Top-100 Corporate Vrouwen 2021 bekend

Top-100 Corporate Vrouwen 2021 bekend

30-06-2021 Management Scope publiceert vandaag de jaarlijkse Top-100 Corporate Vrouwen, de ranglijst met de meest invloedrijke vrouwelijke bestuurders en commissarissen. Petri Hofsté is voor de vijfde keer de invloedrijkste corporate vrouw van Nederland. De Top-100 Corporate Vrouwen laat zien dat meer senior vrouwen een ceo-positie verwerven, maar tegelijkertijd telt de lijst minder jonge aanwas.

De nummer één van de lijst behoeft eigenlijk geen introductie meer. Petri Hofsté behoudt haar koppositie, het is de vijfde keer dat Hofsté de lijst aanvoert. Haar toezichtportefeuille bevat twee coöperaties (Rabobank en verzekeraar Achmea, ze houdt ook toezicht op dochterorganisatie Achmea Investment Management), een AEX-bedrijf (bodemonderzoeker Fugro) en een familiebedrijf (Pon Holdings).

Op de tweede plaats vinden we Miriam van Dongen. Vorig jaar steeg ze al flink, naar nummer vier, toen ze haar commissariaat bij Achmea aanvaardde. Ze is ook vicevoorzitter van de raad van commissarissen van PGGM, commissaris bij Optiver en vicevoorzitter van de raad van toezicht van het Kadaster. Nu ze ook vicevoorzitter van de rvc van betaalplatform Mollie is, en er een commissariaat bij Achmea Bank bijkwam, mag ze zich runner-up van de Management Scope Top-100 Corporate Vrouwen noemen.

Op nummer drie staat Corien Wortmann-Kool. De bestuursvoorzitter van ABP en vicevoorzitter van de rvc van Aegon heeft er nu ook een commissariaat bij fijnchemiebedrijf DSM bij, en bestijgt daarmee, na een vijfde positie vorig jaar, het podium voor het brons.

> Bekijk hier de volledige Top-100 Corporate Vrouwen 2021.

Een blijvend opvallend punt in de lijst: in het toezicht is de positie van voorzitter nóg zeldzamer dan in het bestuur. Er zijn meerdere vrouwelijke ceo’s, ook dit jaar zijn er weer nieuwe bijgekomen, maar de vrouwelijke president-commissaris is nog steeds een zeldzaamheid.

In totaal 32 vrouwen hanteren de voorzittershamer bij hun toezichtfunctie. In 2018 waren dat er precies evenveel. De vrouwelijke voorzitter leek aan een voorzichtige opmars begonnen, maar deze heeft zich dus niet verder doorgezet. Slechts een van de vrouwen op de lijst er het afgelopen jaar een voorzitterschap bij in de toezichtportefeuille. In de AEX is er zelfs helemaal geen te bekennen.

Tijdens het jaarlijkse topvrouwendiner dat Management Scope rond de Top-100 Corporate Vrouwen organiseert stond dit punt dan ook centraal. De uitwerking daarvan, met best practices om wél tot de benoeming van vrouwelijke voorzitters te komen, is ook in deze editie van Management Scope te lezen.

De volledige Management Scope top-100 Corporate Vrouwen, en bijhorende artikelen, zijn hier te vinden.

Interview met Petri Hofsté

Twee generaties over diversiteit en inclusie

Twee generaties over diversiteit en inclusie

25-05-2022 Hoe kijken twee vrouwen uit verschillende generaties naar de discussie over diversiteit en inclusie? Topcommissaris Petri Hofsté en aankomend topvrouw Rosalien van ’t Foort-Diepeveen over de barrières voor vrouwen en verborgen stereotypen, de noodzaak van nieuw leiderschap en meer vrouwelijke voorzitters als rolmodel en natuurlijk het quotum: ‘Misschien kunnen we het pas in 2050 weer afschaffen.’

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

Nee bedankt
facebook