Wijffels verwacht snel versoepeling ontslagrecht

Wijffels verwacht snel versoepeling ontslagrecht
Oud SER-voorzitter Herman Wijffels verwacht nog voor het einde van het jaar een unaniem advies van de Sociaal Economische Raad waarin wordt gepleit voor meer mobiliteit op de arbeidsmarkt, met daarin een pleidooi voor de versoepeling van het ontslagrecht. Voor BNR Nieuwsradio stelde Wijffels zondagavond: 'Ik ben er vrijwel zeker van dat daarin snel verandering gaat komen.'

Een spannende suggestie van één van de best ingevoerde 'polderdenkers' in dit land. Vooral omdat Wouter Bos vorige week heeft laten weten alleen met het CDA te willen regeren als het ontslagrecht niet wordt versoepeld. Wijffels is nog maar enkele maanden geleden gestopt als voorzitter van de SER en inmiddels opgevolgd door Alexander Rinnooy Kan.

Hij vindt het een teleurstelling dat het hem niet is gelukt om werkgevers en bonden op dit onderwerp op één lijn te krijgen. 'In mijn tijd hebben er hele verstandige en vergaande voorstellen op tafel gelegen en vervolgens hebben de sociale partners het ontslagrecht uitgeruild tegen de AOW-leeftijd.' Op de vraag of hij dan vindt dat de vakbonden als een emmer achter de roeiboot van de Nederlandse economie hangen zegt Wijffels: 'Nee, dat vindt ik niet, ik heb nog steeds de verwachting dat mogelijk nog zelfs dit jaar er op dit punt doorbraken komen.' De SER wil volgens Wijffels wachten met een unaniem advies tot na de verkiezingen. 'Ze denken daar nu: in de kabinetsformatie moeten er zaken gedaan worden en wij gaan niet onze kaarten blootgeven voordat dat moment surprême gearriveerd is. Ik ben er vrijwel zeker van dat daarin verandering gaat komen.' Kijkend naar de laatste peilingen wordt de kans snel groter dat het CDA en de PvdA als grootste partijen straks met elkaar om de tafel moeten. Wouter Bos heeft vorige week drie eisen aan een eventueel kabinet met CDA gesteld, één ervan: geen versoepeling van het ontslagrecht. De PvdA voorman vond een versoepeling tot voor kort, onder voorwaarden, wel bespreekbaar. Maar is opgeschoven richting de vakbonden. Die (met name FNV) verzetten zich de afgelopen twee jaar ook binnen de SER fel tegen een versoepeling van het ontslagrecht. FNV-voorzitter Agnes Jongerius vindt het een 'non-probleem'. Als de vakbonden nu toch een draai maken..... Wijffels gaat ervan uit dat dit gebeurt. Hij stelt dat het volstrekt logisch is dat het ontslagrecht in Nederland moet worden versoepeld: 'We gaan steeds meer in de richting van een hoog ontwikkelde diensten-economie en de wetgeving die we nu hebben is gebaseerd op een tamelijk starre, industriele economie', aldus de voormalige voorzitter van de SER.

facebook