Keuzes maken in het licht van de ander

Auteur: Jojanneke Goedings | 20-05-2025
Al jong ging ik ‘aan’ op sociale gelijkheid. Ik vind het belangrijk dat alle mensen gelijke kansen hebben op een gezond en gelukkig leven en een mooie baan. Dat moet niet afhangen van waar je wieg stond, of je gender. Bij VGZ wil ik daarom de minderheid ook ruimte geven, bijvoorbeeld door extra jobcoaching als je neurodivers bent. Soms moet de meerderheid daar dan iets voor laten, of juist iets extra’s doen. Zoals een stukje verder lopen als je graag naar een mannen- of vrouwentoilet wilt. Dat past bij VGZ: solidariteit is onderdeel van ons product en ons bedrijf. We zijn er voor iedereen en gelijkheid zit in ons DNA.
Ik geloof in een triple win in mijn werk: voor de ‘ik’, voor de ander én voor de maatschappij/planeet. In het Verdiepte Governance-project staat de transitie naar een duurzamere, meer menswaardige economie centraal. Dat is niet zomaar een hobby. Het maakt jezelf, je bedrijf en de maatschappij beter. Mijn wens voor de boardroom van de toekomst is daarom dat leden vanuit zichzelf en hun zelfreflecterend vermogen de ander in ogenschouw nemen om de juiste keuzes te maken voor de maatschappij/planeet. Dat ze keuzes maken in het licht van de ander.
Om goede beslissingen te kunnen nemen in de boardroom, moet je ruimte maken voor ongemak. Daarom wilde ik deelnemen aan Verdiepte Governance. In de bijeenkomsten van Verdiepte Governance leerden we seven good practices: hoe kun je omgaan met zulk ongemak? Ik vond het mooi om te zien dat ik die practices kon plotten op de triple win van de ik, de ander en de maatschappij/planeet.
Over de transitie naar een duurzamere en meer menswaardige economie ben ik hoopvol, maar niet naïef. Dat is namelijk niet van de ene op de andere dag gerealiseerd. Zo is het moeilijk om sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen. De zorg die iemand krijgt, heeft hier slechts 10 procent invloed op. Ontzettend veel zaken waar VGZ geen invloed op uit kan oefenen, spelen een rol. Denk aan de omgeving waar iemand woont. Maar we kunnen wel íéts doen. Mensen beter helpen om te stoppen met roken, bijvoorbeeld. Bestaande programma’s bleken vooral succesvol te zijn bij theoretisch opgeleide mensen. We zijn daarom een pilot gestart om de stopkans bij mensen met een praktijkopleiding te verhogen. Hierbij ligt er meer focus op groepsbijeenkomsten. Of neem het initiatief GelijkGezond, waarbij er 1 vaste hulpverlener als ‘doorbijter’ mensen in een kwetsbare positie helpt, in plaats van meerdere hulp- en zorgverleners. Uiteindelijk heeft dat een positief effect op de gezondheid. Ook al zijn het kleine stappen: het zijn mooie voorbeelden van een triple win.
Essay door Jojanneke Goedings, chief people & sustainability officer en lid van het executive committee van VGZ. Jojanneke Goedings nam als bestuurder deel aan Verdiepte Governance. Het project Verdiepte Governance draagt bij aan de transitie naar een duurzame en menswaardige economie. Met de insideout benadering wil Verdiepte Governance commissarissen en bestuurders toerusten om, vanuit hun persoonlijke drijfveren, waarden en wereldbeelden, proactief en effectief bij te dragen aan de transitie. De Goldschmeding Foundation maakt dit initiatief, als onderdeel van haar streven naar een menswaardige economie, mede mogelijk. Meer informatie over het Verdiepte Governance-project vind je op www.verdieptegovernance.nl.
Dit artikel is gepubliceerd in Management Scope 05 2025.