Aantal vrouwelijke commissarissen groeit

Aantal vrouwelijke commissarissen groeit

06-12-2012 Het aantal vrouwelijke commissarissen is in 2012 met bijna 10% toegenomen, bijna een kwart van de nieuw benoemde commissarissen is vrouw en meer ondernemingen hebben tenminste één vrouw on board. Dat blijkt uit de Female Board Index 2012 van Nyenrode-professor Mijntje Lückerath-Rovers.

Voor de zesde keer heeft Mijntje Luckerath-Rovers de verhouding mannen/vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven onderzocht. Ten opzichte van 2011 (peildatum 31 augustus) groeide het aantal vrouwelijke commissarissen. Het aantal vrouwelijk bestuurders bleef gelijk, doordat er evenveel weggingen als er bij kwamen.

Helft ondernemingen is man-only
Ruim de helft van de ondernemingen, 52%, heeft geen enkele vrouw in de raad van bestuur of raad van commissarissen. Het enige AEX-bedrijf zonder vrouwen is Boskalis.

Zeven ondernemingen benoemden hun eerste vrouw in 2012. Drie ondernemingen verloren de enige vrouw in het bestuur of rvc.

Streefgetallen
TNT Express was de enige organisatie die voldeed aan het streefgetal van 30% vrouwen in rvb én rvc. Inmiddels is dit niet meer het geval, na het vertrek van CEO Marie-Christine Lombard.

Twaalf ondernemingen hebben 30% of meer vrouwen in de raad van bestuur óf raad van commissarissen. Dat zijn er vier meer dan in 2011.

Topvrouwen
Sommige vrouwen bezetten zetels bij meerdere beursgenoteerde organisaties. Marike van Lier Lels bijvoorbeeld is commissaris bij KPN, USG People, Reed Elsevier en TKH Group.

Herna Verhagen is de enige vrouw die zowel een bestuursfunctie bekleedt (CEO PostNL), als commissariaten bij beursgenoteerde bedrijven (Nutreco en SNS Reaal).

Interview met Mijntje Lückerath - Rovers

De nevenfunctie van Mijntje Lückerath-Rovers

De nevenfunctie van Mijntje Lückerath-Rovers

14-02-2019 In deze rubriek vertellen bestuurders en commissarissen over een bijzondere nevenfunctie die zij vervullen. Mijntje Lückerath-Rovers is hoogleraar corporate governance aan Tilburg University, maar ook lid van de raad van toezicht van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.

Boardfluisteraar

Boardfluisteraar

17-02-2016 De company secretary is de bescheiden, integere man of vrouw die vanuit de coulissen een dienstbare rol vervult. Maar aan wie is de company secretary nou eigenlijk dienstbaar? En hoe is zijn belangrijke rol de afgelopen jaren geëvolueerd?

Blijf op de hoogte van wisselingen en trends in de boardroom.

Ontvang elke dinsdag en donderdag onze nieuwsbrief.

facebook