Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen

Top-100 Commissarissen 2013

Frans Cremers, oud-CFO van VNU, is de opnieuw de machtigste commissaris van Nederland. Cremers was acht jaar lang de financiële man van VNU, dat hij samen met Rob van den Bergh (nr. 45) hielp transformeren van een traditionele uitgeverij tot een informatieconcern.

De top-5 wordt verder aangevoerd door Antony Burgmans, Jeroen van der Veer, Peter Elverding en Kees van Lede. De top-100 kenmerkt zich door vergrijzing, minder vrouwen in het centrum van de macht en een haperende doorstroom.

De hoogste nieuwe binnenkomer is Dolf van den Brink. De jongste commissaris is 40 jaar: Jaap van Wiechen (nr. 76). Hij is directeur van HAL Trust en commissaris bij enkele organisaties, zoals Boskalis, Dockwise en FD Mediagroep. De oudste toezichthouder is Karel Vuursteen (nr. 25). Vuursteen is commissaris bij onder andere TomTom en AkzoNobel.

1 Frans  Cremers

(1) Frans Cremers

Oud-VNU-cfo Frans Cremers is opnieuw de machtigste commissaris van Nederland. Een topcommissariaat heeft soms een lange aanloop nodig, na zijn pensionering heeft Cremers een flink aantal kralen geregen voordat de nummer 1 positie in beeld kwam. Inmiddels heeft Cremers vooral véél commissariaten (zeven, waaronder drie AEX-fondsen). Het zijn commissariaten in onder meer de maritieme industrie en transport. Toezichtposities in de bankwereld ontbreken, het motto van Cremers: ‘een financiële man is nog geen bankier’. - vice-vz Fugro - vice-vz NS - SBM Offshore - Unibail-Rodamco - Vopak - Schiphol - Parcom Capital Management - Lid commissie Kapitaalmarkt AFM

Bekijk de volledige lijst arrow

Verantwoording
De Top-100 Commissarissen van Nederland is een jaarlijks onderzoek van Management Scope. Een commissaris komt in aanmerking voor de Top-100 als hij twee of meer functies in de raden van bestuur of raden van commissarissen bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Onder de ‘belangrijkste ondernemingen van Nederland’ verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.

De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van het Eigen Vermogen van de ondernemingen waar zij een functie hebben: hoe groter het Eigen Vermogen van de onderneming, des te hoger het aantal punten. Toezichthoudende functies bij deze ondernemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairman-posities van boards of directors en voorzitterschappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies. Tenslotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de 1.000 grootste ondernemingen (op basis van Eigen Vermogen), grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen en ziekenhuizen. Als peildatum is 1 november 2012 aangehouden.

 

facebook