Familiebedrijf Bolletje: duurzaamheid en kwaliteit horen bij elkaar

Familiebedrijf Bolletje: duurzaamheid en kwaliteit horen bij elkaar

27-08-2010 | Beeld: Ton Hendriks | Tekst: Mark van Baal

Bij familiebedrijf Bolletje hechten ze veel waarde aan traditie. Sommige recepten gaan al decennia mee. Door gezamenlijke inkoop wordt ook de bedrijfsvoering steeds duurzamer.


Een zoetige geur van anijs en granen is niet te missen voor bezoekers van het Bolletje-hoofdkantoor in Almelo. ‘Vandaag zijn ze roggebrood aan het maken', verklaart inkoopmanager Patrick de Groot. De lucht is zelfs doorgedrongen tot in zijn kantoor. De Groot is er inmiddels wel aan gewend. Trek krijgt hij er al lang niet meer van.

Dagelijkse leiding
Bolletje B.V. is voortgekomen uit een eenvoudige negentiende-eeuwse bakkerswinkel. Tot op de dag van vandaag is het bedrijf in handen van nakomelingen van de oprichters, hoewel zij geen bemoeienis meer hebben met de dagelijkse leiding. De A-merkfabrikant is groot geworden door beschuit, maar maakt tegenwoordig ook houdbare broodsoorten, biscuits, tussendoortjes, (baby) koekjes, zoutjes, kruidnoten en broodbeleg.

Nederlandse immigranten
Jaarlijks produceert het familiebedrijf ongeveer 250 miljoen ‘consumenteneenheden'. 30 procent van die productie is bestemd voor het buitenland. Een klein deel daarvan gaat naar ‘heimweelanden' als Australië, Nieuw-Zeeland en Canada, waar Nederlandse immigranten snakken naar Bolletje.

Inkoopcombinatie
De productie van Bolletje is verspreid over vestigingen in Amsterdam, Heerde en Almelo, waarvan die laatste met 350 medewerkers de grootste is. In totaal verbruikt Bolletje op jaarbasis ruim 10 miljoen kilowatt elektriciteit en 4,6 miljoen kubieke meter gas, vertelt De Groot. Sinds 2002 is Bolletje aangesloten bij de inkoopcombinatie Columbus, een coöperatieve vereniging van vijftien bedrijven uit de voedingsmiddelenindustrie, waaronder bekende merken als Johma, Hak, Hero en sinds kort Bavaria.

Energie-inkoopbeleid
Ook gas en energie worden via Columbus ingekocht. Dat heeft grote voordelen, legt De Groot uit: ‘Door de inkoopprofielen van onze leden op elkaar te leggen worden we interessanter voor gas- en elektriciteitsleveranciers. Gezamenlijk hebben wij een heel constante energiebehoefte, zonder grote fluctuaties. Onze bakkerijen verbruiken bijvoorbeeld 's nachts ook veel energie, waardoor het piekverbruik van overdag wordt afgevlakt. Energieleveranciers vinden dat prettig, want die willen zo min mogelijk onbalans in hun netwerk. Het geeft ons een goede uitgangspositie in prijsonderhandelingen.'Duurzaamheidsbeleid Bolletje
Duurzaamheid heeft bij het energie-inkoopbeleid nog geen prioriteit, geeft De Groot toe. ‘Bii Bolletje zijn we sinds kort bezig met het ontwikkelen van een duurzaamheidsbeleid. als dat goed staat, gaan we daarop ons inkoopbeleid baseren. Op dit moment kopen we bijvoorbeeld nog geen groene energie in.'

Energiebesparing
Toch speelt energiebesparing al wel een rol bij de aanschaf van nieuwe machines. Zoals de recente aankoop van een nieuwe stoomketel, een investering van enkele tonnen. De Groot: ‘De ketel is van groot belang bij onze productieproces van roggebrood. Roggebrood moet je conserveren, anders is het binnen een week bedorven. Wij hebben daarvoor een speciaal procedé bedacht, waar geen conserveringsmiddelen aan te pas komen. De oude stoomketel was bijna antiek en niet erg energiezuinig. Dankzij deze nieuwe ketel hebben we een aanzienlijke reductie in energieverbruik gerealiseerd. Bij iedere machine die vervangen moet worden spelen dit soort overwegingen een rol.'

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in de special Energie 2020, perspectief voor een duurzame bedrijfsvoering, in samenwerking met Nuon.

Lees ook:
> Dossier energie
> Ronald Lotgerink, CEO Zwanenberg: ‘Beursnotering past niet bij een familiebedrijf'
> Duurzame energie even duur als fossiele bronnen
> De keerzijde van een gunstig corporate imago

Lees ook:
> Jan Zeeman: geld is voor familiebedrijf Zeeman textielSupers gereedschap
> Familiebedrijf Van Wijhe Verf
> Familiebedrijf Bolletje: duurzaamheid en kwaliteit horen bij elkaar
> Familiebedrijf Gassan Diamonds: Briljant Bedrijf
> Familie wil zelf laatste woord
> Renee de Kuyper, de Kuyper likeuren

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Meer achtergrond artikelen

magazines_artikelen/Drift04k.jpg

'Het gaat om het nastreven van meesterschap'

Fred van der Drift dompelt zich graag onder in de filosofie om zijn geest scherp te houden. ‘Ik kom in een staat van verwondering.’ Hij sport ook regelmatig.

lees artikel
magazines_artikelen/Klimaatakkoord10v.jpg

Martijn Broekhof en Gertjan Lankhorst over het Klimaatakkoord: 'De sfeer is gekanteld'

Het kabinet wil dat de totale uitstoot in Nederland in 2030 48,7 megaton CO2 minder bedraagt dan in 1990. Is dat haalbaar? Waarschijnlijk niet, constateerden het Centraal Planbureau en het Planbureau voor de Leefomgeving dit voorjaar in hun doorrekeningen van het ontwerp van het Klimaatakkoord. De voorgeschiedenis is bekend: voor dit akkoord werden aan vijf klimaattafels – industrie, gebouwde omgeving, elektriciteit, mobiliteit en landbouw – maatregelen uitgewerkt. De energiesector kan de grootste besparing realiseren: doel is een reductie van 20,2 megaton, met name omdat de capaciteit van hernieuwbare energie de komende jaren naar verwachting sterk toeneemt. Na de energiesector heeft de industrie de grootste reductie-opgave: hier wordt het beoogde doel van 14,3 megaton gezien als erg ambitieus. 

lees artikel
magazines_artikelen/Sengers-Balans09v.jpg

'Na het sporten is het makkelijker dingen anders te bekijken'

Marloes Sengers sport met een personal trainer en zoekt daarbij bewust de grenzen op. Steeds een stukje verder, steeds een stukje beter. Dat vindt ze ook bij haar rol als HR-directeur passen. ‘Goed voorbeeld doet volgen.’

lees artikel
Management Scope

Geïntereseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan
facebook