Baptiest Coopmans: de nieuwe nummer 1 in de Next50 2023

Baptiest Coopmans: de nieuwe nummer 1 in de Next50 2023
Hij was al commissaris bij VodafoneZiggo, maar vorig jaar voegde Baptiest Coopmans het vicevoorzitterschap van de rvc van FrieslandCampina toe aan zijn portefeuille. Goed voor de koppositie in de Next50 van dit jaar.

Live life to the max, is het motto van oud-Ziggo-ceo Baptiest Coopmans. Dat geldt zowel voor zijn corporate bestaan als voor zijn privéleven. De loopbaan van Coopmans strekt zich uit van 18 jaar Unilever (laatstelijk als ceo van landenorganisatie Mexico) via vijf jaar KPN-bestuur (als cco) tot het integreren van telecomaanbieders UPC en Ziggo. Een soort combi tussen hoofdaannemer en Vader des Vaderlands, zo omschreef hij die rol in een interview voor dit magazine. Het ineenschuiven van de twee organisaties was koud afgerond, toen de joint venture met Vodafone zich aandiende. De reactie van de receptioniste: ‘Baptiest, niet wéér.’ Niet hij, maar Vodafone Nederland-baas Jeroen Hoencamp werd uiteindelijk echter geselecteerd als de nieuwe ceo van het gecombineerde VodafoneZiggo. Coopmans werd er commissaris en senior vice president van moedermaatschappij Liberty Global.

Koster als klant
Coopmans (1965) werd geboren in het Brabantse Hoeven. Zijn ouders hadden een winkel in kerkartikelen en hielpen ook op zondag de klant nog, vertelde hij een paar jaar geleden aan BN De Stem. ‘Nou moest dat vaak, want we verkochten beschilderde kaarsen en als er zondags voor de mis één brak in Bergen op Zoom en de koster belde in paniek, dan brachten wij een nieuwe.’ Diezelfde klantvriendelijkheid streefde hij na tijdens zijn eigen loopbaan, na zijn studie technische bedrijfskunde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Een mooie anekdote uit het BN De Stemartikel, toen Coopmans nog ceo van Ziggo was: Laatst belde zijn moeder. Of haar zoon wel wist dat in zijn geboortedorp Hoeven vier woonhuizen nog geen kabel hadden? ‘Straks zitten ze bij KPN’, waarschuwde ze nog. Hij liet meteen een sleuf graven.

Tussenjaar
Tussen zijn banen bij KPN en UPC/Ziggo in, zat een sabbatical van een jaar. ‘Je bent ervan overtuigd dat zich snel iets nieuws voordoet, maar dat viel tegen’, vertelde hij eerder in Management Scope. ‘Dat was niet leuk, alsof je er even niet meer bij hoort.’ Hij ging onder meer op vakantie. ‘Ik heb een lijstje gemaakt van tien mensen met wie ik graag op pad wilde, zoals mijn vader, mijn moeder, een broer, een vriend van de middelbare school, een studievriend… Zij mochten zeggen wanneer en waarnaartoe en ik betaalde. Het was fantastisch.’ Hij werd volgens zijn omgeving ‘een aardiger mens’ en die nieuwe baan kwám er uiteindelijk. Inmiddels krijgt ook zijn commissarissenportefeuille body: Coopmans hield al toezicht bij kennisinstituut TNO en werd begin dit jaar benoemd tot commissaris van zuivelcoöperatie FrieslandCampina. Van telecom naar toetjes: dat smaakt naar méér. 

Dit artikel is gepubliceerd in Management Scope 03 2023.

facebook