Ingrid Ernst-Wind (PGGM): 'De vertrouwelijkheid zit overal dwars doorheen'

Ingrid Ernst-Wind (PGGM): 'De vertrouwelijkheid zit overal dwars doorheen'

20-08-2018 | Interviewer: Jesse Thiel | Auteur: Angelo van Leemput | Beeld: Erwin van Amstel

Ingrid Ernst-Wind (1969) over haar rol als company secretary bij pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM. In deze serie interviews spreekt Jesse Thiel, country manager Benelux & Austria bij Diligent, elke week een company secretary over zijn of haar rol en de bijzonderheden die deze functie meebrengt.


Is er sprake van een spagaat in uw werk? Heeft u het gevoel dat u soms moet balanceren tussen verschillende belangen?
De belangrijkste spagaat zit ‘m in de vertrouwelijkheid van de functie, waardoor je altijd meer op de hoogte bent dan anderen. Het gaat dan ook om zaken die van belang zijn voor de strategie en de reputatie van het bedrijf. Je moet dus goed nadenken met wie je wat deelt. Concreet: ik werk zowel voor de raad van bestuur als de raad van commissarissen. Dan voel je die spagaat zeker. Sommige zaken in de rvc kun je niet delen met de rvb en vice versa. De vertrouwelijkheid zit overal dwars doorheen. Soms in kleine dingen, soms in grote zaken, zoals bijvoorbeeld disfunctioneren. Een hoop werk moet in stilte gebeuren.

Zou er een scheiding moeten komen tussen de company secretary van de raad van bestuur en de raad van commissarissen?
Daar ben ik niet per se voor. Behalve dan bij hele grote bedrijven. Bij kleinere bedrijven zou ik een scheiding jammer vinden. Vanuit mijn ervaring weet ik dat je toegevoegde waarde brengt als je bij beide raden betrokken bent. Je hebt een hele persoonlijke functie. Beide raden moeten je volledig vertrouwen. Je maakt het eenvoudiger als je de rvc en rvb verbindt. En uiteindelijk heb je allemaal hetzelfde belang: de organisatie beter maken.


Welke ontwikkeling is er geweest in uw functie?
Ik ga al een tijdje mee. Ik ben ooit begonnen bij het pensioenfonds PGGM en heb me daar onder meer beziggehouden met de code pensioenfondsen. Dat ging over goed pensioenfondsbestuur, transparantie en verantwoording. In 2008 is PGGM een pensioenuitvoeringsorganisatie geworden. Ik heb die splitsing mede voor mijn rekening genomen. Ik heb me dan ook binnen deze baan altijd kunnen doorontwikkelen. Ik heb veel geleerd van de commissarissen, omdat zij ervaring hadden in toezichthoudende functies. Zij namen de kennis van buiten mee naar binnen. Ikzelf deel mijn kennis nu door les te geven aan de Governance University.


De functie van company secretary wordt vaak gezien als carrièrestap. Terecht?
De fundamentele vraag is of dit een opstapfunctie is? Is dit een baan die je drie jaar doet? Ik kan me er enerzijds iets bij voorstellen. Het is een functie waarin je veel leert over boardroom dynamics. Dat is een cadeau voor het leven. Dus enerzijds snap ik dat doorgroeien richting bestuur. Anderzijds: een goede company secretary is ook het geweten en de vraagbaak van de onderneming. Dat wordt je niet in drie jaar.

Voelt u zelf voor een mooie opstap naar een bestuursfunctie?
Het zou kunnen. Ik zit in een periode van mijn carrière dat ik daarover nadenk. Maar een company secretary heeft hele specifieke eigenschappen. Je bent vooral bezig met processen en mensen en minder met de inhoud. At the end of the day ben ik tevreden als een besluit goed genomen is. En of dat besluit nou A, B of C is, maakt me niet eens veel uit. De meeste mensen vinden dat moeilijk, die vinden iets van een besluit. Ik niet. Ik ben vooral bezig met het afwegen van de belangen. Loopt het proces zorgvuldig, komt iedereen tot zijn recht? Een company secretary die zich vooral richt op de inhoud, gaat het niet redden. Deze rol past me uitstekend. En daarom aarzel ik als mensen tegen me zeggen ‘maak die laatste stap nou maar omhoog’. Maar goed, misschien zit daar ook wat bescheidenheid bij.

Interview door Jesse Thiel, Country Manager Benelux & Austria bij Diligent.

Ingrid  Ernst-Wind

Geïnterviewd: Ingrid Ernst-Wind

  • > MD Institutional Relations PGGM
  • > Docent Governance University
Jesse Thiel

Interviewer: Jesse Thiel

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Meer interviews

magazines_artikelen/Braams01v.jpg

Conny Braams wil vrouwen en minderheden laten accelereren

Unilever-topvrouw Conny Braams gelooft in de kracht van diversiteit en inclusiviteit. Een goed beleid op deze gebieden leidt tot kansen. Diverser worden lukt beter als je inzoomt op die kansen: ‘We willen een afspiegeling van de kopers van onze merken in het bedrijf hebben werken.’

lees artikel
magazines_artikelen/Draijer01v.jpg

Wiebe Draijer (Rabobank) ontleedt de coöperatie

Hoe werkt een coöperatie? Is het een achterhaald bedrijfsmodel, of juist uitermate geschikt voor de uitdagingen van de 21e eeuw? Wie kan er beter over de coöperatie vertellen dan Wiebe Draijer, ceo van Rabobank? ‘De gesprekken met mijn hoogste orgaan zijn anders dan die bij een beursbedrijf. Misschien wel intenser.’

lees artikel
magazines_artikelen/Hooft-Graafland01v.jpg

René Hooft Graafland: 'Een commissaris is zoveel meer dan alleen een toezichthouder'

Wordt hij gevraagd voor een commissariaat, dan is de aanname vaak dat multicommissaris René Hooft Graafland in de auditcommissie zal willen. Zijn interesse reikt echter veel verder dan de financiële aspecten, ook al was hij lange tijd cfo. De commissarissenrol ziet hij breder dan die van toezichthouder: ‘De impact schuilt in onze bouwende en adviserende rol.’

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan
facebook