Commissarissen Top 100

Commissarissen Top 100

Auteur: Quinty Danko | 20-12-2006

'Koning Kees'. Zo kunnen we Kees van Lede wel bijna gaan noemen, nu hij voor de vierde achtereenvolgende keer bovenaan de lijst super-commissarissen troont. Dit komt uit het onderzoek van Management Scope naar de machtigste commissarissen in Nederland. Deze CommissarissenTop100 werd voorgaande jaren gepubliceerd door het blad Elan, dat dit jaar is opgegaan in Management Scope.

'Alsof de tuinders de sprinkhanen wijzen op veldjes die kaalgevreten kunnen worden.' Dit schrijft Marike van Zanten in het artikel bij de Management Scope Commissarissen-Top 100. U raadt het al de tuinders zijn de commissarissen en de sprinkhanen zijn u wel bekend inmiddels.


Hoewel het goed is dat aandeelhouders hun stem laten horen, bekruipt me toch een vreemd gevoel. Commissarissen die enorm veel macht hebben in het Nederlandse bedrijfsleven, zijn tegelijkertijd adviseur bij private equity partijen: Kees van Lede, de machtigste commissaris van ons land is tevens adviseur bij JP Morgan, een van de grootste aanbieders van private equity. Dudley Eustace, de nummer drie op onze lijst, is gevraagd toe te treden tot een raad die bestaat uit mensen die vooruitgeschoven zijn door de private equity-investeerders die VNU hebben opgekocht. Aarnout Loudon, dit jaar niet meer bij de eerste tien, maar nog steeds machtig, is adviseur bij zakenbank Lehman Brothers. Het lijkt mij geen gek idee om hierover een paragraaf op te nemen in de code-Tabaksblat. Dat is zinvoller dan het voorstel van Neelie Kroes om een percentage vrouwen in bedrijven te verplichten. Het aantal vrouwen in de CommissarissenTop100 ligt al jaren op 6, maar het aantal vrouwen in RvC's stijgt wel.

Top10 Machtigste commissarissen:
1. Kees van Lede
2. Jan Hommen
3. Dudley Eustace
4. Wim Kok
5. Jan Michiel Hessels
6. Kees Storm
7. Lense Koopmans
8. Aad Veenman
9. Dolf van den Brink
10. Fokko van Duyne

Klik hier voor de lijst van 100 machtigste commissarissen met hun commissariaten

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Meer opinie

scopist_posts/originals/Social-distance06v.jpg

Het eind van inclusie of op afstand dichtbij?

Lukt het ons in tijden van social distancing iedereen ‘aan boord te houden’, in de maatschappij en op de werkvloer? The Inclusion Partners-oprichter Adnan Basaran ziet dat de angst regeert. Zelfreflectie is het startpunt voor het bouwen aan betere relaties. 

lees artikel
scopist_posts/originals/essay-CPI06v.jpg

Robuustheid is de enige remedie

De les van de coronacrisis: we hebben leiders nodig die robuuste organisaties bouwen en de sprong voorwaarts kunnen maken naar een nieuwe realiteit. Het hele ecosysteem moet om.

lees artikel
scopist_posts/originals/Essay-ING06v.jpg

Kwetsbare productieketens robuuster maken is complex

De coronacrisis heeft de kwetsbaarheid van complexe internationale productieketens blootgelegd. Onmisbare onderdelen konden plots niet meer worden geleverd, waardoor de productie moest worden stilgelegd. Dit maant tot nadenken over aanpassingen, maar aan mogelijke oplossingen blijken haken en ogen te zitten.

lees artikel
facebook