Pioniers: Paul de Ruiter, Paul de Ruiter Architecten

27-08-2010 | Beeld: Lars van den Brink | Tekst: Mark van Baal

Pioniers: Paul de Ruiter, Paul de Ruiter Architecten
Energie wordt steeds schaarser, concludeerde architect Paul de Ruiter al jaren geleden. Daarom besloot hij gebouwen te ontwerpen die fungeren als energieproducent, in plaats van als energieconsument.

Duurzaamheid op de agenda krijgen was het ideaal van architect Paul de Ruiter, maar hij kreeg dat in loondienst niet voor elkaar. Daarom besloot hij in 1992 voor zichzelf te beginnen. Vanaf dat jaar maakte hij vooral tekeningen en maquettes van energiezuinige en energieproducerende gebouwen.

Opdracht van overheid
Slechts een enkel ontwerp werd gebouwd, meestal in opdracht van de overheid. Zo bouwde hij voor de Universiteit van Nijmegen een gebouw met een chameleon skin, een gevel die zich met zonwerend en isolerend doek aanpast aan het weer, als een kameleon in de woestijn. Het gebouw heeft hierdoor weinig koeling en verwarming nodig.

Al Gore
Vijftien jaar lang hield Paul de Ruiter vast aan zijn visie dat gebouwen energiezuinig moeten zijn en al die tijd was bijna niemand geïnteresseerd. Nadat Al Gore eind 2006 een documentaire over het broeikaseffect had gemaakt, kwam er belangstelling uit het bedrijfsleven.

In 2007 kreeg De Ruiter de opdracht om het nieuwe hoofdkantoor van TNT te ontwerpen. Het werd één van de eerste twee kantoren in Nederland met het keurmerk LEED Platinum, de hoogste beoordeling voor duurzaamheid en energiezuinigheid van de United States Green Building Councel.

Martinair Transavia
Het nieuwe kantoor van Martinair en Transavia op Schiphol, het andere LEED-platinum kantoor in Nederland, is ook van zijn hand. Dit gebouw wekt een deel van zijn eigen energieverbruik op met zonnepanelen op het platte dak.

Ingestorte markt

Terwijl de markt voor architecten in 2009 instortte, groeide De Ruiters bureau naar 24 mensen. Stap voor stap gaan ze richting De Ruiters ideale gebouw: een gebouw dat energie produceert in plaats van consumeert.

Bovenstaand artikel is gepubliceerd in de special Energie 2020, perspectief voor een duurzame bedrijfsvoering, in samenwerking met Nuon.

Lees ook:
> Dossier energie
> Rondetafel: Peter de Wit , Eleonoor Hintzen en Kees van der Waaij over duurzaam ondernemen
> Meer resultaat met duurzaam leiderschap
> Ben Verwaayen: Nederland moet innoveren in duurzaamheid

Wat vond u van het artikel? Stem / Waardeer:Score 5 | 1 Waardering

Meer achtergrond artikelen