Joëlle Frijters: de digicommissaris

Joëlle Frijters: de digicommissaris
Joëlle Frijters werd in 2021 commissaris bij CM.com. Met die benoeming komt ze in de Next50, en hij past ook nog eens naadloos in haar portefeuille, die vooral bestaat uit functies met focus op digitalisering.

Techondernemer doet wat haar hart sneller doet kloppen
Als er íemand voldoet aan het profiel dat managementdenker C.K. Prahalad schetste van de ondernemer dan is het Joëlle Frijters (1974) wel. Na de hotelschool werkte ze onder meer bij KLM, Microsoft en Sanoma, maar in 2008 gaf ze haar vaste baan op om een droom na te jagen: ze richtte samen met Janneke Niessen Improve Digital op, een online beursplatform voor advertentieruimte. In FD Persoonlijk zei ze daarover: ‘Ik werkte in loondienst. Dat maakte wel onzeker in het begin. Maar ik geloofde heel sterk in ons plan. Ik heb alles ingezet, ook mijn huis. Eigenlijk was ik van tevoren niet van plan zoveel privé-geld in het bedrijf te steken. Maar ik had toen nog geen kinderen, dat scheelt ook. We werkten bovendien 100 uur, dan heb je ook geen tijd om geld uit te geven.’

Het lijstje van Neelie
Het werd een succes, ze verkochten hun bedrijf in 2016 uiteindelijk aan het Zwitserse telecom, IT- en entertainmentbedrijf Swisscom. Frijters hoefde geen zorgen meer te hebben over haar hypotheek, maar dát was niet haar drijfveer. ‘Je doet iets wat je hart sneller doet kloppen’, zei ze in Sprout Magazine. Dat geldt ook het tweede project dat ze in 2013 samen met Niessen opstartte: non-profitorganisatie InspiringFifty, een internationaal diversiteitsplatform dat succesvolle vrouwen in de techsector zichtbaar maakt door middel van lijsten met 50 rolmodellen. Neelie Kroes, destijds Europees commissaris voor de Digitale Agenda, had Frijters en Niessen uitgenodigd in Brussel en vroeg wat de twee techondernemers zélf deden om de diversiteit in de techsector te bevorderen. Op weg naar huis bedachten Frijters en Niessen InspiringFifty.

Toezichtportefeuille scalen
Frijters is inmiddels weer met andere zaken bezig, waaronder mentoring van startups, investeren én toezichthouden. Ze heeft commissariaten bij CM.com, HighTechXL, een accelerator voor techstartups, medtech LeQuest (voorzitter) en Timber and Building Supplies Holland, uit het portfolio van investeringsmaatschappij HAL. Daarmee heeft ze ónze lijst van 50 inspirerende aankomende topcommissarissen gehaald, de Next50. Voor onze andere lijst, de Top-100 Commissarissen, moet Frijters met haar digitaal profiel nog wat zwaardere commissariaten verzamelen.

facebook