Pioniers: Pelle Schlichting van Orangegas

Pioniers: Pelle Schlichting van Orangegas

27-08-2010 | Beeld: Lars van den Brink | Tekst: Mark van Baal

‘We willen dat iedere automobilist over anderhalf jaar binnen een straal van twintig kilometer groen gas kan tanken,' zegt Pelle Schlichting, één van de oprichters van Orangegas.


Pelle Schlichting startte in 2007 samen met Marcel Borger en Anco Buning het bedrijf OrangeGas. De leverancier van groen gas heeft net op een tankstation in Heemskerk zijn achtste vulpunt geopend en gaat de komende anderhalf jaar ruim veertig vulpunten bijbouwen. OrangeGas kreeg hiervoor een subsidie van 2,5 miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken. CNG NET, een dochter van bouwconcern Ballast Nedam, kreeg subsidie voor vijftien vulpunten.

Groen gas producenten
Groen gas heeft dezelfde chemische samenstelling als aardgas, maar is geproduceerd door het vergisten van afval, rioolslib of mest. In Nederland wordt op dit moment groen gas opgewekt op twee grote vuilstortplaatsen in Tilburg en Wijster, bij een enkele waterzuivering en door boeren die mest vergisten. Producenten die dit gas in het Nederlandse aardgasnet pompen, mogen in ruil hiervoor groen gas-certificaten verkopen.

Aardgasnet
Grijs gas wordt met een groen gas-certificaat verkocht als groen gas, zodat er per saldo even veel groen gas het gasnet in als er uit gaat. OrgangeGas koopt aardgas en groen gas-certificaten in bij Essent. de vulpunten van OrangeGas zijn aangesloten op het gewone aardgasnet.Compressed Natural Gas
Autofabrikanten als Volkswagen, Mercedes en Fiat en leveren standaard auto's met een benzine- en een gastank voor Compressed Natural Gas (CNG), niet te verwarren met autogas LPG. 

Rijden op aardgas
Rijden op aardgas is in Duitsland en Italië al ingeburgerd. ‘In Italië zijn meer dan zeshonderd vulstations en rijden meer dan een half miljoen auto's met aardgastank rond', zegt Schlichting. Hij schat dat er in Nederland nu ongeveer drieduizend personenauto's, bestelauto's, taxi's, stadsbussen en vuilniswagens op groen gas rijden. Groen gas kost, net als aardgas, ongeveer € 0,75 per kilogram, waarmee een auto ongeveer twintig kilometer rijdt.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in de special Energie 2020, perspectief voor een duurzame bedrijfsvoering, in samenwerking met Nuon.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Meer achtergrond artikelen

magazines_artikelen/Dijkstra-Balans01v.jpg

'Met sport blazen we stoom af'

Zelf fietst en kickbokst hij graag, maar Flow Traders-ceo Dennis Dijkstra spreekt nog liever over de sportcultuur op kantoor. Dijkstra heeft Kaya Gezgin, personal trainer in dienst van Flow Traders, gevraagd mee te doen aan het interview. 'Mijn kinderen denken dat Flow Traders een sportmerk is!'

lees artikel
magazines_artikelen/Hofste01v.jpg

'Deze beweging is niet meer te stoppen'

Het is niets minder dan een historisch moment: Petri Hofsté is de eerste vrouwelijke nummer 1 in de Top-100 Commissarissen. Hofsté zelf is goed doordrongen van het gewicht van dit moment: ‘Dit past bij alle recente ontwikkelingen – er worden meer vrouwen benoemd op topposities en het vrouwenquotum voor raden van commissarissen van het beursgenoteerde bedrijfsleven komt er. Wat mijn nummer-1 positie betreft: uiteraard ben ik vereerd de eerste te zijn.’

lees artikel
magazines_artikelen/Drift04k.jpg

'Het gaat om het nastreven van meesterschap'

Fred van der Drift dompelt zich graag onder in de filosofie om zijn geest scherp te houden. ‘Ik kom in een staat van verwondering.’ Hij sport ook regelmatig.

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan
facebook