Pioniers: Igor Kluin van Qurrent

Pioniers: Igor Kluin van Qurrent
Het energiebedrijf van de toekomst verkoopt geen energie, maar verdeelt het. Dat is de visie van Igor Kluin. in 2005 verkocht hij zijn reclamebureau en startte hij Qurrent, waar nu zes mensen werken.

Qurrents product, de Q-box, is een groengeel kunststof kastje van 23 bij 23 centimeter met een internetverbinding. De Q-box is niet alleen verbonden met het elektriciteitsnet, maar ook met alternatieve bronnen uit de omgeving, zoals zonnepanelen en microgeneratoren.

Drie manieren om energie te besparen
Via internet staan alle Q-boxen in verbinding met een besturingsprogramma, de zogenoemde Q-server, die consumenten op drie manieren energie kan besparen:

Ten eerste optimaliseert het programma het gebruik van ieder huishouden. De wasmachine gaat bijvoorbeeld draaien wanneer er goedkope windenergie is.

Ten tweede zorgt de Q-server ervoor dat de Q-box energie deelt met de buren, bijvoorbeeld zonne-energie.

Ten derde geeft de Q-server de gebruiker inzicht in zijn energiegebruik, waardoor hij verstandiger met zijn energie om kan gaan.

Zonnepanelen
De afgelopen jaren deed Qurrent een zevental pilotprojecten om de Q-boxen in de praktijk te beproeven. In Leeuwarden bijvoorbeeld rustte Qurrent alle 24 appartementen van een portiekflat met zonnepanelen op het dak uit met Q-boxen.

De bottlenecks zijn meer juridisch dan technisch, ontdekte Kluin. ‘De elektriciteitswet is gebaseerd op eenrichtingsverkeer, van grote elektriciteitscentrales naar gebruikers. door de opkomst van duurzame, decentrale opwekking wordt het kleinschalig tweerichtingsverkeer. Daar is de wet niet voor geschreven.'

Aanpassen wet
Kluin bewerkt ambtenaren en politici om de wet aan te passen aan de toekomst. In zijn toekomstvisie wordt elektriciteit op vele plekken, duurzaam en dichtbij gebruikers opgewekt en verdeeld. ‘Het afgelopen jaar was ik meer lobbyist dan ondernemer.'

Rond de jaarwisseling wil Kluin de eerste Q-boxen verkopen aan particulieren met zonnepanelen en woningcorporaties.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in de special Energie 2020, perspectief voor een duurzame bedrijfsvoering, in samenwerking met Nuon.

Lees ook:
> Dossier energie
> Kernenergie geen oplossing energievraagstuk
> Businessplan voor Nederland
> Boekrecensie: Hoogspanning

facebook