Biobrandstof: de groene hel

Biobrandstof: de groene hel

Auteur: Gastauteurs | 22-01-2007

Gastauteur Henk Willem Smits: In Mexico zijn de eerste rampzalige gevolgen van de biobrandstofhype al te zien. Daar is de prijs van maïs in korte tijd verdubbeld. U kunt wel raden wie hier de grootste slachtoffers van zijn: arme Mexicanen die hun tortilla's twee keer zo duur zien worden.

RTL Z belde daarom met Milieudefensie, want dat kan toch niet bedoeling zijn van deze vermeende groene revolutie. Milieudefensie claimt de oplossing: alle biobrandstof voor Europa zou in Europa zelf moeten worden verbouwd. Terwijl veel biobrandstof-believers denken dat met de zogenaamd milieuvriendelijke energiebronen passant de armoede in de wereld kan worden bestreden.


Milieudefensie heeft dat ideaal dus schijnbaar al naar de prullenbak verwezen. In Mexico blijkt alvast het tegendeel: de armoede neemt toe. We denken even mee met de pressiegroep: om één auto een jaar te laten rijden zijn twee voetbalvelden aan koolzaad nodig. 350 miljoen mensen in Europa voor een substantieel deel van 'groene' stroom te voorzien vergt nogal wat biomassa. Tel daar 200 miljoen auto's bij op. Dat betekent dat de landbouwsector flink zal moeten uitbreiden. Hak maar om dus, dat Groene Hart en de Veluwe. En dat terwijl landbouw bij uitstek in Europa zeer energievretend is. Wat zal dat gaan doen met de grondprijs in Europa? Waar halen we zo snel gekwalificeerde landbouwers vandaan? Hoe duur mag die biobrandstof worden? Daarbij, landbouw, hoe duurzaam ook, is nooit goed voor het milieu. En zitten we hier in Europa wel te wachten op meer boeren? Nee, dank u, want behalve voor het milieu is dat ook helemaal niet goed voor de economie. Een derde van de begroting van Brussel gaat al op aan overgesubsidieerde boeren, de Europese landbouwpolitiek is zwaar verziekt. Als boeren het ergens niet mee eens zijn, zetten ze hun trackers overdwars op de ringwegen rond Brussel of Parijs totdat ze alsnog hun zin krijgen. Boeren zeuren. Gewoon niet doen, die biobrandstof. Het verplichte bijmengen in de benzine dat de door een lobby van subsidiemaffiaverblinde Europese Commissie nu eist, moet worden teruggedraaid. Totums en amuletten als 'de illusie dat stroom 'groen' kan zijn', moeten worden bestreden. Deze zorgen er namelijk voor dat de vraag naar biobrandstof veel sneller stijgt dan het aanbod, met alle rampzalige gevolgen van dien. En die zijn niet te voorkomen, zoals Milieudefensie zegt, door alle benodigde biomassa in Europa zelf te verbouwen. Dan moet morgen begonnen worden met het cultiveren van de Veluwe en het Groene Hart. Laat u niets wijs maken over waar de biomassa vandaan gaat komen. Ondertussen wordt na in Indonesië, Maleisië en Brazilië nu ook in Kameroen het oerwoud grootschalig ontbost voor deze flauwekul. Ik wens de arme Mexicanen veel sterkte de komende jaren, ik vrees dat ze het met wat minder tortilla's moeten gaan doen.

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/Social-distance06v.jpg

Het eind van inclusie of op afstand dichtbij?

Lukt het ons in tijden van social distancing iedereen ‘aan boord te houden’, in de maatschappij en op de werkvloer? The Inclusion Partners-oprichter Adnan Basaran ziet dat de angst regeert. Zelfreflectie is het startpunt voor het bouwen aan betere relaties. 

lees artikel
scopist_posts/originals/essay-CPI06v.jpg

Robuustheid is de enige remedie

De les van de coronacrisis: we hebben leiders nodig die robuuste organisaties bouwen en de sprong voorwaarts kunnen maken naar een nieuwe realiteit. Het hele ecosysteem moet om.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-ING06v.jpg

Kwetsbare productieketens robuuster maken is complex

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van complexe internationale productieketens blootgelegd. Onmisbare onderdelen konden plots niet meer worden geleverd, waardoor de productie moest worden stilgelegd. Dit maant tot nadenken over aanpassingen, maar aan mogelijke oplossingen blijken haken en ogen te zitten.

lees artikel
facebook