Topmanagers blind voor kredietcrisis

Topmanagers blind voor kredietcrisis

Auteur: Hans Crooijmans | 01-05-2008

De Bank of England beweert in een gisteren verschenen rapport dat het dieptepunt van de kredietcrisis achter ons ligt. Dat is mooi - als het waar is. Maar nog mooier zou het zijn als er lessen worden getrokken uit dit peperdure drama.


Hoopvol daarover hoef je niet te zijn. Want aan het oordeelkundig vermogen van menig (grootverdienende) beslisser mag gerust worden getwijfeld. Tot in de late zomer van vorig jaar zagen immers weinig topmanagers de kredietcrisis aankomen, concludeert adviesbureau Towers Perrin op basis van interviews met 1.450 bestuurders van banken, verzekeraars en andere grote internationaal opererende ondernemingen.


In feite is dat geen nieuws. Uit de paniekreacties van bedrijven in de voorbije maanden en vooral uit de draconische verliezen die grote financiele instellingen moesten bekendmaken, blijkt afdoende dat veel CEO's en hun naaste collega's vorig jaar niet bepaald in control waren. In weerwil van de status van onfeilbaarheid die ze zich graag aanmeten, koken topmanagers kennelijk ook gewoon met water.

Niettemin, het uitgevoerde onderzoek van Towers Perrin blijft ontluisterend. Managers die worden ingehuurd om belangrijke risico's en veranderingen aan te zien komen en met praktisch en strategisch beleid daarop in te spelen, zitten kennelijk niet op te letten of onderschatten de gevolgen van gebeurtenissen. Soms zijn ze gewoon even met wat anders bezig. Zoals James Cayne, de hoogste baas van Bear Stearns. Zelfs op de dag dat de ondergang van deze Amerikaanse investeringsbank zich aftekende, had Cayne het te druk met zijn grote hobby: bridge.

De kredietcrisis is niet het enige voorbeeld van volslagen verkeerde inschatting van economische ontwikkelingen. Nog geen acht jaar geleden ging een vorige generatie topmanagers volledig de mist in met haar blinde geloof in de ‘nieuwe economie' en ‘internetrevolutie'. En de bankwereld wordt niet graag herinnerd aan de manier waarop er in 1998, tijdens de Azie- en roebelcrises, vele tientallen miljarden werden verloren.

De topmanager past dus bescheidenheid. Maar helaas is dat geen karaktertrek waarmee je het tot de hoogste regionen schopt. Komt bij dat er in dit soort situaties de wet geldt van het gelukkige collectieve falen: de topmanager komt weg met zijn grote blunders zolang zijn collega's dezelfde flaters slaan.

Het is overigens niet louter de onkunde die het oordeelkundig vermogen van bestuurders aantast. Met name in de financiele wereld verleidt de wijze van beloning de top tot een (te) riskante bedrijfsvoering. In de angelsaksische wereld gaan niet voor niets luide stemmen op om stevig in te grijpen in beloningen van concernbazen.
Aan dergelijke bespiegelingen waagt Towers Perrin zich niet. De topmanagers waarover het onderzoek zich uitspreekt zijn tevens de beste klanten van uitgerekend het onderdeel waarin Towers Perrin internationaal leidend is: beloningsadvies. En goede klanten strijk je liefst niet te veel tegen te haren.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/verduurzamen-vastgoed09v.jpg

Bedrijven, neem een rol bij het verduurzamen van vastgoed

Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal energielabel C hebben, maar de vastgoedmarkt lijkt geen haast te hebben dit te realiseren. Vastgoedadviseur Colliers International Nederland onderzocht wat institutionele, particuliere en private-equitybeleggers tegenhoudt om panden structureel te verduurzamen en wat hen motiveert te versnellen. Druk vanuit het bedrijfsleven draagt bij aan die versnelling.

lees artikel
scopist_posts/originals/Onboarding-analyse09v.jpg

Nieuwkomer, stel vragen over de digitale strategie

Hoe gaan bedrijven om met hun digitale toekomst en hoe voeren ze hun strategie uit? Voor nieuwkomers is hun onboarding een uitgelezen kans om kritische vragen te stellen over digitale ontwikkelingen. Andries van Dijk en Hans van Grieken van Deloitte ontwikkelden een model dat negen trends detecteert en dat kan dienen als leidraad bij onboarding.

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Volberda09v.jpg

Groei is geen gegeven

Nederland is gestegen naar de vierde positie op de Global Competitiveness Index van het World Economic Forum (WEF), de jaarlijkse graadmeter van internationaal concurrentievermogen. In het onderzoek werden 141 landen vergeleken. Nederland geeft in de ranking van 2019 Zwitserland en Duitsland het nakijken. Hierdoor is Nederland in Europa nu de meest concurrerende economie. Wereldwijd zijn alleen Singapore, de Verenigde Staten (VS) en Hongkong concurrerender. 

lees artikel
facebook