Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen 2014

Frans Cremers, oud-CFO van VNU, is voor de derde keer op rij de machtigste commissaris van Nederland. Cremers was acht jaar lang de financiële man van VNU, dat hij samen met Rob van den Bergh (nr. 20) hielp transformeren van een traditionele uitgeverij tot een informatieconcern.

De top-5 wordt verder aangevoerd door Peter Elverding, Antony Burgmans, Kees Storm en Rob Routs. Ceo-shutdowns en noisy withdrawals zorgden voor reuring in de Top-100, maar de verwachte shake-out blijft vooralsnog uit.

De hoogste nieuwe binnenkomer is Rein Willems (nr. 52). De jongste commissaris is 41 jaar: Jaap van Wiechen (nr. 60). Hij is directeur van HAL Trust en commissaris bij enkele organisaties, zoals Boskalis, Dockwise en FD Mediagroep. De oudste toezichthouder is Karel Vuursteen (nr. 17). Vuursteen is commissaris bij onder andere TomTom en AkzoNobel.

1 Frans  Cremers

(1) Frans Cremers

Oud-VNU-cfo Frans Cremers is voor de derde keer op rij de machtigste commissaris van Nederland. Het afgelopen jaar zorgde Cremers voor trouble door tussentijds en zeer publiekelijk op te stappen als commissaris van Fugro, omdat hij de interne controle ontoereikend vond. Cremers kreeg er al snel weer een commissariaat bij, bij Imtech. Hij fungeert samen met Kees van Lede als noodbrug voor de gevaarlijke stroomversnelling na de miljoenenfraude in Polen en Duitsland.

Bekijk de volledige lijst arrow

Verantwoording
De Top-100 Commissarissen van Nederland is een jaarlijks onderzoek van Management Scope. Een commissaris komt in aanmerking voor de Top-100 als hij twee of meer functies in de raden van bestuur of raden van commissarissen bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Onder de ‘belangrijkste ondernemingen van Nederland’ verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.

De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van het Eigen Vermogen van de ondernemingen waar zij een functie hebben: hoe groter het Eigen Vermogen van de onderneming, des te hoger het aantal punten. Toezichthoudende functies bij deze ondernemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairman-posities van boards of directors en voorzitterschappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies. Tenslotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de 1.000 grootste ondernemingen (op basis van Eigen Vermogen), grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen en ziekenhuizen. Als peildatum is 1 november 2013 aangehouden.

facebook