Restaurant voorziet zelf in energie

Restaurant voorziet zelf in energie

12-05-2014 | Auteur: Linda Huijsmans | Beeld: Kick Smeets

Een ijsbaan is per definitie niet duurzaam, stelt Kristel Pinkster-Zijlstra. 'Maar we proberen er wel alles aan te doen.'

Het vijf kilometerlange kunstijsparcours van Flevonice bij Biddinghuizen ging in april 2012 failliet. Kristel en haar vader Joop namen de failliete boedel over en maken vanaf november dit jaar een doorstart. Juist omdat het maken en op temperatuur houden van kunstijs zoveel energie kost, staat het duurzaam toepassen ervan hoog op hun agenda.


Schaatsparcours ingekort
Pinkster-Zijlstra: ‘Om te beginnen hebben we het schaatsparcours ingekort van vijf naar drie kilometer. Van ongeveer half november tot en met eind februari ligt daar ijs, maar zodra het te warm wordt, organiseren we zomeractiviteiten. Naast de ijsbaan ligt bijvoorbeeld een vijf kilometer lang asfaltparcours, waarop geskeelerd en gefietst kan worden. Daarnaast kunnen onze elektrische karts zowel op ijs als op asfalt rijden. Het restaurant wordt wat energiegebruik betreft helemaal zelfvoorzienend. Dat doen we onder andere door uitsluitend ledverlichting te gebruiken en op termijn zonnepanelen op het dak te leggen.’


 



Gratis oplaadpalen
Duurzame ideeën leven er genoeg bij Flevonice, maar niet alles blijkt uitvoerbaar. Het plan om de ijsbaan ook met ledlampen te verlichten is afgeblazen, omdat ze niet genoeg uren branden om die investering rendabel te maken. Ook het idee om een eigen windmolen te plaatsen ging niet door, omdat het complex in een vlieggebied ligt. Wel komen er op de grote parkeerplaats gratis oplaadpalen voor bezoekers die met een elektrische auto komen. En als het aan Pinkster-Zijlstra ligt, wordt er in de toekomst ook gekeken of de warmte van de ijsmachines opnieuw te gebruiken is, bijvoorbeeld om de binnenruimtes te verwarmen. ‘We liggen midden in de prachtige natuur, daar willen we zelf graag aan een bijdrage aan blijven leveren.’

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Meer achtergrond artikelen

magazines_artikelen/Lammers-balans07v.jpg

'Gelukkig zit ik nu niet veel in het vliegtuig'

Essent-ceo Patrick Lammers vindt gezondheid belangrijk, voor zichzelf en voor zijn organisatie. Ook tijdens de coronacrisis is het van belang om het goede voorbeeld te geven. ‘Ik probeer mensen over de streep te trekken.’

lees artikel
magazines_artikelen/Dikkers-balans06v.jpg

‘Ik wil niet kiezen tussen verschillende sporten’

Hessel Dikkers, cio van NS, beoefent verschillende sporten, die wat hem betreft samenhangen. Bewegen vindt Dikkers in deze tijd erg belangrijk, maar hij doet het vooral recreatief. Een lichte competitiedrang is hem echter niet vreemd. ‘Ik wil wel een beetje meekomen.’

lees artikel
magazines_artikelen/Kemenade-balans05v.jpg

'Het lopen kan ik niet missen'

Carlo van Kemenade is fanatiek marathonloper, maar kreeg last van een blessure. Halve marathons rent hij nog wel en hij wil snel weer een hele marathon lopen. ‘Australië is het enige continent dat ik nog mis, ik móét die marathon gelopen hebben.’

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan
facebook