Next50 Commissarissen
Next50 Commissarissen 2020
In de coulissen van het Nederlandse toezicht staan 50 commissarissen klaar om de komende jaren de rol van topcommissaris te gaan spelen. Ze komen net niet in aanmerking voor de Top-100 Commissarissen van Management Scope, maar ze bezitten een interessante portefeuille toezichtposities of bouwen daaraan. Daarmee staan ze voorgesorteerd voor het centrum van de macht in het Nederlandse bedrijfsleven. Wie zijn deze mannen en vrouwen die samen zo’n 180 commissariaten verdelen bij de Nederlandse beursgenoteerde bedrijven?
Lees ook: onze analyse van de Next50 Commissarissen 2020
(16) Laetitia Griffith
De Next50 wordt dit jaar aangevoerd door een vrouw. Laetitia Griffith voegde vorig jaar een commissariaat bij ABN AMRO toe aan haar toch al rijkgevulde portefeuille. Ze vervult in totaal maar liefst zes toezichtposities, maar niet in het (beursgenoteerde) grootbedrijf, afgezien van haar commissariaat bij de bank. Daarmee vormt Griffith het boegbeeld van de lijst topcommissarissen van de toekomst: allemaal ervaren bestuurders en toezichthouders die inmiddels de top hebben bereikt in het bedrijfsleven, de maatschappij of de eigen professie, of daar hard naar op weg zijn.
Dick Boer
De mannen zijn niet alleen getalsmatig in de meerderheid in de Next50, ze domineren ook de top-10, met hun vaak toch nog zwaardere portefeuilles. Een goed voorbeeld daarvan is oud-Ahold Delhaize-topman Dick Boer, die er vorig jaar twee topcommissariaten bij kreeg: bij familieconcern SHV – waar hij ooit zelf werkte – en bij de Zwitserse levensmiddelengigant Nestlé. Lang zal Boer waarschijnlijk niet in de Next50 staan, promotie naar de Top-100 Commissarissen lijkt onvermijdelijk.
(15) Michiel Jaski
Op nummer 3 vinden we Michiel Jaski: hij paart een topcommissariaat bij AkzoNobel aan toezichtposities bij twee minder zichtbare bedrijven: technisch dienstverlener Unica en palletleverancier Faber Halbertsma, dat hij vorig jaar toevoegde aan zijn portefeuille. Allebei grote familiebedrijven en Jaski is bij beide voorzitter. Omdat voorzitterschappen dubbel meetellen voor het maximum aantal commissariaten, is zijn huidige portefeuille vol en zit er voorlopig geen rek in.
Daan Sperling
Het merendeel van de overige acht commissarissen in de top-10 is de afgelopen jaren uit de c-suite gestapt om fulltime toezicht te gaan houden. Onder hen bijvoorbeeld Daan Sperling, die zijn als ceo van bouwbedrijf TBI Holdings netjes uitdiende tot aan zijn pensioen, alvorens zich op een tweede carrière als toezichthouder te storten. Dat is het traditionele patroon: eerst als (chief) executive je pensioen halen in de bestuurskamer, daarna doorschuiven naar de andere kant van de boardroom table.
Pieter Duisenberg
Pieter Duisenberg, een klasse apart: hij maakte eerst carrière bij Shell, McKinsey en Eneco, maar verliet vervolgens het bedrijfsleven om op zijn 45ste parlementariër te worden en om tot slot – vijf maanden na herkozen te zijn – de Tweede Kamer te verlaten voor het voorzitterschap van universiteitskoepel VSNU. Eén loopbaan, drie werelden. Vorig jaar werd hij commissaris bij Gasunie, waar hij dit jaar voorzitter wordt.
Bekijk de volledige lijst
Verantwoording
Een commissaris komt in aanmerking als hij of zij een of meer functies als commissaris of bestuurder bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (Small- Cap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro. Anders dan bij de Top-100 Commissarissen gaat het niet alleen om de punten, maar is ook gekeken naar de timing van de commissariaten: commissarissen moeten aan het opbouwen zijn, niet aan het afbouwen. Uit het universum van commissarissen bij de genoemde bedrijven zijn commissarissen geselecteerd die daarbij nog een bestuursfunctie hebben of die tot voor kort nog hadden. Ook moesten de kandidaten nieuwe commissariaten hebben geaccepteerd in de laatste drie jaar.
Puntenverdeling
De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de ondernemingen waar zij een functie hebben. Toezichthoudende functies bij deze ondernemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitterschappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies. Tenslotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.