Hajir Hajji: jong, vrouw en multicultureel

Hajir Hajji: jong, vrouw en multicultureel
Hajir Hajji werd in 2021 benoemd tot commissaris bij Coolblue, en in datzelfde jaar werd aangekondigd dat zij per 1 januari 2022 ceo van Action zou worden. Een mooie combinatie van functies die met recht zorgt voor een vermelding in de Next50.

Driedubbeldiverse commissaris telt voor twee
‘Supporters van Coolblue’: zo omschrijft de webwinkel zijn raad van commissarissen op de eigen website. En ook als ‘vriendelijk, maar kritisch klankbord’. Sinds oktober 2021 maakt Hajir Hajji (1980) deel uit van de zeskoppige raad. De benoeming tot commissaris is de bekroning op een loopbaan die zich laat omschrijven als een variant op het ‘krantenjongen wordt miljonair’- thema. Alleen was Hajji een meisje van Marokkaanse afkomst en begon ze op haar 17e als vakkenvuller bij budgetwinkelketen Action, waar ze in bijna een kwart eeuw doorgroeide tot ceo. De retailer – eigendom van de Britse investeerder 3i – telt inmiddels 2.000 filialen in negen landen en meer dan 65.000 medewerkers.

Bliksemcarrière
De havo-scholiere maakte snel carrière bij de al even snel groeiende discountformule. In een interview voor SER Topvrouwen zei Hajji over haar bliksemcarrière: ‘Op mijn 19e werd ik bedrijfsleider, op mijn 20e had ik al meerdere vestigingen onder mijn hoede – dat is echt heel jong voor zo’n functie. Nog steeds zie ik hoe velen binnen Action de vruchten plukken van doorgroeimogelijkheden. In mijn team van inkopers zitten veel mensen die net als ik “opgevoed” zijn door de oprichters – de basis die we van hen hebben meegekregen is hard werken en op ons gevoel af durven gaan. Dat werkt goed.’ Haar antenne stond trouwens niet altíjd even goed afgesteld. Tijdens de coronacrisis schreef Hajji – toen nog commercieel directeur – een brief naar leveranciers, waarin ze meedeelde dat Action de betalingstermijn oprekte naar 90 dagen. Het leidde tot een storm van kritiek, waarop de maatregel werd teruggedraaid. Achteraf gaf Hajji aan dat ze het anders had moeten aanpakken.

Niet bang meer voor grote mond
Inmiddels is ze dus ceo en staat ze bij Action voor twee grote uitdagingen: digitalisering en verduurzaming. Maar ze heeft wel voor hetere vuren gestaan: drie keer maakte ze een overval mee op een Action-filiaal. De eerste keer werd ze onder schot gehouden, bij een latere overval werd ze geschopt en met een pistool geslagen: ‘Ik ben er sterker door geworden. Een agressieve klant of iemand met een beetje grote mond raakt mij niet zo snel’, vertelde ze in Het Financieele Dagblad. De krant vroeg haar eerder hoe het was om als enige vrouw met buitenlandse roots in de Action-board met ‘witte mannen van een zekere leeftijd’ te zitten. Haar antwoord: ik tel voor twee. Coolblue heeft er met Hajji dus eigenlijk twéé commissarissen tegelijk bij gekregen.

facebook