Interview met Paul Ganzeboom, CEO Norit AC

Interview met Paul Ganzeboom, CEO Norit AC
Norit, leverancier van technologie om vloeistoffen en gassen te zuiveren, is zowel consument als producent van elektriciteit. dit jaar wil het bedrijf zijn opwekcapaciteit uitbreiden en zelf meer energie produceren.

"Een eetlepel actieve poederkool heeft een inwendig oppervlak van een voetbalveld," zegt Paul Ganzeboom (46), CEO van Norit Activated Carbon (Norit AC) Europe, Asia Pacific, Africa & South America.

Norit Group
Norit AC, onderdeel van Norit Group, produceert actieve kool uit grondstoffen als steenkool, hout, olijfpitten en kokosnootschalen. Norit AC heeft een marktaandeel van meer dan 10 procent van de wereldwijde actieve koolmarkt. Norit Group levert technologie voor het zuiveren van vloeistoffen en gassen, waarvoor actieve kool een grondstof is.

Doughty Hanson
Norit Group is sinds 2007 in handen van de Engelse investeringsmaatschappij Doughty Hanson en het management. Er werken nu ongeveer 1.700 mensen bij Norit Group (500 miljoen euro omzet), dat onder andere fabrieken heeft in Nederland, Italië, China en de Verenigde Staten.

Veenkolonie

In Klazienaveen, de voormalige Drentse veenkolonie waar oorspronkelijk turf werd omgezet in actieve kool, draaien meerdere veertig meter lange ovens met een diameter van bijna vijf meter. In deze ovens worden de grondstoffen omgezet in actieve kool. Afvalgassen worden hergebruikt om een elektriciteitsgenerator aan te drijven. Gemiddeld gebruikt Norit AC de ene helft van de elektriciteit zelf en levert het de andere helft aan het elektriciteitsnet.

Nuon. ‘de elektriciteitsprijs lijkt langzaam op te lopen\', zegt Ganzeboom. ‘de inkoopprijs hebben we daarom vastgelegd voor 2010 en een deel van 2011, maar de verkoopprijs leen voor het derde kwartaal. Zolang de markt stijgt, is het handig om even te wachten. We willen graag een energieleverancier die meedenkt over de goede momenten om elektriciteit te kopen en te verkopen.\'

Nieuwe elektriciteitsgenerator
Norit AC gaat in Klazienaveen een extra elektriciteitsgenerator bouwen, die draait op stoom. De stoom wordt geproduceerd met afvalgassen uit de productieovens. Vanaf de installatie van de nieuwe generator wordt Norit AC netto een leverancier van elektriciteit.

De overname van Nuon door het Zweedse energiebedrijf Nuon.

Lees ook:
> Nederland: goedkope toplocatie

facebook