Next50 Commissarissen

Next50 Commissarissen

Next50 Commissarissen 2023

De Next50 2023: de helft van de aankomende toptoezichthouders is vrouw, 80 procent is ouder dan 50 en multiculturele diversiteit is nog steeds ver te zoeken. Wel signaleren we een verbreding van profielen in de raad van commissarissen.

Lees ook: onze analyse van de Next50 Commissarissen 2023

1 Baptiest  Coopmans

(-) Baptiest Coopmans

Telecomtitaan Baptiest Coopmans is de nieuwe nummer 1 van de Next50. Hij hield al toezicht op VodafoneZiggo en werd eind vorig jaar commissaris van FrieslandCampina. Dat is minder ver van zijn bed dan het lijkt, want Coopmans bracht de eerste helft van zijn loopbaan door bij levensmiddelenconcern Unilever. Coopmans heeft nog ruimte in zijn portefeuille voor meer zware toezichtposities: zijn stap buiten de telecomsector zou wel eens de opmaat kunnen zijn naar meer ‘diversificatie’ en daarmee de status van topcommissaris.

2 Bernard  Fortuyn

(-) Bernard Fortuyn

Op nummer 2 vinden we Bernard Fortuyn, die een handvol commissariaten in de technische en energiehoek verzamelde. Daarbij is hij drie keer voorzitter: van netbeheerder Juva, wetenschapsmuseum NEMO en gasgroothandel GasTerra. Die laatste positie was het afgelopen jaar bepaald geen rustig commissariaat te noemen, vanwege de gevolgen van de oorlog in Oekraïne en de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. Maar nog intensiever is wellicht Fortuyns toezichtfunctie bij Oranjewoud, onderdeel van het bedrijvenimperium van Gerard Sanderink.

3 Mieke De Schepper

(-) Mieke De Schepper

De eerste vrouw op de lijst bekleedt de derde plek: Mieke De Schepper. Ze werd afgelopen jaar niet alleen cco van reviewsite Trustpilot, maar ook commissaris van online maaltijdbezorger Just Eat Takeaway.com en hotelzoekmachine Trivago. Een platformcommissaris dus, en daarmee een nieuwe toevoeging aan de bestaande toezichthoudertypologie van financials, juristen en sectorspecialisten.

4 Sybren  Attema

(12) Sybren Attema

Sybren Attema staat op de vierde plaats in de Next50 dit jaar. Dit heeft hij te danken aan zijn commissariaat bij FrieslandCampina. Hij was tussen 2009 en 2010 ook al commissaris bij de zuivelcoöperatie, maar vervulde er de jaren daarna een uitvoerende functie. Inmiddels is hij weer terug in de raad van commissarissen, als voorzitter dit keer.

5 Frans  Muller

(-) Frans Muller

Op nummer 5 komen we Ahold Delhaize-ceo Frans Muller tegen, die dit voorjaar toetreedt tot de raad van commissarissen van De Nederlandsche Bank, toch altijd een prestigieuze positie. Hij is ook rvc-voorzitter van Vlerick Business School. Daarmee lijkt het (boodschappen)mandje van Muller voorlopig vol, want zijn eigen commissarissen willen hem voor nog eens vier jaar herbenoemen als ceo van het supermarktconcern. Bovendien heeft Muller aan die rol zijn handen het komende jaar meer dan vol: de broekriem moet worden aangehaald door de inflatie en hoge energiekosten.

Verantwoording
Een commissaris komt in aanmerking als hij of zij een of meer functies als commissaris of bestuurder bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.
Anders dan bij de Top-100 Commissarissen gaat het niet alleen om de punten, maar is ook gekeken naar de timing van de commissariaten: commissarissen moeten aan het opbouwen zijn, niet aan het afbouwen. Uit het universum van commissarissen bij de genoemde bedrijven zijn commissarissen geselecteerd die daarbij nog een bestuursfunctie hebben of die tot voor kort nog hadden. Ook moesten de kandidaten nieuwe commissariaten hebben geaccepteerd in de laatste twee jaar. Als peildatum is 1 februari 2023 aangehouden.

Puntenverdeling
De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de ondernemingen waar zij een functie hebben. Toezichthoudende functies bij deze ondernemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitterschappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies.

Ten slotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.

facebook