Top-100 Corporate Vrouwen 2021 bekend

Top-100 Corporate Vrouwen 2021 bekend

30-06-2021 Management Scope publiceert vandaag de jaarlijkse Top-100 Corporate Vrouwen, de ranglijst met de meest invloedrijke vrouwelijke bestuurders en commissarissen. Petri Hofsté is voor de vijfde keer de invloedrijkste corporate vrouw van Nederland. De Top-100 Corporate Vrouwen laat zien dat meer senior vrouwen een ceo-positie verwerven, maar tegelijkertijd telt de lijst minder jonge aanwas.

De nummer één van de lijst behoeft eigenlijk geen introductie meer. Petri Hofsté behoudt haar koppositie, het is de vijfde keer dat Hofsté de lijst aanvoert. Haar toezichtportefeuille bevat twee coöperaties (Rabobank en verzekeraar Achmea, ze houdt ook toezicht op dochterorganisatie Achmea Investment Management), een AEX-bedrijf (bodemonderzoeker Fugro) en een familiebedrijf (Pon Holdings).

Op de tweede plaats vinden we Miriam van Dongen. Vorig jaar steeg ze al flink, naar nummer vier, toen ze haar commissariaat bij Achmea aanvaardde. Ze is ook vicevoorzitter van de raad van commissarissen van PGGM, commissaris bij Optiver en vicevoorzitter van de raad van toezicht van het Kadaster. Nu ze ook vicevoorzitter van de rvc van betaalplatform Mollie is, en er een commissariaat bij Achmea Bank bijkwam, mag ze zich runner-up van de Management Scope Top-100 Corporate Vrouwen noemen.

Op nummer drie staat Corien Wortmann-Kool. De bestuursvoorzitter van ABP en vicevoorzitter van de rvc van Aegon heeft er nu ook een commissariaat bij fijnchemiebedrijf DSM bij, en bestijgt daarmee, na een vijfde positie vorig jaar, het podium voor het brons.

> Bekijk hier de volledige Top-100 Corporate Vrouwen 2021.

Een blijvend opvallend punt in de lijst: in het toezicht is de positie van voorzitter nóg zeldzamer dan in het bestuur. Er zijn meerdere vrouwelijke ceo’s, ook dit jaar zijn er weer nieuwe bijgekomen, maar de vrouwelijke president-commissaris is nog steeds een zeldzaamheid.

In totaal 32 vrouwen hanteren de voorzittershamer bij hun toezichtfunctie. In 2018 waren dat er precies evenveel. De vrouwelijke voorzitter leek aan een voorzichtige opmars begonnen, maar deze heeft zich dus niet verder doorgezet. Slechts een van de vrouwen op de lijst er het afgelopen jaar een voorzitterschap bij in de toezichtportefeuille. In de AEX is er zelfs helemaal geen te bekennen.

Tijdens het jaarlijkse topvrouwendiner dat Management Scope rond de Top-100 Corporate Vrouwen organiseert stond dit punt dan ook centraal. De uitwerking daarvan, met best practices om wél tot de benoeming van vrouwelijke voorzitters te komen, is ook in deze editie van Management Scope te lezen.

De volledige Management Scope top-100 Corporate Vrouwen, en bijhorende artikelen, zijn hier te vinden.

Meer over Petri Hofsté

Petri Hofsté prolongeert haar titel in Top-100 Commissarissen

Petri Hofsté prolongeert haar titel in Top-100 Commissarissen

15-12-2020 Management Scope publiceert vandaag de jaarlijkse Top-100 Commissarissen, de ranglijst met de meest invloedrijke commissarissen. 2020 is het jaar waarin de macht van de vrouw in de top van de boardroom is bevestigd. Net als vorig jaar (toen voor het eerst ooit) voert een vrouw de lijst aan: Petri Hofsté.

Nieuwe lijstaanvoerder Top-100 Corporate Vrouwen 2020

Nieuwe lijstaanvoerder Top-100 Corporate Vrouwen 2020

10-06-2020 Management Scope publiceert vandaag de jaarlijkse Top-100 Corporate Vrouwen, de ranglijst met daarin de meest invloedrijke vrouwelijke bestuurders en commissarissen. Minstens net zozeer als in het teken van de ranglijst staat de publicatie dit jaar in het teken van vrouwelijk leiderschap in tijden van crisis.

Interview met Petri Hofsté

Petri Hofsté: 'Auditcommissie moet traditionele financiële focus verbreden'

Petri Hofsté: 'Auditcommissie moet traditionele financiële focus verbreden'

26-05-2021 Auditcommissies moeten helpen bij een herwaardering van weerstandsvermogen en liquiditeitsrisico’s, bepleit viervoudig voorzitter Petri Hofsté. Tegelijkertijd moet de auditcommissie de financiële focus verbreden naar maatschappelijke waardecreatie. Challengen hoort er natuurlijk ook bij. ‘Dat kan best irritant gevonden worden.’

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook