Next50 Commissarissen

Next50 Commissarissen

Next50 Commissarissen 2024

De Next50 2024: de nummer 1 van onze lijst met opkomende topcommissarissen is opnieuw een man, maar deze keer niet wit of behorend tot de oude garde. Ook opvallend: de helft van de pijplijn naar het toptoezicht is inmiddels vrouw, hoewel in de top-10 nog steeds de mannen domineren. Wat betreft leeftijdsdiversiteit is er nog veel te wensen over. 

Lees ook: onze analyse van de Next50 Commissarissen 2024

1 Kuldip  Singh

(31) Kuldip Singh

Kuldip Singh wist dit jaar een flinke sprong te maken. Hij voegde een commissariaat bij netbeheerder TenneT toe aan zijn toch al goedgevulde portefeuille (met toezichtrollen bij accountant- en adviesorganisatie KPMG, weersvoorspeller Whiffle, IT-bedrijf Kyndryl Nederland (bij de laatste twee voorzitter), ontwikkelingsmaatschappij ROM InWest, InnoSportLab en de Kindertelefoon). Daarmee is Singh de nieuwe nummer 1 van de Next50. Als lijstaanvoerder lijkt hij een nieuw type commissaris te vertegenwoordigen: ruime ervaring met digitale transformatie, relatief jong (50) en een multiculturele achtergrond (hij groeide op in Amsterdam, maar zijn wieg stond in India, waar hij vanaf 2011 ook drie jaar lang woonde en werkte).

2 Essimari   Kairisto

(-) Essimari Kairisto

Op nummer 2 vinden we Essimari Kairisto, ook al commissaris bij TenneT en sinds vorig jaar bij bodemonderzoeker Fugro. De Duits-Finse heeft een achtergrond in de energie- en infrastructurele sector, laatstelijk als cfo van het Duitse Hochtief Solutions. Kairisto is de hoogstgeplaatste vrouw en buitenlandse op de lijst.

3 Kim  Smit

(-) Kim Smit

Ook de nr. 3 is een vrouw, maar dan wel weer een van eigen bodem: Kim Smit. De oud-Shell-vrouw voegde vorig jaar een commissariaat bij groothandel en taxfree-exploitant B&S Group toe aan haar toch al overvolle mand (met in totaal negen) toezichtposities. Het bescheiden klinkende verkleinwoord ‘mandje’ waarmee sommige commissarissen liefkozend over hun portefeuille spreken is hier echt niet van toepassing. Een golden skirt? Zeg maar gerust platina.

4 Lard  Friese

(-) Lard Friese

De top-3 van de lijst bestaat geheel uit beroepscommissarissen. Pas op de vierde positie komen we de eerste commissaris tegen die ook bestuurlijk actief is: Lard Friese (nr. 4), sinds 2020 ceo van verzekeraar Aegon. Friese trad vorig jaar toe tot de rvc van sectorgenoot a.s.r. Nederland. Dat bedrijf nam voor bijna 5 miljard euro de Nederlandse activiteiten over van Aegon, dat op zijn beurt een belang van bijna 30 procent in a.s.r. nam. Het commissariaat van Friese vloeit voort uit die deal.

5 Marga de Jager

(-) Marga de Jager

De ANWB, de grootste vereniging van Nederland met meer dan vijf miljoen leden, is ook een grote aanbieder van verzekeringen. Ceo Marga de Jager (nr. 5) had het afgelopen jaar ‘thuis’ de handen vol aan het weer op peil brengen van de winst, maar vond kennelijk toch nog tijd voor een commissariaat bij telecombedrijf KPN.

Bekijk de volledige lijst arrow

Verantwoording
Een commissaris komt in aanmerking als hij of zij een of meer functies als commissaris of bestuurder bekleedt bij de belangrijkste ondernemingen van Nederland. Hieronder verstaan wij de bedrijven die genoteerd staan aan de AEX-, AMX (MidCap)- of AScX (SmallCap)-index en niet-beursgenoteerde bedrijven met een eigen vermogen van meer dan 500 miljoen euro.
Anders dan bij de Top-100 Commissarissen gaat het niet alleen om de punten, maar is ook gekeken naar de timing van de commissariaten: commissarissen moeten aan het opbouwen zijn, niet aan het afbouwen. Uit het universum van commissarissen bij de genoemde bedrijven zijn commissarissen geselecteerd die daarbij nog een bestuursfunctie hebben of die tot voor kort nog hadden. Ook moesten de kandidaten nieuwe commissariaten hebben geaccepteerd in de laatste twee jaar. Als peildatum is 1 februari 2024 aangehouden.

Puntenverdeling
De commissarissen krijgen punten toebedeeld op basis van de hoogte van het eigen vermogen van de ondernemingen waar zij een functie hebben. Toezichthoudende functies bij deze ondernemingen wegen zwaarder mee dan uitvoerende functies. Daarnaast krijgen de commissarissen punten voor voorzitterschappen van raden van commissarissen, chairmanposities van boards of directors en voorzitterschappen van audit-, remuneratie- en nominatiecommissies.

Ten slotte worden punten toebedeeld voor toezichthoudende functies bij de grote buitenlandse bedrijven, universiteiten, hogescholen, ziekenhuizen en overige grote ondernemingen.

facebook