10 miljard mensen verantwoord voeden: het kan

10 miljard mensen verantwoord voeden: het kan
Tegen 2070 moeten we bijna 10 miljard mensen kunnen voeden zonder het milieu onverantwoord te belasten. De technologische en economische mogelijkheden zijn aanwezig – nu is het zaak om deze om te zetten in concrete actie. Het nieuwe rapport Turning point: Feeding the world sustainably van Deloitte biedt hiertoe een routekaart. 

De wereldwijde voedselvoorziening staat voor een historische uitdaging: in 2070 moeten we bijna 10 miljard mensen kunnen voeden. De voedselproductie moet daartoe met 40 procent stijgen, dit betekent dat tegelijkertijd de impact op het milieu drastisch moet worden verminderd. Dat is geen eenvoudige opgave. De uitdaging is nog groter als je rekening houdt met lagere voedselproductie door klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en verarming van landbouwgrond. Als we op dezelfde voet doorgaan, zou het landbouwareaal met 13 procent moeten groeien ten opzichte van 2020, wat neerkomt op een gebied tweemaal zo groot als India. Zoveel landbouwgrond is niet beschikbaar op onze planeet. Turning point: Feeding the world sustainably, een nieuwe studie van Deloitte, laat evenwel zien dat de transitie goed mogelijk is en bovendien economische kansen ter waarde van 121 biljoen dollar biedt.

Meervoudige strategie
Het rapport identificeert vijf oplossingsrichtingen om het voedselsysteem te transformeren. Ten eerste, en het meest impactvol, is versnelling van innovatie en technologie nodig om efficiënter te produceren met minder middelen. Ten tweede zijn bescherming en herstel van natuurlijk kapitaal, zoals bodem, water, vegetatie, wilde dieren en ecosysteemdiensten, essentieel, omdat gezonde ecosystemen cruciaal zijn voor de landbouw. Ten derde moeten we de uitstoot van broeikasgassen verminderen door klimaatvriendelijke landbouwpraktijken toe te passen. Ten vierde is gedragsverandering richting duurzamere voedselkeuzes belangrijk, waarbij consumenten beter geïnformeerd worden over de impact van hun keuzes. Ten slotte is het versterken van circulariteit in het voedselsysteem noodzakelijk, om zo de vraag naar nieuwe grondstoffen te verminderen.

Economische impact
De economische impact van deze transformatie is aanzienlijk. ‘Onze analyse toont aan dat een duurzaam voedselsysteem de mondiale voedselproductie met 1031 biljoen calorieën kan verhogen, wat gelijkstaat aan een waarde van 22 biljoen dollar in de komende 50 jaar. De huidige aanpak van voedselproductie is niet houdbaar’, zegt Randy Jagt, global future of food-leader bij Deloitte. ‘Duurzame transformatie van ons voedselsysteem pakt de grote uitdagingen waar we voor staan aan en komt ten goede aan bevolkingsgroepen die al onevenredig worden getroffen door voedselonzekerheid en klimaatverandering. Transformatie zal ervoor zorgen dat we voedselzekerheid kunnen verbeteren, 300 miljoen mensen uit ondervoeding halen en de wereldwijde voedselprijzen met 16 procent verlagen. Opvallend is dat de grootste winst te behalen valt in landen met lagere inkomens. Regio’s zoals Sub-Sahara- Afrika, Zuidoost-Azië, Oceanië en Zuid-Amerika kunnen rekenen op een bbp-stijging van 12 procent en een toename in voedselconsumptie tot 626 calorieën extra per persoon per dag in 2070.’

De investeringsagenda
Om deze transitie mogelijk te maken, is volgens de Wereldbank een jaarlijkse investering nodig van 260 miljard dollar tussen nu en 2030. De complexiteit van de uitdaging vereist bovendien samenwerking tussen alle betrokkenen in de waardeketen. Financiële instellingen, technologiebedrijven, producenten, toeleveranciers en overheden moeten hun krachten bundelen. Maar het kán dus wel, is de conclusie van het rapport. Door nu in te grijpen kunnen we niet alleen een duurzamer voedselsysteem creëren, maar ook substantiële economische groei realiseren en wereldwijde ondervoeding significant terugdringen. Hoe langer we wachten, hoe lastiger het wordt de transitie te maken.            

Dit onderzoek, door Randy Jagt, partner en global future of food leader bij Deloitte, was gepubliceerd in Management Scope 03 2025.

facebook

ManagementScope.nl gebruikt cookies

Voorkeuren

Basis

Basis cookies:
Scope Business Media anonimiseert de data van personen die op de site terechtkomen. Hierdoor heeft managementscope.nl nauwelijks persoonlijke data van onze websitebezoekers in beheer en mogen wij selecte datapunten verzamelen die geenszins aan u als persoon te koppelen vallen. Onder noodzakelijke cookies vallen alle datapunten die Scope Business Media gerechtigd is om te plaatsen zonder expliciete toestemming van de bezoeker. Dit betreft enkel volledig geanonimiseerde data die noodzakelijk is voor het functioneren van de site.

Compleet (aanbevolen)

Overige cookies, bij het kiezen voor ‘compleet’:
Onder de noemer ‘Overige cookies’ vallen cookies waarvoor wij expliciet toestemming van u nodig hebben. Hieronder vallen bijvoorbeeld onze marketing cookies die wij tevens volledig anonimiseren. Deze cookies zijn echter wel essentieel voor Scope Business Media, om ervoor te zorgen dat managementscope.nl kan blijven voortbestaan als site.

Cookie- en privacyverklaring