Liberale economen verenigt u (deel 2)

Liberale economen verenigt u (deel 2)

Auteur: Mark Koster | 16-04-2007

Het anti-markt sentiment neemt zulke ernstige vormen aan dat het bijna een geloof dreigt te worden. Waar we midden jaren negentig allemaal vrolijke aanhangers van Adam Smith waren is de oude Marx weer en vogue. Liberalen waar bent u?


De liberalisering van de posterijen, die al een tijdje op de Europese agenda staat, is met een woeste worp in de prullenpak beland. Staatssecretaris Heemskerk, een vrolijke links-liberale PvdA-er, staat met de duim in zijn mond in de hoek. Njet, njet, njet is wat hij hoort van zijn ideologische geestverwanten. Rationalisme en pragmatisme zijn uitzonderlijke waarden geworden in het moderne economische denken. De markt moet worden aangepakt, het liefst worden uitgeroeid, want de geestelijke nazaten van Adam Smith hebben ons land naar de rand van de afgrond gebracht is de teneur. De PvdA is met een ware hetze gestart tegen alles wat riekt naar vrij ondernemerschap of marktdenken. In Paarse tijden wisten de sociaal-democraten en de liberalen slimme constructies te verzinnen waarmee we ons land regeerden. Daar is niks meer van over. De staat dicteert onze welvaartsgroei. De tentakels beginnen al behoorlijk ver te reiken. SP-kamerlid Irrgang heeft ons land zo ver gekregen om een hoorzitting te houden over 'sprinkhaan' fondsen. De toon was ronduit vijandig op een paar relativerende opmerkingen van nuchtere vrijdenkers als Boele Staal van de Nederlandse Vereniging van Banken en durfinvesteerder Pieter Kortewegna. Daarna volgde de PvdA-fractie met een roep op een jaloeziebelasting, waarbij zelfs oud voorman Wim Kok niet langer werd gespaard.


Met de nee-campagne tegen de liberalisering van de posterijen zijn we bijna terug in de jaren zeventig. Werknemer zijn in een zekerheidsstuip geschoten en Den Haag stimuleert het ook nog. De ambtenaren eisen 10,2 procentmeer salaris en zijn nog niet tevreden. De roep om vastigheid is een ongezonde korte termijn instinct. Werknemers kunnen best voor zichzelf zorgen. Daar is niet altijd een bemoeizuchtige scheidsrechter voor nodig. PvdA-leider Wouter Bos begrijpt dat steeds beter nu hij minister van financiën is. Wat kan hij doen aan de hoge salarissen? Niets, natuurlijk en dat weet hij. Nivelleren is het omgekeerde van stimuleren. Ach, het is zo'n oud verhaal. Waar de overheid ingrijpt, lopen de kosten op. Minister Klink, de zedenmeester van Volksgezondheid, meldt al een 1 miljard aan tegenvallers. De extra centen zijn gestoken in zogeheten 'oververzorging': te veel uitgaven aan zorg. Wat is de reden? Precies, de zorginstellingen zijn niet verantwoordelijk voor hun uitgaven, want de overheid betaalt toch alles. Doe er eens wat aan en geef het particulier initiatief wat meer de ruimte. En straks niet gaan lopen huilen dat TNT Post nog eens drie duizend man op straat zet. De enige zekerheid die we ze nu bieden is dat ze op den duur allemaal geen werk meer hebben.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/cosec-event07v.jpg

Verslag Top-100 Company Secretary Debat&Diner 2019

Over hun sterk evoluerende vak wisselden 18 company secretaries begin juli van gedachten tijdens de tweede editie van het Management Scope Top-100 Company Secretary Debat & Diner, een initiatief van Diligent, ontwikkelaar van boardcommunicatiesoftware, en Management Scope. ‘Company secretaries opereren tegenwoordig ook op strategisch niveau.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Pijler_250x250.jpg

Waarom groei en positieve impact elkaar niet bijten

Accenture Strategy nam bedrijven uit de pijler financiële gezondheid van de Management Scope Corporate Impact Index onder de loep. Lijstaanvoerders zijn online betaalplatform Adyen en chipmachinefabrikant ASML. Vooral dat laatste concern – de winnaar van de overall ranking – laat zien dat groei en positieve impact elkaar niet uitsluiten.

lees artikel
scopist_posts/originals/verduurzaming-directiekamer07k.jpg

Verduurzaming komt nu de directiekamer binnen

Het in juni gepresenteerde Klimaatakkoord kent een groot aantal maatregelen die moeten leiden tot 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, oplopend naar 95 procent in 2050. ING-econoom Gerben Hieminga laat zijn licht schijnen over de implicaties voor het bedrijfsleven.

lees artikel
facebook