Waar is het lef, meneer Scheepbouwer?

Auteur: Mark Koster | 03-09-2007

Waar is het lef, meneer Scheepbouwer?

KPN koopt weer bedrijven, want de groei is er een beetje uit bij moedertje telecom. Het zijn alleen wel de verkéérde bedrijven.

De overname van Getronics, een krakende it-er die geld verdient met het installeren van it-spulletjes en dure consultancy, is nu bijna volbracht, maar wat levert het KPN op? Plat gezegd is het businessmodel van Getronics niet meer dan een uurtje-factuurtje concept. Technologisch brengt Getronics KPN geen enkele vooruitgang.

KPN-chef Ad Scheepbouwer gelooft niettemin dat telecom en it-dienstverlening naar elkaar toegroeien en dat KPN nu op twee borden kan schaken: als telecombedrijf én als onderhoudsbedrijf. De gedachte is niet fout, maar niet erg creatief. Met kabels in de grond kun je geld verdienen, met het onderhoud daarvan ook, maar het blijft schrapen. Inhoud en informatie, dáár gaat het om, beste meneer Scheepbouwer. Denk aan Hyves, My Space, Facebook, You Tube en andere zichzelf organiserende portalen. Ze zijn de motor van Web 2.0, niet de mannen met pennen in de borstzak die een paar computersystemen aan elkaar knopen of die ingelijfde jongens en meisjes van Tele 2, Tiscali en Telfort die telefoontikken verkopen. Dat is meer van hetzelfde. Dat hoef ík u toch niet te vertellen? De Haagse telecom-mastodont probeerde een tijd lang een flitsend multi-mediabedrijf te worden, maar dat lukte niet echt. De grote overname van Endemol ketste af en nieuwe projecten als Dag en enkele digitale tv-probeersels als Mine, Mall Media en Digitenne zijn technisch en strategisch goed doordacht, maar inhoudelijk te wankel om een groot publiek te bereiken. Ook de poging van KPN om een digitale muziekwinkel te openen via Planet is schattig, maar veel te laat en te beperkt om een succes te worden. KPN moet met iets nieuws komen, want met Getronics alleen redt onze geliefde telecommer het niet. De it-er zal aan financiële doelstellingen ten onder gaan. Met een omzet van 2,6 miljardis Getronics niet winstgevend te krijgen. De it-er heeft net zoveel personeel in dienst als KPN ( 24.700 versus 25.000), maar haalt daarmee slechts 20% van de revenuen van het telecombedrijf. U voelt wel aan, wat dáár gaat gebeuren? Hakken, snijden, bezuinigen want er zijn teveel dure mensen die te weinig doen. Oud-KPN CFO Maarten Henderson is chef geld bij Getronics en deze drager van schotse dassen staat bekend als zuinig en weinig avontuurlijk. Dan is er nog president-commissaris Ton Risseeuw, de oud-topman van Getronics, die via KPN zijn kindje, dat hij overigens zelf offerde met zijn waanzinnige Wang-deal, wil redden. Wat had KPN voor die 766 miljoen euro kunnen kopen? Voor een fractie: Hyves. De netwerksite is in Nederland groter dan Google. Nu moet KPN hopen dat er iets stuk gaat of dat er computersystemen vervangen moeten worden om met Getronics wat te kunnen verdienen. De handelsgeest moet terugkeren aan het Haagse Maanplein. Vergeet de zwarte periode van vlak na 2000. Toen was iedereen verblind door het internet-bling bling.. Doe het nog een keer, maar dan met een zonnebril op.

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 0 | 0 Waarderingen

Meer opinie