Genderongelijkheid: grijp in!

Genderongelijkheid: grijp in!

Auteur: Manon van Beek | 17-05-2017

Manon van Beek, country managing director van Accenture, heeft genoeg van de ondergeschoven positie van vrouwen. Ze vindt het ongelofelijk dat nog niet iedereen overtuigd is van de noodzaak van genderdiversiteit. Zij streeft naar volledige gelijkheid op alle niveaus en stuurt daar ook op.


Recent werd ik door een headhunter benaderd: of ik als wildcard voorgesteld wilde worden voor een executive positie. Als wildcard? Deze term was nieuw voor me, maar ik hoor kwalificaties als risky of unconventional vaker als iemand nog niet voldoende ervaring heeft in een bepaalde functie of industrie, of niet aan het volledige eisenpakket van de vacature voldoet. Zo’n term suggereert dat het heel lastig is met een neutrale, frisse blik naar talenten, competenties en kwaliteiten van mensen te kijken. Misschien worden vrouwen daarom nog steeds – volledig onterecht – als wildcard gezien voor topposities. Dat is zorgwekkend. Het is in mijn ogen niet de kandidaat, maar juist de ceo die een risky profiel heeft als hij of zij zich niet bewust is van het belang van diversiteit.
Toch is die onbewustheid precies wat ik zie als het gaat om meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Er zijn veel initiatieven, inclusief een database met vrouwelijke kandidaten, maar bottom-line schiet het gewoon niet op. Uit de Female Board Index blijkt bijvoorbeeld dat het afgelopen jaar geen van de 26 executive posities bij AEX-bedrijven door een vrouw is ingevuld. Een quotum lijkt onontkoombaar.
Dat kan en moet anders. Om het proces van gendergelijkheid te versnellen, moeten vrouwen het heft in eigen handen nemen. Digitale technologie biedt kansen meer en sneller te leren, flexibeler te werken en beter te verbinden. Verder is het zaak dat vrouwen ambitieus durven zijn en die ambitie ook uitdragen. Neem de regie over je eigen carrière en omarm nieuwe technologische ontwikkelingen. Dat versnelt de weg naar gelijkheid en beter betaalde banen.


Er ligt ook een taak bij mannelijk leiderschap. Toen ik onlangs deelnam aan een executive panel over de energietransitie, kreeg ik te maken met principieel management. Er zaten voornamelijk mannen in de zaal. Een medepanellid verwelkomde me en zei dat hij zonder mijn aanwezigheid niet zou hebben deelgenomen. Ik reageerde verbaasd, maar hij bleek een van de ondertekenaars van #JamaisSansElles, een Frans initiatief waarbij topmensen publiek beloven nooit meer aan panels, rondetafels of andere discussies deel te nemen waar niet minimaal één vrouw bij aanwezig is. Een geweldig statement, gebaseerd op de #HeForShe-campagne van de VN, die mannen als bondgenoten betrekt bij het bereiken van gendergelijkheid. Zo’n belofte zouden we wat mij betreft in Nederland ook moeten uitspreken en waarmaken.
Hoe versnellen we het proces van gendergelijkheid in Nederland? Ceo’s en executives moeten opstaan en concrete actie ondernemen. Bij Accenture hebben we gender equality, oftewel 50/50, als doel op álle niveaus. We zien gender equality en gelijke kansen als basis voor betekenisvolle en winstgevende groei. Het is wetenschappelijk bewezen dat diverse teams significant beter presteren en dat de economie harder groeit als meer vrouwen werken. Daarom willen we bij Accenture in 2030 gender equality wereldwijd gerealiseerd hebben. Dat zijn geen loze woorden: dat is onze visie en daar moeten we dus op sturen. In Nederland bestaat mijn managementteam al uit vijf vrouwen en vijf mannen. Op andere plekken in de organisatie zijn de verhoudingen nog scheef. Ook daar moeten we consequent zijn. Het gaat niet om dertig procent of om veertig procent. Het gaat om gelijkheid. Dat gelijkheid normaal is, moet in ieders hoofd gaan zitten. Daar moeten we ons allemaal voor uitspreken en naar handelen. Vrouwen zijn geen wildcard. Het uur van de waarheid is aangebroken. Ik grijp in. Dat beloof ik. Wat doet u?

Manon van Beek

Tekst door: Manon van Beek

  • > CEO TenneT Holding
  • > Voorzitter stichtingsbestuur Giving Back Students Community
  • > Voorzitter raad van toezicht Stichting kanker.nl
  • > Voorzitter raad van toezicht Stichting Topvrouw van het Jaar

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Manon van Beek

scopist_posts/originals/analyse accenture.JPG

Geen hutspot maar hotspot

Nog niet zo lang geleden vonden we het normaal afval op een hoop te gooien. Nu ambieert Nederland de positie van circulaire hotspot. Die potentie ís er als we beter gaan samenwerken. Circulaire processen zijn echter alleen succesvol als partners in de gehele keten dezelfde principes aanhangen.
 

lees artikel
scopist_posts/originals/Analyse MS 10 dossier Accenture.JPG

Het circulaire momentum is nu

Het lineaire model is onhoudbaar. Overschakelen naar de circulaire economie gaat nog te langzaam, terwijl het maatschappelijke en economische klimaat gunstig is.

lees artikel
scopist_posts/originals/Analyse Accenture.JPG

EconomieBNB

Nu de tijd van overvloed en goedkope grondstoffen voorbij is, doet de circulaire economie zijn intrede. Hang uw lineaire groeimodel aan de wilgen, denk als Airbnb, Uber of SnappCar en treed toe tot de movers & shakers.

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/import02v.jpg

Importcommissarissen

Zes van de tien toezichthouders bij AEX-bedrijven zijn afkomstig uit het buitenland. De helft van de niet-Nederlandse commissarissen heeft een Angelsaksische achtergrond. Opkomende markten zijn nauwelijks vertegenwoordigd.

lees artikel
scopist_posts/originals/Duurzaamheidsimpasse02v.jpg

De ceo kan de duurzaamheidsimpasse doorbreken

In 2023 moeten alle kantoorgebouwen minstens energielabel C hebben. Nu voldoet minder dan de helft van de gebouwen aan die norm. Martin Mooij en Arjan Bunnik werken binnen Dutch Green Building Council (DGBC) samen aan een toekomstbestendige gebouwde omgeving. Zij betogen dat om de klimaatdoelen te halen een duidelijke langetermijnvisie nodig is. Ook geven ze advies hoe.

lees artikel
scopist_posts/originals/Groeibeleid01v.jpg

Strategisch duurzaam groeibeleid

Duurzaamheid en ESG worden steeds strategischer. Dit stelt andere eisen aan de rol van de raad van commissarissen. Commissarissen zijn zich hiervan bewust, maar handen en voeten geven aan dit urgente thema is een ander verhaal. Zes suggesties om ambitie om te zetten in actie.

lees artikel
facebook