Carin Gorter snelste stijger in de Top-50 Corporate Vrouwen

Carin Gorter snelste stijger in de Top-50 Corporate Vrouwen

04-06-2014 Carin Gorter steeg in de Top-50 Corporate Vrouwen van de 46e naar de 7e plaats. Zij trad dit jaar aan als commissaris bij ING Groep, wat voornamelijk haar klim op de lijst veroorzaakte.

Carin Gorter werd uiteindelijk bankier, maar was ook graag geoloog geworden, vertelde ze Accountant.nl. Toch lijkt er wel enige overeenkomst te zijn tussen beide beroepen. Alleen onderzocht Gorter tijdens haar loopbaan geen fysieke aardlagen, maar een dwarsdoorsnede van het bankenlandschap: achtereenvolgens Rabobank, ABN Amro en sinds vorig jaar ING, dit keer als commissaris.

Ontmanteling
Bij ING trad ze gelijk aan met de nieuwe ceo Ralph Hamers. Bij ING moet Gorter toezicht houden op de verdere ontmanteling van ING als allfinanz-concern, nu Nationale-Nederlanden later dit jaar naar de beurs gaat. Zelfs voormalig hoofdkantoor De Schoen wordt verlaten en verhuurd aan derden, hoe symbolisch is dat?

Intern toezichthouder
Naast bankierservaring kan Gorter daarbij terugvallen op haar kennis over compliance (haar laatste functie bij ABN Amro). Ze was ook lid van de monitoring commissie code banken en lijkt daarmee de term ‘intern toezichthouder’ letterlijk eer aan te doen. In haar achterhoofd houdt ze wellicht het beste advies dat ze ooit kreeg: ‘Allereerst gewoon blijven en gewoon doen. Maar ook het besef dat een ieder een subjectieve reflectie van de werkelijkheid heeft.’

Non-profit
Gorters andere toezichtfuncties bevinden zich allemaal in de non-profitsector. Zo is ze toezichthouder bij coöperatieve zorgverzekeraar VGZ, het OLVG-ziekenhuis in Amsterdam en het Centraal Bureau
Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Een tegenwicht voor het snelle kapitaal?

Dertig procent vrouwen
Carin Gorter werd bij ING benoemd naast de Spaanse Isabel Martín Castellá. Samen met de in 2012 aangetreden oud-staatssecretaris Yvonne van Rooy (nr. 24 in de Top-50) heeft ING daarmee drie vrouwen op een raad van tien: keurig op dertig procent. Gemiste kans: als Tineke Bahlmann (nr. 5 in de Top-50) was aangebleven, was ook meteen aan het Europese quotum van veertig procent voldaan. En dan is er nog de raad van bestuur, waarin geen enkele vrouw zit.

Bekijk hier de hele Top-50 Corporate Vrouwen 2014.

 

 

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook