Roderick Munsters: van superbelegger naar beroepscommissaris
Auteur: Marike van Zanten | 09-03-2022
Stones-fan had altijd goede mentors
Time Is on My Side: het was in 1964 een enorme hit van The Rolling Stones. De titel lijkt Roderick Munsters op het lijf geschreven. De Stones-fan heeft zich altijd laten leiden door de lange termijn: als puber moest hij lang sparen voor zijn eerste elpees van Fleetwood Mac en Bachman-Turner Overdrive, vertelde hij in een publicatie over de zomerconcerten in het Concertgebouw die Robeco, ook toen Munsters daar ceo was, jarenlang sponsorde. Als superbelegger van pensioenen particulier vermogen hielp hij inkomen voor later vergaren.
Met 33 jaar in raad van bestuur
Munsters begon zijn loopbaan bij gas- en oliemaatschappij Esso Benelux. Hij stapte echter al snel over naar verzekeraar Interpolis, waar hij uiteindelijk verantwoordelijk werd voor de kapitaalmarktafdeling. Vervolgens werd hij cio en lid van de hoofddirectie van pensioenuitvoerder PGGM. ‘Ik vond de stap van afdelingsdirecteur naar raad van bestuur wel groot’, vertelde hij in Faces Online. ‘Het ging van leiding geven aan een team naar leiding geven aan een heel bedrijfsonderdeel. Ik was destijds 33 en dus nog relatief jong, maar ik had het geluk dat PGGM-ceo Dick de Beus me onder zijn hoede nam.’ Die mentoring bleek een patroon, ook na zijn overstap naar pensioenbelegger APG en als ceo van vermogensbeheerder Robeco. ‘Een rode draad in mijn carrière is dat de mensen om mij heen altijd heel erg belangrijk zijn geweest. Zo heb ik bij Robeco met Dick Verbeek een hele vakkundige en uitgesproken voorzitter van de raad van commissarissen naast mij gehad waar ik veel van geleerd heb.’ Toen Robeco in 2013 werd overgenomen door het Japanse Orix vertrok hij na twee jaar, om ceo te worden van Edmond de Rothschild Asset Management.
Commissaris bij Het Concertgebouw?
Inmiddels is Munsters beroepscommissaris en houdt hij toezicht bij kredietbeoordelaar Moody’s Europe, PGGM, BNY Mellon European Bank, vastgoedbelegger Unibail-Rodamco-Westfield en Athora Netherlands (voorzitter), waarin het voormalige Reaal deels voortleeft. Munsters is daarnaast lid van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code. In zijn Robecotijd was Munsters vaak te vinden in Het Concertgebouw voor de gesponsorde Zomerconcerten. Anders dan bijvoorbeeld Led Zeppelin en Aretha Franklin hebben zijn geliefde Stones nooit op het podium van de Amsterdamse muziektempel gestaan. Wel brachten twee jaar geleden Nederlandse muzikanten er een eerbetoon aan de Stones met een uitvoering van het legendarische album Sticky Fingers (met de ritssluitinghoes). Jammer dat Munsters geen commissaris is van Het Concertgebouw, misschien komt dat nog eens?