Inspireren tot verandering

Inspireren tot verandering

Auteur: Liz la Force | 19-05-2010

De huidige tijd vraagt veel verandering van organisaties. Verandering in bedrijfsvoering, verandering in omgang met milieu en ook verandering in leidinggeven.


Maar met veranderingen zien we ook verwarring ontstaan. Het moet anders, en dus doen we het ook anders. Het ontbreekt daarbij vaak aan het nodige inzicht over de plaats van de verandering in het geheel en hoe en wanneer we deze het beste door kunnen voeren.

Organisch tegenover opgelegd
Een organische verandering c.q. beweging ontstaat door inzichten over onszelf en onze omgeving. Een gestuurde, opgelegde verandering is meer rationeel: onze omgeving bepaalt dat het anders moet en we passen ons gedrag daar kunstmatig op aan.

Wanneer verandering in gedrag niet meer is dan een kunstje dat wordt aangeleerd, zie je dat de commitment tot deze verandering veel kleiner is dan wanneer hij daadwerkelijk van binnenuit komt. In dit laatste geval wordt heel bewust gekozen voor de verandering en daarbij worden de daaraan verbonden consequenties niet geschuwd.

Training met tegenzin
Als trainer zie ik dit ook terug bij trainingen, waarbij de deelnemers gestuurd zijn door hun werkgevers terwijl zij zelf niet het nut inzien van de training. De commitment is dan laag tot nihil, de weerstand daarentegen hoog. Een vergelijkende situatie zie je in organisaties, wanneer er veranderingen worden doorgevoerd waarvan de medewerkers zelf nog niet hebben gezien wat deze voor henzelf, de organisatie of maatschappij kan gaan opleveren.

Vrijheid in plaats van dwang
Wanneer ik in een training met een dergelijke weerstand te maken heb, vraag ik de deelnemer in ieder geval open te staan voor hetgeen hijzelf wil en kan leren uit de training. Door deze ruimte, en het feit dat de weerstand van de deelnemer er mag zijn, ontstaat er eigenlijk altijd een omwenteling. De deelnemer ontdekt in alle "vrijheid" zijn eigen ontwikkelingsmogelijkheden en leerstukken en raakt daardoor geënthousiasmeerd.


Bewustwording
Overigens zijn dit over het algemeen groeimogelijkheden die vaak niet echt verschillen van die van de werkgever. Alleen heeft de deelnemer ze nu zelf ontdekt en dat blijkt keer op keer van onschatbare waarde. Het geeft intrinsieke motivatie, plezier en het zien van de verandering als nieuwe uitdaging in plaats van verplichte opgelegde kost.
Bedrijven hebben momenteel te maken met veranderingen van buitenaf door een veranderende economische situatie die nog verre van stabiel is. Verandering geeft beweging. Beweging geeft groeimogelijkheden, nieuwe kansen. Nieuwe kansen om zaken anders te doen. Bewust, verantwoord, humaan en realistisch.

Geven en nemen
Het is echter van essentieel belang dat deze nieuwe kansen en doelen door de werknemers worden gedeeld. Om zo de verandering tot een daadwerkelijk succes te maken. En daarbij te luisteren naar de weerstand die er heerst, om de tijd en ruimte aan te geven en de weerstand onder ogen durven te durven zien. Het vraagt om vertrouwen en een investering, maar het levert je daarna zoveel op dat dit het dubbel en dwars waard is.

Lees ook:
> Overnames mislukken door negeren van zachte kant
> De tien stappen van integratie
> Durf vrouw(elijk) te zijn op je werk!

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Column-Karssing10v.jpg

Geef elkaar vaker complimenten

Eindelijk. Na enkele honderden jaren wachten zijn de twee meesterwerken van de Schotse auteur Adam Smith vertaald. Dit voorjaar kreeg De welvaart van landen (1776) veel aandacht. Terecht. De vader van de moderne economie maakt in dit boek helder hoe de commerciële samenleving armoede bestrijdt en vrijheid vergroot. Als goede vriend van het kapitalisme – hoewel hij dat woord zelf niet gebruikt – telt hij de zegeningen en is hij tegelijkertijd zeer kritisch op de uitwassen. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Toezicht-dode-hoek10v.jpg

Voorkom toezicht met een dode hoek

Commissarissen hebben te weinig zicht op cultuur, gedrag en reputatie. Die ‘dode hoek’ heeft al tot heel wat ongelukken geleid. Tijd voor 21e-eeuws toezicht: vanuit de purpose van de organisatie en met oog voor samenleving, stakeholderbelangen en soft controls, aldus Marleen Janssen Groesbeek, Marlies de Ruyter de Wildt en Caroline Zegers.

lees artikel
scopist_posts/originals/Datagebruik10v.jpg

Laat dataverbruik niet uitgroeien tot doemscenario

Het digitale dataverkeer leidt tot een verdubbeling van het wereldwijde energieverbruik. Niet in elke boardroom zijn het snel groeiende dataverbruik en de gevolgen voor het energieverbruik top of mind. Dat zou het wel moeten zijn, stellen ING sectorbankier Dirk Visser en -econoom Ferdinand Nijboer. Bedrijven kunnen de milieu-impact binnen de perken houden door kritisch naar hun ICT-activiteiten te kijken.

lees artikel
facebook