Susanne Stolte: minimum aantal commissariaten

Susanne Stolte: minimum aantal commissariaten

Auteur: Susanne Stolte | 16-06-2011

Susanne Stolte: De Eerste Kamer boog zich over nieuwe wetgeving. Het maximaal aantal commissariaten dat iemand mag bekleden, wordt nu beperkt tot vijf. Over het aantal commissariaten dat iemand minimaal moet bekleden is niet nagedacht. Zo’n minimumquotum is ook niet in wetgeving te gieten. Maar erover nadenken, kan nuttig zijn.


De dagen zijn voorbij dat een toezichthouder 28 commissariaten kon bekleden. Zoveel hooi op één vork komt de kwaliteit van het toezicht niet ten goede volgens een meerderheid in politiek Den Haag. Het wettelijk maximum wordt daarom gesteld op vijf; althans als het gaat om grotere bedrijven. Is dat erg wennen voor Toezichthoudend Nederland? Een blik op een “Top 50 machtigste Commissarissen” suggereert dat het maximum van vijf aansluit op de praktijk. Even snel tellend kom ik uit op een gemiddelde van vier commissariaten per man. Inderdaad, man. Dus wie hoopte dat de top van het old boys network nu wankelt onder het maximum van vijf posten, komt bedrogen uit. De old boys zouden –na onderlinge herverdeling van de posten– er allemaal zelfs nog een commissariaat bij kunnen nemen!

Signaalfunctie
Ik zie de nieuwe wetgeving dan ook veel meer als een signaal dan als een sturingsinstrument. En sprekend over een signaalfunctie: we mogen het minimum aantal commissariaten weleens aan de orde stellen. Is het wel goed voor de BV Nederland, dat er zoveel directeuren zijn die helemaal nergens buiten hun bedrijf zitting hebben in een RvC? Het goed vervullen van een commissariaat stelt eisen aan een mens die geestelijk verrijkend werken. Ook bevordert de toepassing van dit minimumprincipe de diversiteit, met alle voordelen van dien. Verder wordt hiermee een brede basis gelegd voor vitaliteit in de opvolging van toezichthouders. Alle reden dus om scholingstrajecten voor het commissarisschap prominenter te gaan aanbieden. Want de stap van besturen naar toezicht houden kan het best gepaard gaan met een dosis scholing.


Minimum aantal commissariaten
Ik pleit hierbij dus voor minimaal één commissariaat per directeur. En ik doe er een schepje bovenop. Niet alleen directeuren, maar ook potentiële directeuren zouden minimaal één plaats moeten innemen in een Raad van Commissarissen. Ik weet het: zo’n potential mist de nodige ervaring. Dus wat zou zo’n broekie van 36 jaar moeten doen in een RvC? Veel luisteren, maar zeker ook doorgeven hoe zijn of haar leeftijdsgenoten aankijken tegen een markttrend of maatschappelijk onderwerp. En mag de jonge commissaris ook beslissingen nemen? Misschien biedt een aangepaste mate van stemgewicht hier een oplossing. Het idee van een commissaris-stagiair moet nog worden uitgewerkt. Maar één ding weet ik al: het kan in de praktijk nooit gekker zijn, dan een situatie waarbij 28 commissariaten in één persoon zijn verenigd.

Susanne Stolte is voorzitter van de Nederlandse vereniging van Commissarissen en Directeuren (NCD)

Lees ook:
> Interview met NCD-voorzitter Susanne Stolte
> Susanne Stolte: rechtsbescherming belastingplichtige, graag meer en sneller
> Top 50 Machtigste Commissarissen - 2011
> Interview Pamela Boumeester: Het maximeren van commissariaten is onzin
> Toezichthouders in Nederland: de vrouwen aan het woord

Susanne  Stolte

Tekst door: Susanne Stolte

  • > CEO Dennick BV en Twiga Consult BV
  • > Commissaris The Hague & Partners
  • > Major-donor fundraising African Parks Foundation
  • > Voorzitter raad van toezicht Theater Cool, kunst en cultuur
  • > Voorzitter Raad van Advies Quality Lodges & Hotels
  • > Bestuurslid Duits-Nederlandse Handelskamer
  • > Commissaris Cie
  • > Commissaris RKZ Beverwijk
  • > Lid Raad van Toezicht Rode Kruis Ziekenhuis

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Susanne Stolte

scopist_posts/originals/1323257369.jpg

Bonusbeleid dat wel werkt

Tekst: Susanne Stolte
Afgelopen maand november wijdden de media aandacht aan de Nederlandse denktank, die zich buigt over de bank van de toekomst (SLF). De lessen van de kredietcrisis lijken bekend te zijn.

lees artikel
scopist_posts/originals/1317025518.JPG

Susanne Stolte: op basis van ervaring

Susanne Stolte:
U herinnert zich vast nog wel de bestuursvoorzitter van die grote bank, die toen overnameprooi werd. Misschien herinnert u zich ook nog zijn suggestie omtrent degene die leiding moest gaan geven aan de Nederlandse restanten van die bank.

lees artikel
scopist_posts/originals/2295.JPG

Susanne Stolte: rechtsbescherming belastingplichtige, graag meer en sneller

Met ingang van 1 juli hebben ondernemers en particulieren in Nederland een reden minder om zich te beklagen over de taakopvatting van sommige belastinginspecteurs, aldus Susanne Stolte, voorzitter van de NCD.

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Essay-elipslife05v.jpg

Wees voorbereid op de klap die nog moet komen

Bedrijven doen er verstandig aan hun workforce management in de tijd na COVID-19 nu al onder de loep te nemen. Het risico is groot dat mensen op de lange termijn alsnog uitvallen, voorziet Stefan Duran, branch head Benelux van levensverzekeraar elipsLife.  

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-AllenOvery05v.jpg

De Rijnlandse visie sleept ons door de crisis heen

Tijdens een crisis is advies van commissarissen is niet langer vrijblijvend en bij uitstek een vorm van preventief toezicht. Daarmee kunnen commissarissen impact maken als klankbord voor het bestuur, schrijft Allen & Overy-partner Charles Honée.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-nyenrode05v.jpg

Thought leadership gevraagd

Maatschappelijke ontwikkelingen en nieuwe risico’s zoals de klimaattransitie zullen leiden tot ingrijpende systeemveranderingen in ondernemingsbestuur. Jeroen Veldman, associate professor van Nyenrode Business Universiteit komt met een oproep aan bestuurders en commissarissen om in stakeholdercoalities actief mee te werken aan het fundament van een nieuw governancegebouw.

lees artikel
facebook