Column: 'Borstklopperij'

Column: 'Borstklopperij'

Auteur: Peter Paul de Vries | 31-08-2015

Ik heb me altijd een beetje geërgerd aan Mateja Kezman. Ik heb genoten van zijn vele doelpunten voor PSV, in de tijd dat Nederlandse clubs nog meededen op het hoogste Europese voetbalpodium.


Een snelle spits, een spits die de bal net ín het doel wist te krijgen (in plaats van net ernaast). En eentje die past in de rijke historie van Eindhovense topspitsen zoals Ronaldo, Van Nistelrooy en Romario. Maar Kezman was ook de man die na het doelpunt wees op zijn eigen rugnummer. Toeschouwers, televisiekijkers: IK heb het gedaan, Mateja Kezman. Het maakte zijn tien medespelers tot figuranten in de grote Kezman-show.

Op economisch gebied vallen er in Nederland de laatste jaren weinig doelpunten te vieren. Sinds de crisis van 2008 is de Nederlandse economie per saldo in zeven jaar van stagnatie beland. Daarmee deden we het veel slechter dan de Duitsers en ook slechter dan het Europees gemiddelde. Voor handelsnatie Nederland is dat een beschamende prestatie. Natuurlijk kunnen we daarvoor externe oorzaken aanwijzen. Zoals de verliezende voetbalcoach zou doen. Het veld was slecht. Oké, maar gold dat niet ook voor de tegenstander? Nederland heeft last gehad van de verslechterde wereldeconomie en het is verklaarbaar dat een land dat zo sterk van export afhankelijk is, daar bovengemiddeld gevoelig voor is. En ja, we hebben in Nederland een grote financiële sector en die sector is zwaar getroffen door de crisis. Belangrijker is dat we een regering hebben die juist in de periode van crisis heeft besloten de rem op de economie te zetten.

Wat men in Den Haag trots de hervorming van de woningmarkt noemt, is in de praktijk een actief ontmoedigingsbeleid om een eigen huis te kopen. De regering heeft de hypotheekrenteaftrek beperkt en de leencapaciteit van Nederlandse burgers flink verkleind. Zodanig dat de natuurlijke correctie op de huizenmarkt fors werd versterkt. Nederlandse woningen werden tussen 2008 en 2013 22 procent minder waard. Die daling van de huizenprijzen heeft de nodige gevolgen gehad. Veel Nederlanders staan met hun hypotheek onder water en in tijden van dalende huizenprijzen houden woningbezitters de hand op de knip. Onbegrijpelijk dat de regering de woningmarkt op zo’n ongunstig moment heeft ‘hervormd’. Het wás al crisis! Verder zijn ook de opgevoerde regeldruk en de door populisme ingegeven jacht op bankiers geen duw in de rug van de economie. Excessen aanpakken is oké, maar om nou elke bankier als schurk te bestempelen, gaat te ver. Wat denken de heren en dames politici eigenlijk van zichzelf?


Inmiddels is in Europa het economisch tij aan het keren. Nadat het rentewapen van ECB-topman Mario Draghi geen doel trof, heeft hij een paardenmiddel ingezet: het massaal opkopen van staatsobligaties. Op die manier wordt kunstmatig geld in de economie gepompt. Deze opkoopoperatie leidde zelfs even tot negatieve rentetarieven. Inmiddels zorgt het ingrijpen van Draghi voor een positieve impuls voor de Europese economie, die nu ook de wind in de rug heeft dankzij de sterke dollar en de olieprijzen die ten opzichte van vorig jaar gedaald zijn. Lagere olieprijzen zijn goed voor industrie en transport, terwijl de sterke olie goed is voor exporteurs.


Met hun traditionele vertraging hebben zowel DNB als het CPB hun prognoses voor 2015 omhoog bijgesteld. Nu wordt een economische groei van twee procent verwacht. Dat is in historisch perspectief een normale economische groei, maar wel een groeipercentage dat we al jaren niet meer hebben gezien. Blijdschap en opluchting zijn dan goed te begrijpen. Maar de reactie van minister Dijsselbloem, die zegt dat deze groei het resultaat is van het economisch beleid van het kabinet-Rutte, is in scherp contrast met de werkelijkheid. Laten we eerlijk zijn: de economie groeit ondanks het kabinetsbeleid. Het kabinet wijst ‘op zijn Kezmans’ op het eigen rugnummer om de aantrekkende economische groei te verklaren. En dat terwijl men niet eens in de buurt van het strafschopgebied is geweest!


Peter Paul de Vries is ceo van Value8.


Deze column is verschenen in Management Scope 06-07 2015.

Peter Paul de Vries

Tekst door: Peter Paul de Vries

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Artikelen van Peter Paul de Vries

scopist_posts/originals/Vries, Peter Paul de - 2013.JPG

Eigen mening

Beste lezer van Management Scope,

Ik werk al een paar jaar voor het – door u en mij zeer gewaardeerde – medium Management Scope. Met veel plezier geef ik u mijn visie op ontwikkelingen in de wereld van beurs, bedrijfsleven en economisch beleid.

lees artikel
scopist_posts/originals/Vries, Peter Paul de - 2013.JPG

... Mario, mille grazie!

Opzienbarend. Begin maart maakte ECB-president Mario Draghi bekend dat de officiële rente op 0 wordt gebracht en dat banken die hun geld stallen bij de ECB daarvoor geld moeten betálen.

lees artikel
scopist_posts/originals/Vries, Peter Paul de - 2013 klein.JPG

...Handen af van de kwartaalrapportage!

De traditionele Beurstrommeldag is de laatste jaren in ere hersteld. Op Beurstrommeldag wordt herdacht dat in 1622, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, een weesjongen wist te voorkomen dat het Amsterdamse beursgebouw werd vernietigd door een bom van de Spanjaarden.

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/modern-governance06v.jpg

Tijd voor moderne governance: van data naar inzicht

Digitalisering blijft in bedrijven nog te vaak steken bij het productieproces. Hoogste tijd om ook de strategische besluitvorming hierbij te betrekken. Een proces waarin volgens Jesse Thiel, country manager Benelux & Austria van Diligent, een proactieve rol voor de company secretary is weggelegd: ‘Hij of zij kan de sleutel zijn tot het succes van morgen.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Karssing0619k.jpg

Succes als valkuil

Ceo’s worden steeds vaker weggestuurd vanwege integriteitskwesties zoals fraude, omkoping, handel met voorkennis en seksueel ongewenst gedrag, aldus de CEO Success Study van zakelijk dienstverlener PwC. Inmiddels wordt van 1 op de 20 ceo’s afscheid genomen vanwege grensoverschrijdend gedrag: dat is een wereldwijde stijging van 36 procent in de afgelopen vijf jaar. Waarom gaan ceo’s over de schreef? Is het hebzucht? Narcisme? Financiële druk? Een slecht ontwikkeld moreel kompas? Dat kan allemaal een rol spelen. Maar ook succes kan een valkuil zijn! 

lees artikel
facebook