Bedrijfsdata veiliger in de cloud

Bedrijfsdata veiliger in de cloud
Cloud computing geeft velen van ons nog een onveilig gevoel: alsof je ordners met gevoelige informatie in een loods op een bedrijventerrein opslaat. Toch laat brede acceptatie niet lang meer op zich wachten.

De opslag van gegevens bevindt zich op dit moment midden in de overgang naar een utiliteit. Zegt dat u niets, dan kunt u zich afvragen wat elektriciteit, water, transport en dataopslag met elkaar gemeen hebben. Op het eerste gezicht is dataopslag binnen dit rijtje een vreemde eend in de bijt. De overeenkomst tussen elektriciteit, water en vervoer ligt al meer voor de hand: op een bepaald moment in de geschiedenis zijn deze voorzieningen een utiliteit geworden. Weinig mensen hebben nog een eigen generator of waterput in de achtertuin. We maken allemaal gebruik van het waterleidingnetwerk. Ook het openbaar vervoer is zo’n dienst waar iedereen iets aan heeft. Ook met de opslag van gegevens gaan we tegenwoordig anders om. Het outsourcen van datacenters gebeurt al enige jaren, maar de échte omslag vindt op dit moment plaats: we vinden het steeds gewoner dat onze bestanden niet meer lokaal op een  harde schijf staan, maar ergens anders.

Diskettes
Sinds het ontstaan van computers en de opmars hiervan in het bedrijfsleven, is het opslaan van bestanden en programma’s een interne aangelegenheid geweest. niet verwonderlijk: de eerste computers hadden nog geen internetverbinding, dus er waren heel wat diskettes nodig om je data elders op te slaan.

Toen bedrijfscomputers een modem kregen en de bandbreedte in een paar jaar tijd met een factor duizend vermenigvuldigde, kwamen externe datacenters langzaam maar zeker in opmars. Een IT-dienstverlener zorgde ervoor dat al je gegevens veilig werden opgeslagen in een datacenter, zodat een organisatie zelf geen enorme serverhokken meer hoefde te onderhouden. Tegelijkertijd zorgde het internet voor een revolutionaire verandering in de manier waarop software werd gedistribueerd. Kunt u zich nog herinneren dat uw IT-beheerder met een cd-rom alle bedrijfscomputers langsging om overal een nieuwe versie van een tekstverwerkingsprogramma te installeren? Dat is waarschijnlijk alweer lang geleden. Door de huidige verbindingssnelheid wordt soft ware niet alleen veel vaker via het web gedownload, maar zelfs ook via een browser aangeboden. De IT-term hiervoor is soft ware-as a-service (SaaS): programma’s worden steeds vaker aangeboden als een online dienst, gewoon in Internet Explorer of een andere webbrowser. een van de bekendste voorbeelden op dit gebied is salesforce.com, een leverancier van CRM-soft ware die alleen te gebruiken is in de browser.

Brede acceptatie
Externe datacenters en SaaS zorgen er samen voor dat een steeds groter deel van de bedrijfsgegevens buiten de bedrijfsmuren wordt opgeslagen. Niet iedereen juicht die ontwikkeling toe, trouwens. Het voelt toch een beetje alsof je ordners met gevoelige informatie opslaat in een loods ergens op een bedrijventerrein. Daarom wordt er vaak nog voor gekozen om bedrijfskritische gegevens lokaal op te slaan. Is deze angst voor het opslaan van data in ‘de cloud’ terecht? Nee, driekwart van de Nederlanders maakt immers ook gebruik van internet- of mobiel bankieren. Het verschil tussen het online invoeren van je bankgegevens en het halen van bestanden en applicaties uit de cloud is natuurlijk niet groot.
Alle koudwatervrees ten spijt, een brede acceptatie van ‘IT uit de muur’ zal niet lang meer op zich laten wachten. Want net zoals de stroomvoorziening centraal beheerd wordt, is het centraal beheren en distribueren van data veel efficiënter. Bedrijven kunnen veel geld besparen door dit proces efficiënter  en optimaal in te richten. Bovendien is veiligheid eigenlijk geen issue: er zijn genoeg experts die kunnen aantonen dat bedrijfsdata in de cloud juist veiliger zijn dan lokaal opgeslagen gegevens.

