Frans Cremers: 'Misschien Shell nog'

Frans Cremers: 'Misschien Shell nog'
Een profielschets van Frans Cremers, de nummer 1 in de Management Scope Top-100 Commissarissen 2015. Cremers is de oud-CFO van VNU en commissaris bij onder meer: Imtech, Vopak, Schiphol en Unibail-Rodamco.

Frans Cremers kwam al vrij vroeg op de ‘commissarissenmarkt’. Inmiddels staat hij voor de vierde keer op de eerste plaats van de Top-100 Commissarissen . Hij trad in 2005 op zijn 53ste terug als cfo van VNU, omdat hij meer ‘tijd met zijn familie wilde doorbrengen’. Daarvoor was hij 21 jaar werkzaam bij Shell in verschillende functies. Veel vrije tijd zal Cremers echter niet hebben, met zijn goedgevulde portefeuille commissariaten bij Imtech, Parcom, SBM Offshore, Schiphol, Unibail-Rodamco en Vopak. Daarnaast is Cremers lid van de commissie Kapitaalmarkt van de AFM en boog hij zich op verzoek van de Ondernemingskamer over geruchtmakende dossiers als Ahold en Fortis.

Due diligence
Cremers’ due diligence voor het aanvaarden van nieuwe commissariaten bestaat uit anderhalf A4’tje met vragen. Banken zouden niet door zijn ballotage komen. Zo zei hij ooit in dit magazine: ‘Ik ben twee keer gevraagd voor een commissariaat bij een financiële instelling. In beide gevallen heb ik nee gezegd. Je moet zo’n bank goed kunnen doorgronden. Ik ben weliswaar een financiële man, maar geen bankier.’ Van interne controle weet Cremers echter des te meer. Het was de reden van zijn terugtreden bij Fugro, waar hij volgens eigen zeggen werd ‘verneukt door een directe collega’: toevallig (of juist niet) dezelfde woordkeuze als die van Albert Heijn na het boekhoudschandaal bij Ahold. Cremers doelde op een aanvaring met oud-topman en medecommissaris Gert-Jan Kramer (onlangs zelf ook teruggetreden) over in zijn ogen noodzakelijke financiële hervormingen. Cremers vond dat de financiële functie onvoldoende was meegegroeid met het bedrijf en labelde Fugro zelfs als het nieuwe Imtech.

 

Tweehonderd uur
Bij Imtech is Cremers inmiddels vicevoorzitter en zal hij volgend jaar Kees van Lede opvolgen als president-commissaris. Een commissariaat kost gemiddeld honderdvijftig tot tweehonderd uur per jaar, rekende Cremers ooit voor. Het is zeer de vraag of hij daaraan genoeg heeft om het lek bij de technisch dienstverlener boven water te krijgen.

Bonus NS-directie
Cremers maakte ook drie termijnen vol als commissaris van NS. Daar kwam zijn gevoel voor maatschappelijke verhoudingen goed van pas. Toen eind 2010 de treinen weer eens stil stonden vanwege de sneeuw, hield hij samen met zijn medecommissarissen een bonus van de toenmalige NS-directie tegen. Een paar jaar geleden kreeg Cremers de vraag bij welk bedrijf hij ooit nog eens commissaris zou willen zijn. Zijn antwoord: ‘Misschien Shell. Daar heb ik veel voetstappen liggen.’

Lees verder
> Management Scope Top-100 Commissarissen
> Frans Cremers nummer 1 op de Top-100 Commissarissen 2015
> Interview met Frans Cremers: 'Bonussen kunnen beter worden afgeschaft'

Dit artikel verscheen eerder in Management Scope 01 2015.

facebook