Ook kleine stappen tellen

Auteur: | 08-04-2025
Als jurist en econoom ben ik sterk gericht op processen en efficiëntie. Ik ben veeleisend, vooral voor mezelf. Achteraf kan het altijd beter. Vanuit mijn bancaire achtergrond heb ik veel bedrijven van binnenuit gezien en ontdekt hoe ze functioneren. Die kennis en ervaring neem ik mee als commissaris, om bij te dragen aan oplossingen voor complexe vraagstukken. Ik wil helpen en van waarde zijn.
Om mezelf te blijven ontwikkelen, heb ik verschillende commissarisopleidingen gevolgd. Dat het Verdiepte Governance-project een holistische, meer mensgerichte benadering en aandacht heeft voor de ‘zachte kant’ van toezicht, verraste en verwonderde me. De transitie van een rationele naar een meer mensgerichte benadering hield me al langer bezig, en dit heeft zich verdiept door mijn deelname. Ik werd uitgedaagd tot zelfreflectie en leerde mezelf kwetsbaarder op te stellen. Daarnaast ben ik bewuster gaan luisteren en probeer ik de ander echt te begrijpen. Het is niet erg om het soms oneens te zijn met elkaar – als toezichthouder sta je immers niet zelf aan het roer, maar heb je een adviserende rol. Toch wil ik me nooit té comfortabel voelen: mis ik niet iets? Er zijn altijd signalen waarop je kunt anticiperen.
Naast de verplichte controletaken voel ik de verantwoordelijkheid om invulling te geven aan de vierde rol van de commissaris: maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het betekent voor mij onder meer dat ik mijn rol nog effectiever kan maken door de discussie te verbeteren. Het is een vorm van ijdelheid om jezelf graag te horen praten. Een waardevolle verandering in onze raad is dat we direct na elke vergadering evalueren: ‘Hoe hebben we deze bijeenkomst ervaren? Ik miste je in die discussie, hoe kwam dat?’
Ik merk dat ik door mijn ervaring soms nog te snel denk in mogelijke uitkomsten. Daar moet ik voor waken. Het is immers belangrijk om iedereen mee te krijgen in een transitie. Ik geloof in de small steps-theorie. Mijn dochter heeft het syndroom van Down, en lange tijd was onduidelijk of ze zou leren lopen en praten. Daardoor heb ik geleerd dat je doelen niet te hoog moet stellen. Elke vorm van vooruitgang telt, juist ook de kleine stappen.
Het project ‘Verdiepte Governance’ draagt bij aan de transitie naar een duurzame en menswaardige economie. Met de insideout benadering wil Verdiepte Governance commissarissen en bestuurders toerusten om, vanuit hun persoonlijke drijfveren, waarden en wereldbeelden, proactief en effectief bij te dragen aan de transitie naar een duurzame en menswaardige economie. De Goldschmeding Foundation maakt dit initiatief, als onderdeel van haar streven naar een menswaardige economie, mede mogelijk. Meer informatie over het ‘Verdiepte Governance’-project vind je op www.verdieptegovernance.nl.