Chris van Maasdijk - nevenfunctie: Sinterklaas Intocht Amsterdam

Chris van Maasdijk - nevenfunctie: Sinterklaas Intocht Amsterdam
Chris van Maasdijk, directeur en eigenaar van Expat Mortgages. Zijn nevenfunctie is Chef Pieten in het bestuur van de stichting Sinterklaas intocht.

‘Cadeaus horen door de schoorsteen te komen', zegt Chris van Maasdijk (44). De intocht van Sinterklaas in Amsterdam is inmiddels geweest, maar dat betekent niet dat Van Maasdijks nevenfunctie in het bestuur van de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam op een laag pitje is gezet.

Evaluatie Sinterklaas Intocht Amsterdam
Er wordt deze maand geëvalueerd en in januari begint de organisatie van de intocht 2011. ‘Afgezien van het zomerreces houdt het eigenlijk nooit op,'aldus Chris van Maasdijk.

Nevenfunctie Chris van Maasdijk als Zwarte Piet
Natuurlijk ging Van Maasdijk destijds als gelovige Amsterdamse kleuter naar de intocht en al op zijn tiende begon zijn lange carrière in de organisatie: hij werd strooipietje. Dertig jaar lang is Chris van Maasdijk Zwarte Piet geweest, waarvan vijftien jaar Hoofdpiet. Toen kreeg hij een hernia. Wie geen kind kan optillen, kan geen Zwarte Piet zijn, vindt hij. Zijn betrokkenheid verschoof naar organisatorische taken. Nu is hij Chef Pieten.

Activiteiten Sinterklaas intocht
Het gaat bij de Sinterklaas intocht, om maar wat te noemen, om het huren, opbouwen en afbreken van dranghekken aan beide zijden van de route (zeven kilometer), om het uitdelen van vijfduizend kilo pepernoten, om zeshonderdveertig onberispelijk ogende Pieten die allemaal moeten eten en drinken, om veiligheidsmaatregelen als de verplichte aanwezigheid van Zodiacs met duikers voor het geval iemand te water raakt tijdens de intocht per boot, om overleg met politie, hulpdiensten en gemeente, en niet in de laatste plaats om het vinden van sponsors.

Winkeliersvereniging Kalverstraat

‘De intocht van Sinterklaas is het grootste feest van Amsterdam na Koninginnedag en de Gay Pride', zegt Chis van Maasdijk, ‘En de veiligheidseisen nemen ieder jaar toe, wat helaas niet leidt tot extra subsidies. We zijn dus steeds afhankelijker van sponsors en dat is niet altijd gemakkelijk. De winkeliersvereniging Kalverstraat participeert bijvoorbeeld niet, terwijl ze zich gek verdienen aan Sinterklaas. Schrijnend.'

Inpakavond
Van Maasdijk werkt met drie Hoofdpieten, ‘Een heel goed team' zoals hij zelf zegt. Het bestelde snoepgoed komt binnen op pallets in een grote ruimte van energiebedrijf Nuon, waar vervolgens twee inpakavonden worden georganiseerd met busjes gekoppeld aan Pietentroepen die het lekkers later uitdelen aan de 300.000 kinderen die met ouders of grootouders langs de kant staan.

Kostuum Zwarte Piet
Op de grote dag zelf beginnen de Pieten om 6.30 uur en zijn ze pas 's avonds laat klaar. ‘Ik wil in de parade nergens iemand in burger zien', zegt Van Maasdijk. Dus ook chauffeurs van de praalwagens, de begeleiders op motoren en de begeleider van de schimmel (niet iedere Sint is een even goede ruiter) worden gekleed en geschminkt.

Militaire organisatie
Er zijn Muziekpieten, Strooipieten en Acrobatische Pieten. Een extra snel team van vijftig Pieten op rollerskates zorgt ervoor dat de bruggen op tijd worden afgezet voor de intocht per boot. Het is haast een militaire organisatie. ‘Gelukkig wordt het steeds professioneler aangepakt', zegt Van Maasdijk.

Poolse landdagen
‘Vroeger leken de vergaderingen wel Poolse landdagen, waarop iedereen vooral naar zichzelf wil luisteren, iets wat je in veel vrijwilligersorganisaties ziet. De laatste tien jaar is Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam strakker opgedeeld in commissies waarin mensen precies weten wat hun taken zijn', verteld Van Maasdijk.

Sinterklaasbezoek
Bij Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam hoort nog een activiteit: het bezoek van Sinterklaas en een aantal van zijn Pieten aan de kinderafdelingen van alle Amsterdamse ziekenhuizen. ‘De patiëntjes vinden dat geweldig. Zelf vond ik het zwaar, al die ellende die je te zien krijgt. Je telt daardoor wel iedere keer je zegeningen dat je zelf gezonde kinderen hebt.'

Sinterklaasfeest
Chris van Maasdijk heeft vier kinderen. Drie zijn er inmiddels ook Pietje, de jongste is nog half gelovig. Van Maasdijk gaat nog wel even door met dit werk. ‘De intocht van Sinterklaas is het mooiste feest van het jaar.'
 
Wie Chris van Maasdijk?
Functie: directeur en eigenaar van
Expat Mortgages (hypotheekspe-
cialist)
Nevenfunctie: bestuur Stichting Sinterklaas intocht Amsterdam Wat? Als Chef Pieten bijdragen aan het mooiste feest van het jaar

Lees ook:
> Nevenfunctie: Elias Woudenberg, oprichter en managing partner InnoCapita
> Interview met Ada van der Veer-Vergeer, lid raad van toezicht bij MLDS
> Interview Anthony Ruys: voorzitter RvT Rijksmuseum
> Cateautje Hijmans van den Bergh is commissaris Concertgebouw
> Thijs Malmberg, bestuurder Jantje Beton

Dit artikel is voor het laatst aangepast op 30-11--0001

facebook