Commissaris (voorzitter)


Betekenis Commissaris (voorzitter)


De voorzitter van de raad van commissarissen maakt deel uit en geeft leiding aan de raad van commissarissen. De raad van commissarissen (RvC) is het toezichthoudende orgaan van een naamloze of besloten vennootschap. De voorzitter van de raad van commissarissen wordt ook wel aangeduid als President-commissaris of chairman (in een one tier board).
In Nederland is de gemiddelde leeftijd van een voorzitter van de Raad van Commissarissen 66 jaar. De functie wordt alleen door mannen ingevuld. Geen enkele onderneming, genoteerd aan de AEX, Midcap en Smallcap, heeft een vrouwelijke voorzitter van de raad van commissarissen. Welke topvrouw zal de eerste voorzitter worden?
De RvC houdt toezicht op het bestuur van een organisatie en heeft een adviserende bevoegdheid. De raad van commissarissen benoemt en ontslaat leden van de raad van bestuur. De voorzitter van de raad van commissarissen en de individuele leden worden benoemd en eventueel ontslagen door de Algemene vergadering van Aandeelhouders (AvA).