Beleggen in topvrouwen

Beleggen in topvrouwen

Auteur: Gastauteurs | 05-03-2008

Gastauteur Jessica de Jong: Beleggers maken kans op een hoger rendement door geld te steken in bedrijven met veel vrouwen in de top. Met dat idee hebben Finse banken een fonds opgericht van door vrouwen geleide bedrijven.


"Wij hebben het beleggingsproduct Top Women gelanceerd omdat bedrijven met meer vrouwen in de top het beter doen dan bedrijven met alleen mannen in de leiding", zegt productmanager Ilkka Pihlaja van Tapiola Bank. "Wij willen onze klanten hiermee zoveel mogelijk rendement laten behalen."


Het mandje van Tapiola Bank bestaat uit vijftien internationale bedrijven. Onder de bedrijven bevinden zich acht Amerikaanse bedrijven zoals 3M Company (bekend van de Post-it) en cornflakesproducent Kellogg's. Ook het Noorse oliebedrijf StatoilHydro en de Nederlandse maker van navigatieapparatuur TomTom, met financieel topvrouw Marina Wyatt, zijn van de partij. De minimale inleg is duizend euro. Het maximale bedrag dat geïnvesteerd kan worden is veertig miljoen euro.De Finse bank speelt hiermee handig in op onderzoek waaruit blijkt dat bedrijven met vrouwen aan de top het beter doen dan de mannenbolwerken. Zo toonde adviesbureau McKinsey vorig jaar aan dat bedrijven met een vrouw aan het hoofd meer winst maken. Als er meer vrouwen in bestuursfuncties zitten, verandert de aard van de samenwerking. De sfeer verbetert en de diversiteit zorgt voor meer verschillende perspectieven en ideeën.
Ook adviesbureau Catalyst ontdekte dat bedrijven met vrouwelijk leiders het beter doen. Het adviesbureau onderzocht 353 bedrijven uit de Fortune 500-lijst en ontdekte dat de raden van bestuur met de meeste vrouwen aan boord, ruim de helft meer winst op het eigen vermogen maken dan besturen waar de vrouwelijke inbreng minimaal is. Het verkoopresultaat was 42 procent hoger en er werd 66 procent meer rendement behaald."Bij de samenstelling van Top Women zijn verschillende criteria gebruikt", zegt Pihlaja. "We hebben onder meer gekeken naar de financiële gezondheid van het bedrijf, de visie van analisten en naar ondernemingen met een vrouwelijke bestuursvoorzitter of andere toppersoon uit het hogere management."Misschien is beleggen in topvrouwen nog wel de beste manier om het glazen plafond te doorbreken. Pihlaja: "Ik geloof zeker dat dit initiatief snel navolging zal krijgen van andere banken. Als de aandeelhouders inzien dat bedrijven met vrouwen aan de top meer winst maken, zal de druk op een evenwichtige samenstelling van de bedrijfstop toenemen."

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Leiderschap01v.jpg

Verandervermogen als grootste goed

Het soms onophoudelijke transformeren van organisaties vraagt bijzonder veel van bestuurders. Jean-Paul van Londen, partner van LTP Executive Services, zoekt in assessmenttrajecten naar het verandervermogen van topmensen. Een organisatie de toekomst in loodsen, vraagt om specifieke kwaliteiten. Vooral: een succesvolle leider realiseert zich dat hij of zij anderen nodig heeft.

lees artikel
scopist_posts/originals/Groeibeleid01v.jpg

Strategisch duurzaam groeibeleid

Duurzaamheid en ESG worden steeds strategischer. Dit stelt andere eisen aan de rol van de raad van commissarissen. Commissarissen zijn zich hiervan bewust, maar handen en voeten geven aan dit urgente thema is een ander verhaal. Zes suggesties om ambitie om te zetten in actie.

lees artikel
scopist_posts/originals/Wereldeconomie01v.jpg

Marieke Blom over het economische klimaat in 2020

Hoofdeconoom Marieke Blom van ING verwacht iets minder economische groei in 2020, maar voor een recessie hoeven we niet bang te zijn. De jaren na 2020 worden uitdagender. ‘De grote vraag is of technologie en slimmer werken voldoende zijn om voor de noodzakelijke productiviteitsgroei te zorgen.’

lees artikel
facebook