'Bij ons in India slechts 9% groei'

'Bij ons in India slechts 9% groei'

Auteur: Erik Robertson | 12-01-2010

Net terug uit India waar mijn gastheren en vrienden met enige gêne vertellen dat er in 2009 slechts 9% economische groei was!!! Geweldig! ‘Slechts 9%.' Het verschil met onze (negatieve) groei hoef ik denk ik niet uit te leggen... India is booming. En terecht.


Waar je ook maar komt is een explosie van energie, en vriendelijkheid. India is snel op weg naar haar rechtmatige positie als economisch, cultureel en intellectueel topland, wellicht ooit zelfs nummer 1 wereldwijd. Gezien haar rijke historie, en indrukwekkende geschiedenis van geweldloosheid en tolerantie is haar dat van harte gegund. Om het maar niet te hebben over het enorme lijden dat - mede door de enorme bevolkingscijfers - vraagt om verlichting.

Sathya Sai Institute

Ik was onder meer te gast bij het SSSIHL-Sri Sathya Sai Institute of Higher Learning, een academisch prachtinstituut waar niet alleen wereldwijd de hoogste cijfers worden behaald, maar waar de studenten van all academische richtingen tevens uitmunten in sociale dienstverlening (Seva), en daarnaast zich ook nog eens hebben bekwaamd in een kunstvorm (dans, zang, klassiek of moderne muziek). Hun alumni zijn allen wereldwijd en in India werkzaam in zogenaamde topfuncties bij zogenaamde topbedrijven. Zeer indrukwekkend.

Gratis medische hulp
Dit zelfde instituut heeft een aantal ziekenhuizen waar gratis medische hulp word gegeven, en waar sinds de opening een aantal jaren geleden al honderdduizenden mensen kosteloos zijn geholpen aan hun hart, ogen, nieren, enz. De beste medische specialisten staan op de wachtlijst om belangeloos te mogen werken in deze moderne super speciality hospitals.

Ik snabbel niet bij als journalist, mocht u denken dat dit een soort advertorial is. Bovendien zijn de universiteiten en ziekenhuizen gratis dus er is geen financieel belang.


Gratis onderwijs en gezondheidszorg
Het belang van bovengenoemde is dat dit een praktijkvoorbeeld is van een stelling die ik al decennia voorsta, namelijk dat onderwijs en geneeskundige zorg kosteloos zou moeten zijn.
In elk geval voor diegenen die het niet kunnen betalen. Bij ons is het vooral de omgekeerde wereld: je portemonnee bepaalt de geleverde service, en de verzekeraar bepaalt zelfs in veel gevallen hoe lang je mag herstellen na een operatie, en niet het ziekenhuis. Nu zijn er natuurlijk bij ons ook veel succesverhalen en zijn er in India veel voorbeelden van wantoestanden in de academische en medische wereld.

Kostenloos helpen

Wat echter hoopgevend is, is dat in een ‘voormalig arm land' als India, 9% economische groei mogelijk is, en zelfs gepaard gaat met enorm succesvolle onderwijsinstellingen en ziekenhuizen waar kosteloos (en met de meest geavanceerde apparatuur) hulp word verleend aan hen die het heel hard nodig hebben.

Goede voornemens

Ik pleit al jaren voor het feit dat Menselijke Waarden zoals medemenselijkheid, dienstbaarheid aan je medemens, compassie, zachtheid, opofferingsgezindheid en liefde heel goed samengaan met goed zaken doen, en zelfs met winst. Ik was buitengewoon verheugd om meerdere voorbeelden te mogen zien van bovenstaande. En om zo geïnspireerd het nieuwe 2010 in te gaan met de wetenschap: JA, het kan! Menselijke waarden en financiële gaan hand in hand.

Lees ook:
Hoe rationeel is de sociale consument?

Management Scope Rankings

Bekijk hier alle rankings die Management Scope jaarlijks samenstelt.

Management Scope

Geïnteresseerd in Management Scope?

Maak kennis met het magazine via een proefabonnement: 3 edities voor €18,- of 6 edities voor €36,-

Vraag een proefabonnement aan

Meer opinie

scopist_posts/originals/EIB-energietransitie04v.jpg

De Europese Investeringsbank als financier van de energietransitie

Corporates die hun wagenpark willen elektrificeren, een productielijn circulair willen maken of ervan dromen hun bedrijfslocaties klimaatneutraal te maken: voor financiering van duurzame projecten kan de Europese Investeringsbank een aantrekkelijke partner zijn. De financieringstrajecten die voorafgaan aan grote investeringen zijn complex en daarbij kan een advocaat een belangrijke rol spelen. 

lees artikel
scopist_posts/originals/Sustainable-finance04v.jpg

Sustainable finance is er niet alleen voor de grootste bedrijven

Duurzame strategieën zijn mainstream geworden, en daarmee groeit ook de aandacht voor duurzame financiering. Om die financiële stromen in kaart te brengen heeft Vlerick Business School het Centre for Sustainable Finance opgericht. Kartrekker en directeur is professor David Veredas.

lees artikel
scopist_posts/originals/Wetenschappelijk042021v.jpg

Zitten managers en medewerkers op één lijn?

Vraag een manager naar zijn of haar management- en leiderschapsstijl, en stel daarna dezelfde vraag aan de medewerkers: grote kans dat het eerste antwoord positiever uitvalt dan het tweede. Dat is een onwenselijke situatie. Het gesprek over wederzijdse verwachtingen wordt te vaak niet gevoerd, betoogt Julia Penning de Vries in haar promotieonderzoek.

lees artikel
facebook