CEO

De term CEO, Chief Executive Officer komt uit het Engels. Vroeger werd in Nederland voornamelijk de term ‘bestuursvoorzitter’ of ‘algemeen directeur’ gebruikt. Tegenwoordig wordt vaker de afkorting CEO gebruikt. De daadwerkelijke inhoud van de functie staat niet vast en verschilt per bedrijf of organisatie. Ieder bedrijf geeft dus zijn eigen invulling aan de functie. De CEO is in de meeste gevallen eindverantwoordelijk voor het bedrijf.

 

De Chief Executive Officer hoeft niet per se deel uit te maken van een groter bestuur. Er zijn bedrijven met een beperkt aantal bestuursleden, en sporadisch is er een beursgenoteerde onderneming met slechts één bestuurslid. In veel ondernemingen vormen de CEO en CFO het bestuur. De CEO wordt benoemd door de Raad van Commissarissen.

 

De functie van CEO (Chief Executive Officer) wordt voornamelijk door mannen vervuld. De ‘gemiddelde’ beursgenoteerde CEO is in Nederland 55 jaar, heeft voornamelijk de Nederlandse nationaliteit (70%) en heeft een bedrijfseconomische opleiding genoten. Deze opleiding is veelal aangevuld met een MBA opleiding.

CEO - MidCap

Ben Smith

Ben Smith

Air France-KLM

Heinz Schimmelbusch

Heinz Schimmelbusch

AMG Advanced Metallurgical Group N.V.

René Moos

René Moos

Basic-Fit

Evert-Jan van Garderen

Evert-Jan van Garderen

Eurocommercial Properties

Rafael Padilla

Rafael Padilla

Fagron B.V.

Mike Kuehnel

Mike Kuehnel

Flow Traders

Mark Heine

Mark Heine

Fugro N.V.

Paul Stoffels

Paul Stoffels

Galapagos

Luc Vandevelde

Luc Vandevelde

JDE Peet's

Jitse Groen

Jitse Groen

Just Eat Takeaway.com

Maarten Edixhoven

Maarten Edixhoven

Van Lanschot Kempen

Gerelateerde functies

CEO Nieuws

facebook