Commissarissen Top 100

Commissarissen Top 100

Auteur: Quinty Danko | 20-12-2006

'Koning Kees'. Zo kunnen we Kees van Lede wel bijna gaan noemen, nu hij voor de vierde achtereenvolgende keer bovenaan de lijst super-commissarissen troont. Dit komt uit het onderzoek van Management Scope naar de machtigste commissarissen in Nederland. Deze CommissarissenTop100 werd voorgaande jaren gepubliceerd door het blad Elan, dat dit jaar is opgegaan in Management Scope.


'Alsof de tuinders de sprinkhanen wijzen op veldjes die kaalgevreten kunnen worden.' Dit schrijft Marike van Zanten in het artikel bij de Management Scope Commissarissen-Top 100. U raadt het al de tuinders zijn de commissarissen en de sprinkhanen zijn u wel bekend inmiddels.


Hoewel het goed is dat aandeelhouders hun stem laten horen, bekruipt me toch een vreemd gevoel. Commissarissen die enorm veel macht hebben in het Nederlandse bedrijfsleven, zijn tegelijkertijd adviseur bij private equity partijen: Kees van Lede, de machtigste commissaris van ons land is tevens adviseur bij JP Morgan, een van de grootste aanbieders van private equity. Dudley Eustace, de nummer drie op onze lijst, is gevraagd toe te treden tot een raad die bestaat uit mensen die vooruitgeschoven zijn door de private equity-investeerders die VNU hebben opgekocht. Aarnout Loudon, dit jaar niet meer bij de eerste tien, maar nog steeds machtig, is adviseur bij zakenbank Lehman Brothers. Het lijkt mij geen gek idee om hierover een paragraaf op te nemen in de code-Tabaksblat. Dat is zinvoller dan het voorstel van Neelie Kroes om een percentage vrouwen in bedrijven te verplichten. Het aantal vrouwen in de CommissarissenTop100 ligt al jaren op 6, maar het aantal vrouwen in RvC's stijgt wel.

Top10 Machtigste commissarissen:
1. Kees van Lede
2. Jan Hommen
3. Dudley Eustace
4. Wim Kok
5. Jan Michiel Hessels
6. Kees Storm
7. Lense Koopmans
8. Aad Veenman
9. Dolf van den Brink
10. Fokko van Duyne

Klik hier voor de lijst van 100 machtigste commissarissen met hun commissariaten

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/modern-governance06v.jpg

Tijd voor moderne governance: van data naar inzicht

Digitalisering blijft in bedrijven nog te vaak steken bij het productieproces. Hoogste tijd om ook de strategische besluitvorming hierbij te betrekken. Een proces waarin volgens Jesse Thiel, country manager Benelux & Austria van Diligent, een proactieve rol voor de company secretary is weggelegd: ‘Hij of zij kan de sleutel zijn tot het succes van morgen.’

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Doppen0619k.jpg

Mooier zonder das

Wat hebben we toch tegen de das? Het woord stropdas gebruiken we al een tijdje niet meer, dat klinkt oubollig. En strop klinkt ook allesbehalve motiverend. De das is traditioneel gezien het sluitstuk van een formele uitstraling in een hiërarchische omgeving. In deze betekenis begrijp ik dat de das uit onze maatschappij geëvolueerd wordt. We willen meer gelijkwaardigheid op de werkvloer, niemand zegt immers nog ‘u’ tegen zijn of haar baas. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Column-Karssing0619k.jpg

Succes als valkuil

Ceo’s worden steeds vaker weggestuurd vanwege integriteitskwesties zoals fraude, omkoping, handel met voorkennis en seksueel ongewenst gedrag, aldus de CEO Success Study van zakelijk dienstverlener PwC. Inmiddels wordt van 1 op de 20 ceo’s afscheid genomen vanwege grensoverschrijdend gedrag: dat is een wereldwijde stijging van 36 procent in de afgelopen vijf jaar. Waarom gaan ceo’s over de schreef? Is het hebzucht? Narcisme? Financiële druk? Een slecht ontwikkeld moreel kompas? Dat kan allemaal een rol spelen. Maar ook succes kan een valkuil zijn! 

lees artikel
facebook