Zorgen

Auteur: Pieter Hemels | Beeld: Rogier Veldman | 08-04-2025
Collectief zorgen
In deze achtbaan vallen twee dingen op. Ten eerste, er is geen enkel moment zorg over de vraag over de kosten van deze behandeling. Er is enkel onze dankbaarheid voor de zorgen van alle mensen die voor haar zorgen. Er is het besef dat dit onbetaalbare helden zijn. Dit zijn helden die zich iedere minuut inspannen, met hoofd en hart, voor jouw leven. En deze onbetaalbare helden betalen we samen. De zorg die zij bieden, betalen wij als collectief. Dat is van onschatbare waarde. Op de intensive care, bij hematologie, wordt geen onderscheid gemaakt naar inkomen, kleur, achtergrond. In het Nederlandse zorgsysteem kan iedereen rekenen op uitstekende zorg. Het waarborgen van die collectiviteit, die ervoor zorgt dat ieder mens als mens telt, is essentieel voor de kwaliteit van onze samenleving. Dat geldt voor zorg, voor pensioen, onderwijs. Onze buitenlandse collega’s, vrienden en familie zetten deze ogenschijnlijke vanzelfsprekendheid in perspectief. Een Amerikaanse collega vertelt dat een familielid geld aan het inzamelen is voor een eerste behandeling voor leukemie. We worden misselijk van het idee.
Leren zorgen
Ten tweede valt op dat deze zorghelden onbetaalbaar goed zijn in wat ze doen. Iedere organisatie, ieder team, iedere bestuursvoorzitter kan hiervan leren. Op de intensive care zijn er uitgebreide procedures die ervoor zorgen dat de professionals fouten maken voordat ze de fout gemaakt hebben. Iedereen is specialist in zijn of haar vakgebied en werkt in voortdurend wisselende teams samen aan resultaten die gaan over leven en dood. Er is geen zichtbare hiërarchie, iedereen weet precies wat hij of zij moet doen en neemt volle verantwoordelijkheid. Er wordt niet vergaderd over het doel wat gehaald moet worden, het wordt vooraf getraind, keer op keer, waarbij iedere mogelijke complicatie vooraf in opperste concentratie wordt gevisualiseerd, totdat het hele team er klaar voor is en daarna wordt de operatie, of zo je wilt het project, vlekkeloos uitgevoerd. Waarbij er op ieder moment gekeken wordt naar de mens, de menselijke maat, het sociale achter het medische aspect.
De belangrijkste les die we leren: be present. Make anything count. Morgen, overmorgen, de stip op de horizon is belangrijk voor de organisatie. Maar alleen als we hier en nu zijn en volle verantwoordelijkheid nemen voor wat we vandaag zijn en doen.
Maandagnacht.
Hoop houden.
Sterk blijven.
Er zijn.
Samen.
Zullen we?
Deze column, door Cato en Pieter Hemels (ftrprf), is gepubliceerd in Management Scope 04 2025.