Kuldip Singh: multicultureel talent in de Next50 2023

Kuldip Singh: multicultureel talent in de Next50 2023
Kuldip Singh werd geboren in New Delhi, groeide op in Amsterdam en werkte in zowel India als Nederland. Vorig jaar vulde hij zijn toezichtsportefeuille in Nederland met maar liefst 5 functies, waaronder bij KPMG. Met die ervaring is het een kwestie van tijd voordat we Singh in de Top-100 Commissarissen terugzien met enkele ‘zwaardere’ commissariaten.

Digitale transformatie is de corebusiness van Kuldip Singh. Zo leidde hij de digitale transformatie van de in Duitsland beursgenoteerde E.ON Group (moederbedrijf van energiebedrijf Essent), Sanoma Nederland (met merken als NU.nl, Kieskeurig en Startpagina) en Gruner + Jahr India, onderdeel van het Duitse uitgeefconcern Bertelsmann.

Geboren in New Delhi, getogen in Amsterdam, opgeleid aan Harvard
Singh (1973) werd geboren in het Indiase New Delhi, maar groeide op in Amsterdam. In zijn vierde levensjaar vertrok de familie naar Nederland, waar Kuldip het gymnasium doorliep en bedrijfseconomie aan de Vrije Universiteit (VU) studeerde. Later in zijn carrière volgden opleidingen aan Harvard Business School. Singh begon zijn loopbaan bij KPMG en vertrok in 2011 met zijn gezin naar India om er in drie jaar tijd de lokale vestiging van Gruner + Jahr op de kaart te zetten. ‘Gewoon met je poten in de klei’, vertelde hij destijds op de weblog van de Nederlandse Vereniging New Delhi.

Patatje mét
De cultuur in India was wennen, maar het bruisende ondernemerschap en de groeiende economie bekoorden hem, net als de lokale keuken. ‘Alhoewel, soms mis ik het Nederlandse eten ook, zoals een patatje mét, kroketten en niet te vergeten de Big Mac die je hier niet kunt krijgen’, aldus Singh op de weblog. Ook de Nederlandse directheid was een gemis: ‘Ik houd van being blunt en die transparantie mis ik in India enorm.’

Kindertelefoon
In 2014 keerde Singh terug in Nederland. Inmiddels lijkt hij zich op zijn commissariaten te concentreren. Vorig jaar verzamelde hij een portefeuille met vijf toezichtfuncties: bij zijn oude werkgever KPMG, weersvoorspeller Whiffle (voorzitter), ontwikkelingsmaatschappij ROM InWest, InnoSportLab en De Kindertelefoon. Nu nog wat zware commissariaten en Singh lijkt klaar voor de Top-100. 

Dit artikel is gepubliceerd in Management Scope 03 2023.

facebook