Aantal vrouwelijke commissarissen groeit

Datum: 06-12-2012

Aantal vrouwelijke commissarissen groeit

Het aantal vrouwelijke commissarissen is in 2012 met bijna 10% toegenomen, bijna een kwart van de nieuw benoemde commissarissen is vrouw en meer ondernemingen hebben tenminste één vrouw on board. Dat blijkt uit de Female Board Index 2012 van Nyenrode-professor Mijntje Lückerath-Rovers.

Voor de zesde keer heeft Mijntje Luckerath-Rovers de verhouding mannen/vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven onderzocht. Ten opzichte van 2011 (peildatum 31 augustus) groeide het aantal vrouwelijke commissarissen. Het aantal vrouwelijk bestuurders bleef gelijk, doordat er evenveel weggingen als er bij kwamen.


Helft ondernemingen is man-only
Ruim de helft van de ondernemingen, 52%, heeft geen enkele vrouw in de raad van bestuur of raad van commissarissen. Het enige AEX-bedrijf zonder vrouwen is Boskalis.


Zeven ondernemingen benoemden hun eerste vrouw in 2012. Drie ondernemingen verloren de enige vrouw in het bestuur of rvc.

Streefgetallen
TNT Express was de enige organisatie die voldeed aan het streefgetal van 30% vrouwen in rvb én rvc. Inmiddels is dit niet meer het geval, na het vertrek van CEO Marie-Christine Lombard.


Twaalf ondernemingen hebben 30% of meer vrouwen in de raad van bestuur óf raad van commissarissen. Dat zijn er vier meer dan in 2011.


Topvrouwen
Sommige vrouwen bezetten zetels bij meerdere beursgenoteerde organisaties. Marike van Lier Lels bijvoorbeeld is commissaris bij KPN, USG People, Reed Elsevier en TKH Group.


Herna Verhagen is de enige vrouw die zowel een bestuursfunctie bekleedt (CEO PostNL), als commissariaten bij beursgenoteerde bedrijven (Nutreco en SNS Reaal).