Als we voor het gemak het opslaan van data op de harde schijf ‘fase 0’ noemen, dan zijn er drie fases in de ontwikkeling van de cloud:
In de private cloud blijft het merendeel van de bedrijfsgegevens in het centrale datacenter staan dat wordt beheerd door de organisatie zelf. omdat de data niet op de harde schijf van het apparaat staan, maar meestal via het interne netwerk worden geleverd, spreken we toch van een cloud.
De public cloud houdt in dat (een gedeelte van) de data wordt ondergebracht bij een externe partij. Dit biedt de mogelijkheid om meer of minder capaciteit in te huren: bij bijvoorbeeld een snelle groei of een overname, hoeft een organisatie alleen maar de vraag op te schalen.
De personal cloud wordt steeds belangrijker, omdat medewerkers meer en meer geneigd zijn om hun eigen apparaten mee te nemen naar de werkvloer (ook wel bring your own of kortweg BYO genoemd). Gebruikers krijgen vanaf iedere device toegang tot hun zakelijke apps, desktops, gegevens, contacten en diensten. Waar deze data zich bevinden of voor welke platforms een app oorspronkelijk is ontworpen, maakt eigenlijk niet meer uit. Met name voor de IT-afdeling heeft dit grote gevolgen. Door deze ontwikkelingen staat ‘de pc’ steeds minder centraal in de IT-wereld. IT-afdelingen houden zich steeds meer bezig met het leveren van de juiste applicaties, besturingssystemen en bedrijfsgegevens aan alle medewerkers op allerlei verschillende apparaten (tablet, smartphone, laptop, pc) – de personal cloud dus.

De rol van de cio en zijn team wordt hierdoor steeds strategischer. Het operationele deel van het werk (beheren van apparaten, troubleshooting, zorgen voor beschikbaarheid van netwerk, applicaties en data) neemt immers af. De cio kan zich daardoor meer gaan richten op waar hij goed in is: bijhouden welke technologieën er beschikbaar zijn op de markt en hieruit een optimale keuze maken voor de organisatie.
IT-managers kunnen ervoor zorgen dat bedrijfsdoelstellingen worden ondersteund met de nieuwste en beste IT-systemen. een goed voorbeeld hiervan is een ontwikkeling die de laatste tijd veel stof doet opwaaien: Big Data. Organisaties worden overspoeld met meer data dan ze kunnen analyseren – klantgegevens, informatie over de markt of leveranciers. Big Data is een manier om die grote hoeveelheden informatie te screenen, te analyseren en om te zetten in goede beslissingen, bijvoorbeeld door klantpatronen te leren herkennen en dus gerichtere oplossingen te kunnen bieden.

Toekomst
De overgang naar de cloud is en blijft een geleidelijk proces. Het zal nog zeker twee tot vijf jaar duren voordat organisaties het aandurven om alles uit de cloud te halen. Wat de toekomst ons daarna gaat brengen? Dat is moeilijk te voorspellen. Bill Gates zei al in 1995 dat de cd maar een tussenstap is in ontwikkeling van de manier waarop we muziek opslaan en luisteren. En eigenlijk zijn we pas sinds een paar jaar aan het loskomen van de cd en muziek meer via de computer gaan luisteren. Het datacenter als utiliteit gaat er dus zeker komen – wanneer dit alles definitief een feit is, dat zal de tijd ons leren.

Rob van der Hoeven is Area Vice President & Managing director Citrix.

Lees ook:
> De consumerization of IT
> Bring your own

facebook