Stork CEO Sjoerd Vollebregt: overheid moet knokken voor buitenlandse orders

Datum: 07-04-2011

Stork CEO Sjoerd Vollebregt: overheid moet knokken voor buitenlandse orders

Stork CEO Sjoerd Vollebregt vindt dat de Nederlandse overheid het bedrijfsleven actiever moet ondersteunen bij het binnenhalen van buitenlandse orders.

Dat liet Sjoerd Vollebregt 6 april 2011 blijken tijdens het FD-evenement Meet the Government, een bijeenkomst in Den Haag waar ondernemers de dialoog aangingen met premier Mark Rutten.

Vliegtuigorder Stork
Begin dit jaar liep Stork volgens Vollebregt een grote vliegtuigorder in China mis door politiek ingrijpen van de Franse President Nicolas Sarkozy.

Politieke interventie Sarkozy
Door de actieve bemoeienis van Sarkozy kwam de order, met een omvang van ‘enkele honderden miljoenen euro’s tot een bedrag van 500 miljoen euro’, terecht bij de Franse concurrent, aldus Sjoerd Vollebregt.

Sjoerd Vollebregt
Stork topman Vollebregt bespeurt dat bepaalde overheden heel actief knokken voor hun bedrijven. Hoewel de Nederlandse overheid zich wel inzet voor het bedrijfslevenbeleid, stelt Sjoerd Vollebregt dat ‘het bewustzijn om het maximale commerciële succes eruit te halen, niet altijd aanwezig is’.

Nederlandse overheid moet knokken
‘Het natuurlijke instinct dat je als overheid moet knokken voor grote opdrachten ontbreekt’, zei Vollebregt tijdens het FD-evenement.

Marxime Verhagen, Minister van Economische Zaken
In een reactie op de uitspraken van Sjoerd Vollebregt reageerde Maxime Verhagen, Minister van Economische Zaken, dat Nederland individuele bedrijven absoluut assertieve moet steunen bij het verwerven van buitenlandse orders.

Buitenlandse orders steunen
Met een gecoördineerde aanpak wil Verhagen de zorgen bij het bedrijfsleven wegnemen over het mislopen van opdrachten aan buitenlandse concurrenten.

Lees ook:
> Biografie Sjoerd Vollebregt, CEO Stork
> Sjoerd Vollebregt: 'Extra toezicht bleek drama'
> Stork bekijkt optie twee afzonderlijke beursgangen
> Financieel bestuurder Stork treedt terug
> Biografie Maarten Schonfeld, oud-CFO Stork

Sjoerd Vollebregt

  • Commissaris (voorzitter) Heijmans
  • Non-executive Director Mylan N.V.
  • Voorzitter Economic Development Board Drechtsteden
  • Voorzitter adviesraad Airbus Defence and Space Netherlands
  • Stork Technical Services
  • Raad van Bestuur
  • Commissarissen
Pim Oomens CFO (Chief Financial Officer)