Beurscrisis bedreigt miljardenovernames

Beurscrisis bedreigt miljardenovernames
De aanhoudende malaise op de internationale aandelenbeurzen treft beleggers niet alleen zwaar in de portemonnee, ze dreigt ook diverse grote overnames die de voorbije maanden zijn aangekondigd - waaronder die van ABN AMRO - te saboteren.

Een blik op de koersen zegt voldoende. Voor een aandeel ABN AMRO werd donderdag op de beurs minder dan 33 euro betaald. Dat is liefst 5,50 euro, ofte wel bijna 15 procent onder het vrijwel geheel contante bod van Bank of Scotland, Fortis en Banco Santander. Anders gezegd: voor wie denkt dat dit trio er met ABN AMRO vandoor gaat, valt er een fraaie winst te behalen. Afgaande op de beurskoers durven echter weinig beleggers die gok aan.

De redenering daarachter is dat de drie banken te veel moeite krijgen om de leningen af te sluiten die nodig zijn om de ABN AMRO te kunnen betalen. Toch vreemd dat ze nu wel miljarden uittrekken om hun belang in de bank uit te breiden.
Grote rivaal Barclays, die een aanmerkeijk lager bod heeft uitgebracht, lijkt nu in het voordeel. Deze Britse bank betaalt de overname immers voor een belangrijk deel met de - gratis - uitgifte van nieuwe aandelen. Niettemin blijft er ook voor Barclays een stevig stuk van de overnamesom te financieren. Het kan een slepend gevecht worden om ABN AMRO. Want het is niet waarschijnlijk dat het concurrerende trio zich straks met Barclays-aandelen laat afschepen.
De pas deze week beklonken overname van het Britse ICI door Akzo Nobel is wat ‘de markt' betreft evenmin zeker. De koers van ICI ligt bijna 10 procent onder de 679 pence die Akzo per aandeel wil besteden. Mooie gelegenheid voor Akzo om avast goedkoop in te kopen. Maar het zou mooi zijn om te weten wat er aan deze deal mankeert. Volgens Akzo Nobel is er niks aan de hand. De overeenkomst is onherroepelijk. Even onherroepelijk als de miljarden transacties met het Amerikaanse Schering Plough en het Duitse Henkel. Die bedrijven moeten de middelen ophoesten waarmee Akzo de ICI-aandeelhouders gaat betalen.
Toch is er twijfel, die zich ook in een sterk dalende koers van het aandeel Akzo Nobel vertaalt. Misschien ook omdat iedereen ervan overtuigd raakt dat topman Wijers teveel betaalt voor het in drie jaar tijd met meer dan 300 procent in waarde gestegen Britse concern?
Vertrouwen is er kennelijk wel in overname Tele Atlas door TomTom. En de miljardenaankoop van Numico door Danone. Het Franse bedrijf bood begin juli, toen er nog weinig aan de hand leek op de beurzen, 55 euro per aandeel. De zware koersval die zich sindsdien voltrok heeft beleggers in Numico niet nerveus gemaakt. Het aandeel doet onveranderd 53 a 54 euro en dat is in dit klimaat een hele prestatie. Je kunt natuurlijk ook zeggen dat Danone achteraf beschouwd ook veel te veel voor Numico betaalt. Had het bedrijf het bod een maand later gedaan, dan had het zich zeker 10 procent (ruim 1,2 mljard euro) bespaard.
Intussen krijgen banken de herfinanciering niet rond van de miljardenleningen die ze garandeerden voor de beursexit van Endemol. En de aandeelhouders van Stork en Univar tasten in het duister of de biedingen op die bedrijven gaan slagen.
Het zou niet zo moeten zijn, maar het doorgaan van menige overnamedeal hangt kennelijk meer af van het sentiment op de financiele markten dan van de bedrijfseconomische ratio.

facebook