Hoe futureproof is jouw organisatie?

Auteur: Pieter Hemels | 04-03-2025
Integrale waarde = financiële + sociale + ecologische waarde
Ruim een jaar geleden raakte ik in gesprek met professoren Dirk Schoenmaker van de Erasmus Universiteit Rotterdam en Willem Schramade van Nyenrode Business Universiteit. Beiden doen al jaren onderzoek naar de langetermijnwaarde en hadden net hun (tweede) boek gepubliceerd, Corporate Finance for Long-Term Value – 630 pagina’s over het belang van het berekenen van de integrale waarde van organisaties en de manier waarop dat kan. We spraken over de haalbaarheid om daadwerkelijk de integrale waarde van organisaties te berekenen. Dus niet alleen de financiële waarde, maar ook de sociale en ecologische waarde van een bedrijf. Door al die (f) actoren terug te rekenen in geld, zouden we in theorie objectief kunnen berekenen of een bedrijf de samenleving geld oplevert of kost.
De geboorte van de aex futureproof index
We kwamen vrij snel tot de conclusie dat dat een vrijwel ondoenlijke klus zou zijn. Want hoe zorg je met publieke informatie voor gelijke uitgangspunten voor alle organisaties en objectieve methodes aan betrouwbare berekeningen? Maar ja, áls het zou lukken… Dus gingen we aan de slag met het berekenen van de integrale waarde van 23 bedrijven met een AEX-notering. Onder leiding van Dirk en Willem besteedde een team corporate finance MBA-studenten van Nyenrode Business Universiteit, 400 corporate finance master studenten van Rotterdam School of Management én een team van analisten, projectmanagers en designers van ftrprf meer dan tien mensjaar aan werk om tot de AEX Futureproof Index te komen. We berekenden tientallen factoren, waaronder veiligheid, watergebruik, medewerkerstevredenheid, CO2, corporate tax en impact op biodiversiteit.
Philips blij, Heineken een stuk minder
Over het resultaat: van de 23 onderzochte bedrijven scoren er 15 een positieve integrale waarde. Hun maatschappelijke waarde is groter dan hun financiële waarde. Philips staat met stip op nummer 1, omdat het bedrijf heel veel goed doet én het leven van miljoenen mensen verbetert. Het concern is blij met dat resultaat. Heineken liet in NRC weten wat minder enthousiast te zijn over het feit dat de schade die alcohol aanricht in de samenleving tot uitdrukking komt in hun futureproof-waardering. Ceo Dolf van den Brink zei erover in de krant: ‘Denk aan het belang van de bruine kroeg als huiskamer van de buurt. In een tijdperk van eenzaamheid en mentale gezondheidsproblemen speelt bier ook een positieve sociale rol.’ Dat zou ik dan wel weer eens graag onder het genot van een 0.0-biertje met hem willen bespreken. Zullen we?
Dit essay door Pieter Hemels, directeur van consultancybedrijf ftrprf, was gepubliceerd in Management Scope 03 2025.