Piketty - Proof

Piketty - Proof

Auteur: Peter Paul de Vries | 19-08-2014

Economensensatie Thomas Piketty heeft met zijn boek Capital in the Twenty-First Century voor aardig wat opschudding gezorgd.


Piketty concludeert dat de vermogensverschillen tussen arm en rijk zijn gestegen en dat vanuit economisch perspectief een geringere ongelijkheid wenselijk is.


Vooral in de Verenigde Staten zijn de verhoudingen zoek, zegt Piketty. Daar betalen superrijken juist minder of geen belasting. Europa valt nog mee, maar gaat de verkeerde kant op. Ten aanzien van belastingheffing vindt Piketty het verstandig om successierecht te heffen, en een vermogensbelasting die laag begint en bij zeer grote vermogens (hij spreekt over tientallen miljoenen) omhoog gaat. Koren op de molen van socialisten, zou je zeggen. En een welkom steuntje in de rug voor socialistische politici die de financieel-economische crisis niet hebben weten om te zetten in klinkende electorale munt.


Ook in ons land voelt links zich gesterkt door Piketty. Zijn boek vormt immers het ‘wetenschappelijk’ bewijs dat de vermogensongelijkheid te groot is. De PvdA staat al te popelen om de vermogensbelasting (nu 1,2 procent) te verhogen. Als je het boek goed leest, blijft van dat verhaal weinig over. Allereerst is Piketty er niet op uit om een moreel of politiek oordeel te vormen. Hij neemt trends waar en legt uit waarom sommige belastingvormen averechts werken. En als je dan toch een fiscaal advies uit het boek wil destilleren, dan is het dat Piketty vindt dat op vermogens van tientallen miljoenen euro’s een iets hogere vermogensbelasting moet worden geheven. Dat is volgens hem beter voor economie en groei. Nederland komt in het hele boek maar in drie regels voor, plus een kleine vermelding in de noten. Ik geloof best dat Nederland in de database van Piketty voorkomt, maar ons kikkerlandje was toch echt niet de primaire focus van zijn onderzoek. Ik begrijp ook dat hij – in de euforie rond zijn boek – dingen over Nederland heeft gezegd. Tegen Nieuwsuur zei Piketty dat de stijging van de vermogensverschillen zorgwekkend was. Toen Nieuwsuur aan het slot van het interview vroeg of hij een advies had aan Nederland, gaf hij als antwoord: ‘Niet klagen, we moeten blij zijn dat we in Europa zo welvarend zijn.’ Pikkety beveelt landen aan om successierecht te heffen en een vermogensbelasting in te voeren. In die zin is Nederland dus keurig Piketty-proof; wij hebben zowel successierecht en een vermogensbelasting, die hier vermogensrendementsheffing heet. Piketty beveelt een vermogensbelasting aan van 0,5 procent van het vermogen, veel lager dan onze 1,2 procent. Sorry, maar ik vrees dat links Nederland weinig aan Piketty’s boek heeft.


Peter Paul de Vries is directeur van het beursgenoteerde bedrijf Value8. Als directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) was hij jarenlang de luis in de pels van besturend Nederland.


Deze column van Peter Paul de Vries is verschenen in Management Scope 06 2014.

Peter Paul de Vries

Tekst door: Peter Paul de Vries

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Peter Paul de Vries

scopist_posts/originals/Vries, Peter Paul de - 2013.JPG

Eigen mening

Beste lezer van Management Scope,

Ik werk al een paar jaar voor het – door u en mij zeer gewaardeerde – medium Management Scope. Met veel plezier geef ik u mijn visie op ontwikkelingen in de wereld van beurs, bedrijfsleven en economisch beleid.

lees artikel
scopist_posts/originals/Vries, Peter Paul de - 2013.JPG

... Mario, mille grazie!

Opzienbarend. Begin maart maakte ECB-president Mario Draghi bekend dat de officiële rente op 0 wordt gebracht en dat banken die hun geld stallen bij de ECB daarvoor geld moeten betálen.

lees artikel
scopist_posts/originals/Vries, Peter Paul de - 2013 klein.JPG

...Handen af van de kwartaalrapportage!

De traditionele Beurstrommeldag is de laatste jaren in ere hersteld. Op Beurstrommeldag wordt herdacht dat in 1622, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, een weesjongen wist te voorkomen dat het Amsterdamse beursgebouw werd vernietigd door een bom van de Spanjaarden.

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/cosec-event07v.jpg

Verslag Top-100 Company Secretary Debat&Diner 2019

Over hun sterk evoluerende vak wisselden 18 company secretaries begin juli van gedachten tijdens de tweede editie van het Management Scope Top-100 Company Secretary Debat & Diner, een initiatief van Diligent, ontwikkelaar van boardcommunicatiesoftware, en Management Scope. ‘Company secretaries opereren tegenwoordig ook op strategisch niveau.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Pijler_250x250.jpg

Waarom groei en positieve impact elkaar niet bijten

Accenture Strategy nam bedrijven uit de pijler financiële gezondheid van de Management Scope Corporate Impact Index onder de loep. Lijstaanvoerders zijn online betaalplatform Adyen en chipmachinefabrikant ASML. Vooral dat laatste concern – de winnaar van de overall ranking – laat zien dat groei en positieve impact elkaar niet uitsluiten.

lees artikel
scopist_posts/originals/verduurzaming-directiekamer07k.jpg

Verduurzaming komt nu de directiekamer binnen

Het in juni gepresenteerde Klimaatakkoord kent een groot aantal maatregelen die moeten leiden tot 49 procent minder uitstoot van broeikasgassen in 2030, oplopend naar 95 procent in 2050. ING-econoom Gerben Hieminga laat zijn licht schijnen over de implicaties voor het bedrijfsleven.

lees artikel
facebook