...Handen af van de kwartaalrapportage!

...Handen af van de kwartaalrapportage!

Auteur: Peter Paul de Vries | 22-04-2016

De traditionele Beurstrommeldag is de laatste jaren in ere hersteld. Op Beurstrommeldag wordt herdacht dat in 1622, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, een weesjongen wist te voorkomen dat het Amsterdamse beursgebouw werd vernietigd door een bom van de Spanjaarden.


De jongen mocht als dank een wens in vervulling laten gaan en die wens was te mogen trommelen op de beurs. Een mooi verhaal, maar ik twijfel aan het waarheidsgehalte. Zou de jongen niet liever eten, snoep, een dagje vrij of een boottochtje hebben gehad? Zelf ging ik als tiener graag naar aandeelhoudersvergaderingen en naar de beurs, maar ik ben eerlijk gezegd weinig vergelijkbare jonge beursfreaks tegengekomen.


Beurstrommeldag 2016 werd benut om aandacht te vragen voor een niet erg sexy onderwerp: corporate governance. Als voormalig kernlid van de commissie-Tabaksblat was ik benieuwd welke adviezen de Monitoring Commissie Corporate Governance Code aan het papier had toevertrouwd. Natuurlijk heeft een commissie de impliciete opdracht om in te gaan op grote corporate ongelukken en misstanden. In 2002/2003 waren dat de bijna-ondergang van Ahold, buitensporige topbeloningen en de tekortschietende rechten van aandeelhouders. In 2016 zijn dat de problemen bij openbare biedingen (denk aan het feuilleton rond Ten Cate) en de bescherming van en informatievoorziening aan beleggers bij zwakke beursfondsen (Imtech en Macintosh).

Naast de corporate ongelukken spelen grotere vragen: de code is van toepassing op beursfondsen en het aantal beursfondsen is in de afgelopen vijftien jaar in rap tempo gedaald. De vraag wat er moet gebeuren om meer bedrijven naar de beurs te trekken en om de aandelenmarkt beter te laten functioneren, heeft bij de commissie geen rol gespeeld. Een gemiste kans. Als we op internationaal niveau kijken, zouden we ons moeten afvragen wat er moet wijzigen om ons bedrijfsleven sterker, concurrerender en winstgevender te maken. Ook die vraag komt niet aan de orde. In plaats daarvan zet commissievoorzitter Van Manen in op zachtere factoren. Van Manen introduceert ‘cultuur’ als governance-onderwerp en gebruikte tijdens zijn toelichting in elke zin de term ‘lange termijn’, want daarop moet het bedrijfsleven zich richten. Dat is natuurlijk aardig, maar de vraag is of er ook daadwerkelijk een probleem is met de focus van bedrijven. Hebben we bewijs dat beursfondsen als Akzo, Acomo, Unilever, Wolters Kluwer, BESI, Sligro en TKH zich te veel op de korte termijn richten? En dat de bedrijven daaronder lijden? En als het bij die beursfondsen niet zo is, bij wie dan wel?

In ieder geval willen we het short-termism – de extreme focus op de korte termijn die in de VS hoogtij viert – in Nederland weren... Jaja, we klagen graag over de VS, maar willen we echt zeggen dat Amerikaanse bedrijven zich – met hun kwartaalcijfers – niet focussen op de lange termijn? Bedrijven als Google, Microsoft, Apple, Walt Disney, Intel, Facebook, Amazon: dat zijn stuk voor succesvolle bedrijven mét een langetermijnplan. Bedrijven die een wereldmarktpositie wilden veroveren, zich wilden onderscheiden in product of dienst, daar miljarden in investeerden en vervolgens daadwerkelijk marktleider werden. Winnaars op lange termijn, dus. Tegen die achtergrond was het bijna gênant om de brief van minister Dijsselbloem aan de Monitoring Commissie Corporate Governance Code over het fenomeen kwartaalrapportage te lezen. Dijsselbloem zou het liefst kwartaalcijfers verbieden en Nederland daar graag gidsland in maken. Alsof reguliere rapportage bedrijven hindert bij het nastreven van langetermijndoelen. Het moet niet gekker worden. Straks wil Dijsselbloem het vragenuurtje en de Kamerdebatten nog afschaffen, omdat de regering daardoor een kortetermijnfocus zou krijgen.

Gelukkig heeft de commissie die oproep van Dijsselbloem niet gehonoreerd. Op Beurstrommeldag brachten de trommelende kinderen een oorverdovend concert. Hopelijk is onze minister van Financiën wakker geworden.


Peter Paul de Vries is ceo van Value8.


Deze column is verschenen in Management Scope 03 2016

Peter Paul de Vries

Tekst door: Peter Paul de Vries

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Peter Paul de Vries

scopist_posts/originals/Vries, Peter Paul de - 2013.JPG

Eigen mening

Beste lezer van Management Scope,

Ik werk al een paar jaar voor het – door u en mij zeer gewaardeerde – medium Management Scope. Met veel plezier geef ik u mijn visie op ontwikkelingen in de wereld van beurs, bedrijfsleven en economisch beleid.

lees artikel
scopist_posts/originals/Vries, Peter Paul de - 2013.JPG

... Mario, mille grazie!

Opzienbarend. Begin maart maakte ECB-president Mario Draghi bekend dat de officiële rente op 0 wordt gebracht en dat banken die hun geld stallen bij de ECB daarvoor geld moeten betálen.

lees artikel
scopist_posts/originals/Vries, Peter Paul de - 2013 klein.JPG

...Richtingloos

Ik woon in Nederland en daar ben ik maar al te blij om. Ik voel me er thuis. Terwijl China barst van ambitie en Afrika vecht voor een betere kwaliteit van leven, dobberen wij in een veilig, vriendelijk, ambitieloos landje rond. We drijven richtingloos.

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/modern-governance06v.jpg

Tijd voor moderne governance: van data naar inzicht

Digitalisering blijft in bedrijven nog te vaak steken bij het productieproces. Hoogste tijd om ook de strategische besluitvorming hierbij te betrekken. Een proces waarin volgens Jesse Thiel, country manager Benelux & Austria van Diligent, een proactieve rol voor de company secretary is weggelegd: ‘Hij of zij kan de sleutel zijn tot het succes van morgen.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Karssing0619k.jpg

Succes als valkuil

Ceo’s worden steeds vaker weggestuurd vanwege integriteitskwesties zoals fraude, omkoping, handel met voorkennis en seksueel ongewenst gedrag, aldus de CEO Success Study van zakelijk dienstverlener PwC. Inmiddels wordt van 1 op de 20 ceo’s afscheid genomen vanwege grensoverschrijdend gedrag: dat is een wereldwijde stijging van 36 procent in de afgelopen vijf jaar. Waarom gaan ceo’s over de schreef? Is het hebzucht? Narcisme? Financiële druk? Een slecht ontwikkeld moreel kompas? Dat kan allemaal een rol spelen. Maar ook succes kan een valkuil zijn! 

lees artikel
facebook