Alliander N.V.

Hier vindt u informatie over Alliander N.V. en zijn functionarissen.

  • Hoofdkantoor: Utrechtseweg 68, 6812 AH Arnhem
  • Alliander bestaat uit de onderdelen Liander, Qirion en Kenter
  • Verzorgt 1/3 van de energie distrubutie van Nederland
  • Werknemers in FTE: 5.712 [2018]
  • 90.000 km elektriciteitskabel en 42.000 km gasleiding
  • 5,7 miljoen klantenaansluitingen [ 2018]

Over Alliander

Alliander is een bedrijf dat is voortgekomen uit Nuon. Alliander bestaat uit de onderdelen Liander (netbeheer), Kenter (energievoorziening) en Qirion (infra en services). Ze verzorgen de distributie van energie in een derde van Nederland.

Alliander is een netwerkbedrijf die staat voor het beschikbaar stellen van betrouwbare, betaalbare en bereikbare energievoorziening in een groot deel van Nederland. Ze distribueren energie zoals elektriciteit, warmte en gas. Het produceren of verhandelen zelf van energie doen ze niet. Dit is besteed aan energieleveranciers, inkopers of handelaren. Het grootste gedeelte van de energie die Alliander distribueert, komt van energiecentrales en windparken via de internationale en landelijke energienetten van Gasunie en TenneT.  

Liander is de belangrijkste activiteit van Alliander en is actief in de provincies Gelderland, Noord-Holland en in grote delen van Flevoland, Friesland en Zuid-Holland. Liander telt ongeveer 6 miljoen eindegebruikers. Qirion (voorheen Liandon) houdt zich bezig met het aanleggen en onderhouden van complexe energie-infrastructuren voor klanten in binnen- en buitenland. Alle aandelen van Alliander zijn in handen van de Nederlandse provincies zoals Gelderland en Noord-Holland), gemeenten; waaronder Amsterdam en B.V. Houdstermaatschappij Falcon, waarvan de aandelen worden gehouden door de provincie Friesland.

Interviews Alliander

Tjalling Smit en Ada van der Veer over jonge boardleden

Tjalling Smit en Ada van der Veer over jonge boardleden

Verjonging van het bestuur en toezicht is in tijden van disruptie en digitalisering noodzakelijk. Uit de Top-100 Commissarissen 2019 van Management Scope blijkt echter dat de commissarissis steeds ouder wordt. Hoe kan dat? Daarover wisselen de ervaren Ada van der Veer en ‘nieuwkomer’ Tjalling Smit van gedachten. ‘Jonge bestuurders hebben het gevoel dat ze steeds moeten bewijzen waarom ze er zitten.’

Meer Interviews Alliander

Bestuurders in het nieuws

facebook