Commissarissen Top 100

Auteur: Quinty Danko | 20-12-2006

Commissarissen Top 100

'Koning Kees'. Zo kunnen we Kees van Lede wel bijna gaan noemen, nu hij voor de vierde achtereenvolgende keer bovenaan de lijst super-commissarissen troont. Dit komt uit het onderzoek van Management Scope naar de machtigste commissarissen in Nederland. Deze CommissarissenTop100 werd voorgaande jaren gepubliceerd door het blad Elan, dat dit jaar is opgegaan in Management Scope.

'Alsof de tuinders de sprinkhanen wijzen op veldjes die kaalgevreten kunnen worden.' Dit schrijft Marike van Zanten in het artikel bij de Management Scope Commissarissen-Top 100. U raadt het al de tuinders zijn de commissarissen en de sprinkhanen zijn u wel bekend inmiddels.

Hoewel het goed is dat aandeelhouders hun stem laten horen, bekruipt me toch een vreemd gevoel. Commissarissen die enorm veel macht hebben in het Nederlandse bedrijfsleven, zijn tegelijkertijd adviseur bij private equity partijen: Kees van Lede, de machtigste commissaris van ons land is tevens adviseur bij JP Morgan, een van de grootste aanbieders van private equity. Dudley Eustace, de nummer drie op onze lijst, is gevraagd toe te treden tot een raad die bestaat uit mensen die vooruitgeschoven zijn door de private equity-investeerders die VNU hebben opgekocht. Aarnout Loudon, dit jaar niet meer bij de eerste tien, maar nog steeds machtig, is adviseur bij zakenbank Lehman Brothers. Het lijkt mij geen gek idee om hierover een paragraaf op te nemen in de code-Tabaksblat. Dat is zinvoller dan het voorstel van Neelie Kroes om een percentage vrouwen in bedrijven te verplichten. Het aantal vrouwen in de CommissarissenTop100 ligt al jaren op 6, maar het aantal vrouwen in RvC's stijgt wel.

Top10 Machtigste commissarissen:
1. Kees van Lede
2. Jan Hommen
3. Dudley Eustace
4. Wim Kok
5. Jan Michiel Hessels
6. Kees Storm
7. Lense Koopmans
8. Aad Veenman
9. Dolf van den Brink
10. Fokko van Duyne

Klik hier voor de lijst van 100 machtigste commissarissen met hun commissariaten

top-100-icoon-2015.jpg

Topbestuurders

In dit dossier
Scope top 100

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Meer opinie

facebook