De heksenjacht op ondernemers

De heksenjacht op ondernemers

Auteur: Mark Koster | 10-08-2006

De heksenjacht op ondernemers en Bekende Nederlanders heeft met het proces tegen Paul Kuiken een nieuw hysterisch hoogtepunt bereikt. Vandaag start het derde deel van het proces tegen de voormalige Landis-topman die eerder vastzat vanwege administratieve slordigheden.


Het McCarthyisme heeft een modern gezicht gekregen: de rechtse haatzaaier is getransformeerd in een naijverige links-moralistische dienstklopper. Ben ik de enige die verbaasd is over de ongenadige opsporingsmethoden van het OM? Waar blijven de adhesiebetuigingen? Wie schrijft hier een vlammend J'Accuse over? Klassejustitie bestaat tegenwoordig niet alleen voor zielige drommels die geen advocaat kunnen betalen, maar raakt ook ondernemers die weinig geduld hebben met bureaucratie.


Gelukkig heeft Kuiken een advocaat die begrijpt hoe massahysterie werkt: mr. Victor Knoppe. De koelbloedige jurist stond eerder de pubers van de Islamitische jeugdclub 'de Hofstadgroep' bij in hun verweer tegen de angstige volkshorden. Waar we toen waandenkbeelden hadden over terroristische aanslagen, rent justitie nu achter het fantoom van de ritselende ondernemer aan. De zwembadaffaire die vandaag speelt is een van de grootste komkommers van deze zomer. Kuiken zou zich schuldig hebben gemaakt aan belastingfraude, omdat de rekening voor zijn zwembad verkeerd geadresseerd zou zijn. Het zwembad zelf zou illegaal gebouwd zou zijn, omdat het afweek van het bestemmingsplan. Prachtig hoe streng de gemeente Aalsmeer is. Maar zijn de ambtenaren consequent? Niet echt. De controle is ronduit willekeurig geweest. Het gemeentelijke jaarverslag over 2004 meldt op pagina 31 dat van de 307 verleende bouwvergunningen 2 zijn gecontroleerd. Waarom melden zichzelf respecterende kranten als het Financieele Dagblad dit niet? Dit proces is pathetisch. Ik steun Paul Kuiken. Zijn gevangenisstraf van drie maanden voor het antedateren van opties, waar hij zelf niet rijker van is geworden, was buitenproportioneel als je het vergelijkt met de miljardenschade die Cees van der Hoeven bij Ahold heeft aangericht. Die kwam weg met een voorwaardelijke gevangenisstraf. Victor Koppe wijst er terecht op dat zo'n zwembadzaak normaal gesproken niet tot een strafproces leidt, maar wordt afgehamerd bij de bestuursrechter. Als we alle wetsovertreders van de gemeentewet op deze wijze zouden vervolgen leven we binnen de kortste tijd in Noord-Korea. Hou dus vol Paul. We steunen je. Gisteravond ontving De Scopist nog een strijdbaar sms-je van hem: 'Ik ben een slechte kop van jut voor het OM.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Column-Karssing10v.jpg

Geef elkaar vaker complimenten

Eindelijk. Na enkele honderden jaren wachten zijn de twee meesterwerken van de Schotse auteur Adam Smith vertaald. Dit voorjaar kreeg De welvaart van landen (1776) veel aandacht. Terecht. De vader van de moderne economie maakt in dit boek helder hoe de commerciële samenleving armoede bestrijdt en vrijheid vergroot. Als goede vriend van het kapitalisme – hoewel hij dat woord zelf niet gebruikt – telt hij de zegeningen en is hij tegelijkertijd zeer kritisch op de uitwassen. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Toezicht-dode-hoek10v.jpg

Voorkom toezicht met een dode hoek

Commissarissen hebben te weinig zicht op cultuur, gedrag en reputatie. Die ‘dode hoek’ heeft al tot heel wat ongelukken geleid. Tijd voor 21e-eeuws toezicht: vanuit de purpose van de organisatie en met oog voor samenleving, stakeholderbelangen en soft controls, aldus Marleen Janssen Groesbeek, Marlies de Ruyter de Wildt en Caroline Zegers.

lees artikel
scopist_posts/originals/Datagebruik10v.jpg

Laat dataverbruik niet uitgroeien tot doemscenario

Het digitale dataverkeer leidt tot een verdubbeling van het wereldwijde energieverbruik. Niet in elke boardroom zijn het snel groeiende dataverbruik en de gevolgen voor het energieverbruik top of mind. Dat zou het wel moeten zijn, stellen ING sectorbankier Dirk Visser en -econoom Ferdinand Nijboer. Bedrijven kunnen de milieu-impact binnen de perken houden door kritisch naar hun ICT-activiteiten te kijken.

lees artikel
facebook