Suzanne van Nieuwenhuijzen (Stedin): ‘Voorkomen dat je klem komt te zitten’

Suzanne van Nieuwenhuijzen (Stedin): ‘Voorkomen dat je klem komt te zitten’
Suzanne van Nieuwenhuijzen (1972) over haar rol als company secretary bij  Stedin Groep, moederbedrijf van netbeheerders Stedin en Enduris en infrabedrijven Joulz en DNWG Infra. In deze serie interviews, elke maandag een company secretary over zijn of haar rol en de bijzonderheden die deze functie meebrengt.

Is er sprake van een spagaat in uw eigen werk: heeft u het gevoel dat u met dusdanig uiteenlopende zaken bezig bent dat het werk als een balanceeroefening voelt?
Een spagaat is een groot woord, maar ik erken dat het nu en dan complex is. Ik ben secretaris van zowel de raad van commissarissen als de raad van bestuur. Daar zou natuurlijk in theorie een spagaat kunnen ontstaan in het geval van tegenstrijdige standpunten. Als de voorzitters niet op een lijn zitten, dan sta jij daar tussen. Maar het ligt er ook aan hoe je er zelf in staat. Ik probeer open en transparant te zijn en zeg makkelijk van ‘joh, ga even praten met elkaar!’ Dat is ook uit eigenbelang om te voorkomen dat je klem komt te zitten.

Hoe heeft de functie van company secretary zich ontwikkeld?
Het valt me op dat het complexer wordt. Toen ik begon waren er een paar vergaderingen van de raad van commissarissen per jaar. Je stuurde de stukken en klaar. Nu is er meer aandacht voor evaluatie, verslaglegging en kennisontwikkeling. Er komt meer bij kijken dan paar jaar geleden. Ik ben er veel drukker mee. En de rol wordt breder. Inmiddels ben ik meer een adviseur, je krijgt steeds meer een strategische rol. Je moet dus van alle markten thuis zijn. Je moet bij wijze van spreken weten wie er witte en bruine broodjes willen, wie kaas of ham, én je moet adviseren over inhoudelijke aangelegenheden.

Moet de rol van company secretary duidelijker gedefinieerd worden?
Als ik voor mezelf spreek, maakt het me niet zoveel uit. Ik heb geen functieomschrijving en ik vul mijn rol in op een manier waarvan ik denk dat het goed is. Dat bevalt me goed want het geeft ook veel ruimte. En ik denk dat deze functie ook dit soort type mensen aantrekt. Maar ik geef toe dat het ook een risico is: zolang het goed gaat, gaat het goed, maar als het niet goed gaat is alles vaag en is er niets beschreven. Dus uiteindelijk zou het denk ik wel beter zijn als taken en verantwoordelijkheden goed omschreven worden.

U bent naast company secretary ook general counsel,  is dat een handige combinatie?
Ik vind de combinatie persoonlijk best lastig. Vooral omdat een goede invulling van mijn rol als company secretary steeds meer tijd vraagt en omdat de rol steeds complexer wordt. Alleen al om de raad van commissarissen goed te dienen, kost behoorlijk wat tijd. Als ik die rol goed wil vervullen is er minder ruimte over voor mijn functie als general counsel. Het is niet direct een spagaat, maar het zijn twee verschillende rollen die allebei iets anders vragen. Ja, ik vraag mezelf wel eens af of ik beide functies goed naast elkaar kan doen. Misschien moet je uiteindelijk kiezen, of het anders organiseren. Maar geen zorgen, ik hou het zo nog wel een tijdje vol hoor.

Hoe zou u de beroepsgroep beschrijven?
Company secretary’s zijn over het algemeen juristen – naar mijn beeld zijn het vooral mannen van boven de 50 die het al best lang doen... Ik zie overigens veel voordelen aan anciënniteit. Je bouwt iets op en wordt geweten van bedrijf. Maar het risico kan zijn dat je geen vernieuwing of verandering toelaat, terwijl de maatschappij en de markt zich snel ontwikkelen. Het is prima als je zelf de stabiele factor bent, maar zorg dan voor de verjonging of vernieuwing om je heen. Dat je wel vooruit blijft gaan. Dat is nodig.

Dit artikel is voor het laatst aangepast op 16-07-2018

facebook