Akzo betaalt het volle pond voor ICI

Auteur: Hans Crooijmans | 14-08-2007

Akzo betaalt het volle pond voor ICI

Akzo Nobel staat op het punt de een na grootste overname uit de Nederlandse bedrijfsgeschiedenis te plegen. Zo'n 8 miljard Britse pond, oftewel bijna 12 miljard euro, biedt CEO Hans Wijers voor het Britse ICI. Een fenomenaal bedrag, al moet er worden bijverteld dat daar 4 miljard euro vanaf gaat doordat Akzo Nobel twee ICI-divisies direct doorverkoopt aan het Duitse Henkel.

Aandeelhouders van zowel ICI als Akzo moeten de deal nog hun fiat geven. De Britten zullen zo goed als zeker doen. Zelfs Wijers erkent dat Akzo met het twee keer verhoogde bodeen ´hele goede prijs´ betaalt. En de Akzo Nobel-aandeelhouders?

Tja, die prijzen zich in elk geval gelukkig dat het bedrijf geen leningen hoeft aan te gaan om ICI aan de haak te slaan. Akzo verdiende namelijk 11 miljard euro aan de verkoop van zijn farmabedrijf Organon, eerder dit jaar. Voorts worden Akzo-aandeelhouders door Wijers lekker gemaakt met inkoop van aandelen ter waarde van 3 miljard euro, bovenop het al lopende inkoopprogramma dat 1,6 miljard euro beslaat.


Van de andere kant: het is twijfelachtig of de forse overnamesom zich ooit terugbetaalt. De industrie - verf - waarin zowel Akzo als ICI zich nadrukkelijk manifesteren, is cyclisch. Beide ondernemingen hebben al een reeks vette jaren achter de rug. Heel veel groei zit er niet meer in de markt, het komt vooral aan op samenvoegen, schaalvergroten en saneren. Over de zware lasten die het pensioenfonds van ICI met zich meetorst wordt nu liever gezwegen.


Komt bij dat de deal niet alleen door bedrijfseconomische motieven is ingegeven. Wijers staat onder grote druk de Organon-miljarden snel te besteden. Zoniet, dat wordt Akzo Nobel onherroepelijk zelf slachtoffer van een raider.


Dan is er nog de ervaring die uitwijst dat dit soort grote overnames zelden op het succes uitdraaien dat vantevoren wordt geadverteerd. De overname van Best Foods door Unilever was achteraf veel te duur en bovendien met te veel geleend geld gefinancierd. Hetzelfde geldt voor KPN's Duitse aankoop E-Plus. De revenuen van de aankoop van Transamerica door Aegon vielen zwaar tegen; ABN AMRO moet erkennen dat het niet zo lekker looptbij Antonveneta. ING sneedt zich in de vingers met Aetna en Reed Elsevier vergiste zich in Harcourt - al werd dit bedrijf dit jaar voor een prima prijs van de hand gedaan. Hoe Enterprise Oil zich bij Shell ontwikkelt valt bij de gesloten oester die het energieconcern nou eenmaal is moeilijk te ontdekken. En het is dus nog afwachten hoe het Akzo met ICI zal vergaan.
Niettemin, Wijers zal de meerderheid van de aandeelhouders wel achter zich krijgen. Al was het maar omdat grote institutionele beleggers zo langzamerhand wel hun bekomst hebben van alle hectiek rond overnames.

Scope top 100

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Meer opinie

facebook